Marynowane pieczarki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.

Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.

Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.

Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Chorizo z ziemniakami

Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Chorizo z ziemniakami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pieczona nadziewana papryka

Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Pieczona nadziewana papryka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Nadziewane daktyle z boczkiem

Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Nadziewane daktyle z boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Portugalski gulasz rybny

Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Portugalski gulasz rybny sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Zosia Zosia
    3996 dni temu
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że niedługo przygotuję takie pyszne pieczarki.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!