zobacz film Gulasz z jelenia

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy mięso do marynowania

Oczyszczone z błon i żył mięso z udźca jelenia kroimy na duże kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem, posiekanymi gałązkami świeżego tymianku, plastrami dwóch ząbków czosnku, polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.

Krok 2: Przesmażamy mięso

Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy na bok. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.

Mięso przekładamy do garnka. Na patelnię, na której się smażyło, wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plastry. Wlewamy marynatę. Dodajemy laski cynamonu, konfiturę wiśniową i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, dodajemy kromki chleba pokrojone w drobną kosteczkę i zagęszczamy sos.

Krok 3: Przygotowujemy purée

Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki w środku. Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.

Upieczonego ziemniaka obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, dorzucamy kawałki selera, masło pokrojone na kawałki i podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy solą. Na talerzu układamy purée, na którym kładziemy gulasz. Doprawiamy purée pieprzem i dekorujemy danie świeżymi gałązkami tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Paulina Paulina
    942 dni temu
    Mały słoiczek konfitury,czyli o jaką pojemność chodzi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    942 dni temu
    Paulino, chodzi tutaj o słoiczek o pojemności 200 g, czyli dodajemy 100 g konfitury :)
  • Jacek Jacek
    944 dni temu
    Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Do tego perła miodowa i niebo w gębie gwarantowane

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1918 dni temu
    Jeden ziemniak na 80 dag mięsa? Chyba się komuś sztuka pomyliła z kilogramem. Przepis w każdym razie bardzo fajny. Będę dzisiaj trzeci raz robił (ze świniaka co prawda tym razem).

    odpowiedz

  • beka beka
    2675 dni temu
    laski cynamonu ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2675 dni temu
    Tak, używamy cynamonu w laskach. Nie używamy tutaj zmielonej przyprawy :)
  • Lukasz Lukasz
    2784 dni temu
    Czy mięso rozmrożone może leżeć w marynacie przez 3 dni?

    odpowiedz

  • Lukasz Lukasz
    2784 dni temu
    już znalazłem odpowiedź :)
  • Gość Gość
    2856 dni temu
    Po zrobieniu przepisu według instrukcji, jeleń wyszedł z posmakiem alkoholu. Co mogło pójść nie tak ? I czy można to mięso w jakiś sposób uratować ? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2853 dni temu
    Drogi Gościu, mięso po marynowaniu trzeba dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie przesmażyć partiami, aby się nie gotowało, a dobrze usmażyło i zamknęło. Możliwe iż należało także dolać więcej wody, do gotującego się sosu.
  • Gość Gość
    2878 dni temu
    A można zamiast jelenia użyć mięsa sarny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2874 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany :)
  • Antek Antek
    2878 dni temu
    Witam. Chciałbym zapytać czy konfiture wiśniową w tym przepisie można pominąć? Ewentualnie zastąpić inną np.malinową? Oraz czy mogę dodać cynamon w proszku? Jeśli tak to ile. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2878 dni temu
    Antku, w sosie musi pojawić się coś słodkiego, jeżeli nie chcesz używać konfitury wiśniowej możesz użyć miodu, który przełamie sos. Nie polecamy używania konfitury malinowej. Jeśli chodzi o cynamon w proszku, to dosłownie szczypta - pół łyżeczki, powinno wystarczyć. Pozdrawiamy :)
  • Ola Ola
    2902 dni temu
    Według komentarza pana Okrasy w filmie - 3 dni to czas minimalny na marynowanie mięsa z jelenia. A ile wynosi maksymalny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2901 dni temu
    Olu, 3 dni to optymalny czas marynowania dziczyzny.
  • Gość Gość
    2902 dni temu
    Mam pytanie natury technicznej. Pan Okrasa z tego co widziałem na filmie miał świeże mięso więc to jest inny temat. My mamy mięso mrożone zatem powinniśmy jest spożyć w jakimś okresie. Stąd jest pytanie czy Państwo mięso po rozmrożeniu mogę marynować w lodówce minimum 3 dni ? Czy się nic nie stanie z mięsem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2902 dni temu
    Nie powinno się nic stać, ponieważ mięso zanurzone jest w alkoholu i oleju oraz jest przechowywane w lodówce. Dziczyzna mrożona zawsze zyskuje na smaku :)
  • Gość Gość
    2924 dni temu
    Bardzo dobre pytanie Jakiego rodzaju ciemnego piwa należy użyć do marynowania jeleniny - lagera, portera, stouta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2923 dni temu
    Każde ciemne piwo sprawdzi się do marynowania. My polecamy porter :)
  • Gość Gość
    2926 dni temu
    Jakiego rodzaju ciemnego piwa należy użyć do marynowania jeleniny - lagera, portera, stouta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2923 dni temu
    Porter będzie najlepszy :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!