
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na 24 plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek na dużej patelni przez mniej więcej 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące. Od czasu do czasu obracamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na 24 plasterki. Krótko smażymy na pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu. Wlewamy czerwone wino (uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony.
Tymianek myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Oba składniki smażymy przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków. Oliwki osączamy. Za pomocą wykałaczki spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2968 dni temu
Pikantna, treściwa przekąska. Kolejny raz wyjątkowo podane ziemniaki - super! :)
Odpowiedz
3509 dni temu
czy to można podawać na zimno i będzie smaczne czy tylko na ciepło ? :)
Odpowiedz
3509 dni temu
Krzyśku, na zimno również będzie smaczne :)
3934 dni temu
Magdo, dziękujemy za uwagę :) Oczywiście mają być 2-3 ząbki czosnku :)
Odpowiedz
3934 dni temu
23 ząbki czosnku :)
Odpowiedz
4099 dni temu
Idealne przekąski na grilla, takie proste a jakie pyszne przystaweczki :)
Odpowiedz