Marynowane pieczarki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.

Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.

Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.

Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Zosia Zosia
    1424 dni temu
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że niedługo przygotuję takie pyszne pieczarki.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram