Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na 24 plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek na dużej patelni przez mniej więcej 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące. Od czasu do czasu obracamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na 24 plasterki. Krótko smażymy na pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu. Wlewamy czerwone wino (uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony.
Tymianek myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Oba składniki smażymy przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków. Oliwki osączamy. Za pomocą wykałaczki spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!
Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.
Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Sałatka gyros
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2662 dni temu
Pikantna, treściwa przekąska. Kolejny raz wyjątkowo podane ziemniaki - super! :)
odpowiedz
3204 dni temu
czy to można podawać na zimno i będzie smaczne czy tylko na ciepło ? :)
odpowiedz
3204 dni temu
Krzyśku, na zimno również będzie smaczne :)
3629 dni temu
Magdo, dziękujemy za uwagę :) Oczywiście mają być 2-3 ząbki czosnku :)
odpowiedz
3629 dni temu
23 ząbki czosnku :)
odpowiedz
3794 dni temu
Idealne przekąski na grilla, takie proste a jakie pyszne przystaweczki :)
odpowiedz