Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Migdały smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku kroimy na pół.
Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku. Pozostały olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.
Wskazówka: podajemy z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava. Przyprawione migdały świetnie pasują również same do czerwonego wina.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Kutia
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
3061 dni temu
Dlaczego ten przepis pojawia się przy wyszukiwaniu potraw wegetariańskich? W dodatku jest oznaczony jako wegetariański..
Odpowiedz
3220 dni temu
Pyszne, ale dużo ich nie można zjeść, bo daktyle są bardzo słodkie:)
Odpowiedz
3872 dni temu
Gościu, możesz dokonać takie zamiany :)
Odpowiedz
3872 dni temu
Czy można zamiast boczku owinąć daktyle szynką dlugodojrzewajaca?
Odpowiedz
4076 dni temu
Olik, tak, możesz zamiast smażenia zastosować pieczenie, jednak przystawka nie będzie wówczas tak soczysta. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką formę przygotowania, koniecznie daj nam znać jak wyszło! :)
Odpowiedz
4076 dni temu
Czy można zamiast smażenia upiec w piekarniku?
Odpowiedz
4089 dni temu
Świetne w smaku. Wszyscy goście byli nimi zachwyceni :)
Odpowiedz