![Marynowane pieczarki Marynowane pieczarki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/761abc7efe3f-e1529cbf9c-Marinierte-Champignons_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.
Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.
Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
Zobacz podobne
przepisy
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
![Chorizo z ziemniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1725bd473f1-aa86e1bd8a-Chorizo-mit-Kartoffeln_960x540.webp)
Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
![Pieczona nadziewana papryka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/153dcab8603d-530b0fc809-gefuellte-geroestete-Paprika_960x540.webp)
Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.
![Nadziewane daktyle z boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/368e7192b777-c4b2de685c-Gefuellte-Speck-Datteln_960x540.webp)
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
![Portugalski gulasz rybny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7ed630d15501-31b7977cae-Portugiesischer-Fischtopf_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
- Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
- Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Pieczona nadziewana papryka
- Salsa pomidorowa
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Sałatkowe wrapy
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Jogurt
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Marynowane pieczarki
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Grillowane kofty w tortilli
- Karmelki miodowe
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Zupa taco
- Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
- Jabłka pod wegańską kruszonką
Komentarze (1)
3655 dni temu
Bardzo ciekawy przepis, myślę że niedługo przygotuję takie pyszne pieczarki.
odpowiedz