Empanady z salsa verde
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA EMPANADY

Mąkę, pół łyżeczki soli, płatki masła i 100 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Salami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce oleju przez 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Ser gouda trzemy drobno na tarce.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Aby przygotować salsę, obrywamy liście bazylii i pietruszki i miksujemy z kaparami i 2-3 łyżkami oliwy. Czosnek obieramy, wyciskamy, dolewamy bulionu. Dodajemy skórkę z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

WSKAZÓWKA! Świetnym zamiennikiem dla tej salsy będą gotowe sosy marki Alma Latina.

KROK 4: FORMUJEMY EMPANADY

Ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyciskamy 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem. Ciasto składamy, tworząc półksiężyce, krawędzie sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.

KROK 5: SMAŻYMY EMPANADY

Pozostały olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Olej musi być tak rozgrzany, by po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złotożółty kolor, osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło lub na zimno z salsą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2309 dni temu
    Czy można empanady upiec w piekarniku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2308 dni temu
    Jak najbardziej! Temperatura 200°C i ok. 25-30 minut w piekarniku powinno wystarczyć, by uzyskać dobrze wypieczone empanady.
  • ta bazylia to razem z doniczką? ta bazylia to razem z doniczką?
    2529 dni temu
    ta bazylia to razem z doniczką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2528 dni temu
    W przepisie jest napisane, że z bazylii obrywamy listki :)
  • Dorka Dorka
    3195 dni temu
    Jakiego bulionu? Czy może to być zwykły z kostki, bo gotowanie całego wywaru dla 50 ml, troszkę mija się dla mnie z celem :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3194 dni temu
    Najlepiej użyć własnego bulionu np. gdy nam zostanie. Kostka też się sprawdzi albo piramidki smaku z suszonymi warzywami.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!