Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA EMPANADY
Mąkę, pół łyżeczki soli, płatki masła i 100 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Salami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce oleju przez 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Ser gouda trzemy drobno na tarce.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Aby przygotować salsę, obrywamy liście bazylii i pietruszki i miksujemy z kaparami i 2-3 łyżkami oliwy. Czosnek obieramy, wyciskamy, dolewamy bulionu. Dodajemy skórkę z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
WSKAZÓWKA! Świetnym zamiennikiem dla tej salsy będą gotowe sosy marki Alma Latina.
KROK 4: FORMUJEMY EMPANADY
Ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyciskamy 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem. Ciasto składamy, tworząc półksiężyce, krawędzie sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
KROK 5: SMAŻYMY EMPANADY
Pozostały olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Olej musi być tak rozgrzany, by po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złotożółty kolor, osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło lub na zimno z salsą.
Zobacz podobne
przepisy
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2309 dni temu
Czy można empanady upiec w piekarniku ?
odpowiedz
2308 dni temu
Jak najbardziej! Temperatura 200°C i ok. 25-30 minut w piekarniku powinno wystarczyć, by uzyskać dobrze wypieczone empanady.
2529 dni temu
ta bazylia to razem z doniczką?
odpowiedz
2528 dni temu
W przepisie jest napisane, że z bazylii obrywamy listki :)
3195 dni temu
Jakiego bulionu? Czy może to być zwykły z kostki, bo gotowanie całego wywaru dla 50 ml, troszkę mija się dla mnie z celem :)
odpowiedz
3194 dni temu
Najlepiej użyć własnego bulionu np. gdy nam zostanie. Kostka też się sprawdzi albo piramidki smaku z suszonymi warzywami.