Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.
Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.
Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
4151 dni temu
Bardzo ciekawy przepis, myślę że niedługo przygotuję takie pyszne pieczarki.
Odpowiedz