Nadziewane daktyle z boczkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Migdały smażymy przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy. Plastry boczku kroimy na pół.

Do każdego daktyla wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku. Pozostały olej podgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.

Wskazówka: podajemy z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np. Barcelino Catalunya, lub z dobrze schłodzonym winem musującym Cava. Przyprawione migdały świetnie pasują również same do czerwonego wina.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pieczona nadziewana papryka

Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Pieczona nadziewana papryka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Marynowane pieczarki

Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Marynowane pieczarki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Portugalski gulasz rybny

Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Portugalski gulasz rybny sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2903 dni temu
    Dlaczego ten przepis pojawia się przy wyszukiwaniu potraw wegetariańskich? W dodatku jest oznaczony jako wegetariański..

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    3063 dni temu
    Pyszne, ale dużo ich nie można zjeść, bo daktyle są bardzo słodkie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3714 dni temu
    Gościu, możesz dokonać takie zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3714 dni temu
    Czy można zamiast boczku owinąć daktyle szynką dlugodojrzewajaca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3918 dni temu
    Olik, tak, możesz zamiast smażenia zastosować pieczenie, jednak przystawka nie będzie wówczas tak soczysta. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką formę przygotowania, koniecznie daj nam znać jak wyszło! :)

    odpowiedz

  • Olik Olik
    3919 dni temu
    Czy można zamiast smażenia upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3931 dni temu
    Świetne w smaku. Wszyscy goście byli nimi zachwyceni :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!