Chorizo z ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na 24 plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek na dużej patelni przez mniej więcej 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące. Od czasu do czasu obracamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na 24 plasterki. Krótko smażymy na pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu. Wlewamy czerwone wino (uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony.

Tymianek myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Oba składniki smażymy przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków. Oliwki osączamy. Za pomocą wykałaczki spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    172 dni temu
    Pikantna, treściwa przekąska. Kolejny raz wyjątkowo podane ziemniaki - super! :)

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    713 dni temu
    czy to można podawać na zimno i będzie smaczne czy tylko na ciepło ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    713 dni temu
    Krzyśku, na zimno również będzie smaczne :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1138 dni temu
    Magdo, dziękujemy za uwagę :) Oczywiście mają być 2-3 ząbki czosnku :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1138 dni temu
    23 ząbki czosnku :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1303 dni temu
    Idealne przekąski na grilla, takie proste a jakie pyszne przystaweczki :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram