Nadziewane daktyle z boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Migdały smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku kroimy na pół.

Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku. Pozostały olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.

Wskazówka: podajemy z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava. Przyprawione migdały świetnie pasują również same do czerwonego wina.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    457 dni temu
    Dlaczego ten przepis pojawia się przy wyszukiwaniu potraw wegetariańskich? W dodatku jest oznaczony jako wegetariański..

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    617 dni temu
    Pyszne, ale dużo ich nie można zjeść, bo daktyle są bardzo słodkie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1268 dni temu
    Gościu, możesz dokonać takie zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1268 dni temu
    Czy można zamiast boczku owinąć daktyle szynką dlugodojrzewajaca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1473 dni temu
    Olik, tak, możesz zamiast smażenia zastosować pieczenie, jednak przystawka nie będzie wówczas tak soczysta. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką formę przygotowania, koniecznie daj nam znać jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Olik Olik
    1473 dni temu
    Czy można zamiast smażenia upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1486 dni temu
    Świetne w smaku. Wszyscy goście byli nimi zachwyceni :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram