
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- Rozgrzej piekarnik do 170-180°C
Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żeliwnego.
Boczek kroimy w plastry o grubości 1 cm. Na tłuszczu po smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor. Dodajemy dymkę, chorizo, czosnek i papryczkę. Chwilę smażymy, zalewamy winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.
Do naczynia żeliwnego z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła. Wlewamy sos z boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.
Dusimy do miękkości pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180°C (minimum 1 godzinę). Czas duszenia zależy od grubości mięsa.
Gotowy gulasz dekorujemy ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Danie o prawdziwie hiszpańskim smaku.

Komentarze (8)
905 dni temu
Jako Hiszpań, pierwszy raz widzę coś takiego :)
odpowiedz
1793 dni temu
A jesli niemamzeliwnegonaczynia to mozna uzyc naczynia zaroodpornego?
odpowiedz
1791 dni temu
Tak, żaroodporne naczynie też się tutaj sprawdzi :)
1317 dni temu
tak
1900 dni temu
Nie mam fasoli, czy mogę dodać fasolę z puszki? Ona jest już miękka, czy zepsuje smak?
odpowiedz
1900 dni temu
Możesz użyć fasoli z puszki :)
2046 dni temu
Gulasz bardzo pyszny. Bardzo smakował całej rodzinie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.
odpowiedz
2069 dni temu
Pychotka, jak nikt jeszcze mógł tego nie robić ;p
odpowiedz
zobacz wszystkie