Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy mięso do marynowania
Oczyszczone z błon i żył mięso z udźca jelenia kroimy na duże kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem, posiekanymi gałązkami świeżego tymianku, plastrami dwóch ząbków czosnku, polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.
Krok 2: Przesmażamy mięso
Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy na bok. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
Mięso przekładamy do garnka. Na patelnię, na której się smażyło, wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plastry. Wlewamy marynatę. Dodajemy laski cynamonu, konfiturę wiśniową i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, dodajemy kromki chleba pokrojone w drobną kosteczkę i zagęszczamy sos.
Krok 3: Przygotowujemy purée
Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki w środku. Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.
Upieczonego ziemniaka obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, dorzucamy kawałki selera, masło pokrojone na kawałki i podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy solą. Na talerzu układamy purée, na którym kładziemy gulasz. Doprawiamy purée pieprzem i dekorujemy danie świeżymi gałązkami tymianku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makowiec japoński
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (22)
1278 dni temu
Mały słoiczek konfitury,czyli o jaką pojemność chodzi?
Odpowiedz
1278 dni temu
Paulino, chodzi tutaj o słoiczek o pojemności 200 g, czyli dodajemy 100 g konfitury :)
1280 dni temu
Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Do tego perła miodowa i niebo w gębie gwarantowane
Odpowiedz
2253 dni temu
Jeden ziemniak na 80 dag mięsa? Chyba się komuś sztuka pomyliła z kilogramem. Przepis w każdym razie bardzo fajny. Będę dzisiaj trzeci raz robił (ze świniaka co prawda tym razem).
Odpowiedz
3011 dni temu
laski cynamonu ???
Odpowiedz
3011 dni temu
Tak, używamy cynamonu w laskach. Nie używamy tutaj zmielonej przyprawy :)
3120 dni temu
Czy mięso rozmrożone może leżeć w marynacie przez 3 dni?
Odpowiedz
3120 dni temu
już znalazłem odpowiedź :)
3192 dni temu
Po zrobieniu przepisu według instrukcji, jeleń wyszedł z posmakiem alkoholu. Co mogło pójść nie tak ? I czy można to mięso w jakiś sposób uratować ? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
3189 dni temu
Drogi Gościu, mięso po marynowaniu trzeba dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie przesmażyć partiami, aby się nie gotowało, a dobrze usmażyło i zamknęło. Możliwe iż należało także dolać więcej wody, do gotującego się sosu.
3214 dni temu
A można zamiast jelenia użyć mięsa sarny?
Odpowiedz
3210 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany :)
3214 dni temu
Witam. Chciałbym zapytać czy konfiture wiśniową w tym przepisie można pominąć? Ewentualnie zastąpić inną np.malinową? Oraz czy mogę dodać cynamon w proszku? Jeśli tak to ile. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
3214 dni temu
Antku, w sosie musi pojawić się coś słodkiego, jeżeli nie chcesz używać konfitury wiśniowej możesz użyć miodu, który przełamie sos. Nie polecamy używania konfitury malinowej. Jeśli chodzi o cynamon w proszku, to dosłownie szczypta - pół łyżeczki, powinno wystarczyć. Pozdrawiamy :)
3238 dni temu
Według komentarza pana Okrasy w filmie - 3 dni to czas minimalny na marynowanie mięsa z jelenia. A ile wynosi maksymalny?
Odpowiedz
3237 dni temu
Olu, 3 dni to optymalny czas marynowania dziczyzny.
3238 dni temu
Mam pytanie natury technicznej. Pan Okrasa z tego co widziałem na filmie miał świeże mięso więc to jest inny temat. My mamy mięso mrożone zatem powinniśmy jest spożyć w jakimś okresie. Stąd jest pytanie czy Państwo mięso po rozmrożeniu mogę marynować w lodówce minimum 3 dni ? Czy się nic nie stanie z mięsem ?
Odpowiedz
3238 dni temu
Nie powinno się nic stać, ponieważ mięso zanurzone jest w alkoholu i oleju oraz jest przechowywane w lodówce. Dziczyzna mrożona zawsze zyskuje na smaku :)
3260 dni temu
Bardzo dobre pytanie Jakiego rodzaju ciemnego piwa należy użyć do marynowania jeleniny - lagera, portera, stouta?
Odpowiedz
3259 dni temu
Każde ciemne piwo sprawdzi się do marynowania. My polecamy porter :)
3262 dni temu
Jakiego rodzaju ciemnego piwa należy użyć do marynowania jeleniny - lagera, portera, stouta?
Odpowiedz
3259 dni temu
Porter będzie najlepszy :)
zobacz wszystkie