Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Migdały smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku kroimy na pół.
Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku. Pozostały olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.
Wskazówka: podajemy z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava. Przyprawione migdały świetnie pasują również same do czerwonego wina.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.
Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana karkówka w piwie
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Pieczona nadziewana papryka
- Portugalski gulasz rybny
- Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Talarki pumpernikla z burakami
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Club sandwich ze schabem
- Lody o smaku słonego karmelu
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Czekoladowe nicecream
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Świąteczny talerz obfitości
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Ragoût z jajek z warzywami
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Zupa solanka
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2681 dni temu
Dlaczego ten przepis pojawia się przy wyszukiwaniu potraw wegetariańskich? W dodatku jest oznaczony jako wegetariański..
odpowiedz
2841 dni temu
Pyszne, ale dużo ich nie można zjeść, bo daktyle są bardzo słodkie:)
odpowiedz
3492 dni temu
Gościu, możesz dokonać takie zamiany :)
odpowiedz
3492 dni temu
Czy można zamiast boczku owinąć daktyle szynką dlugodojrzewajaca?
odpowiedz
3697 dni temu
Olik, tak, możesz zamiast smażenia zastosować pieczenie, jednak przystawka nie będzie wówczas tak soczysta. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką formę przygotowania, koniecznie daj nam znać jak wyszło! :)
odpowiedz
3697 dni temu
Czy można zamiast smażenia upiec w piekarniku?
odpowiedz
3710 dni temu
Świetne w smaku. Wszyscy goście byli nimi zachwyceni :)
odpowiedz