Marynowane pieczarki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.

Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.

Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.

Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Zosia Zosia
    3784 dni temu
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że niedługo przygotuję takie pyszne pieczarki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!