Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żeliwne
- rozgrzej piekarnik do 170-180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.
PRZYGOTOWANIE
Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żeliwnego.
Boczek kroimy w plastry o grubości 1 cm. Na tłuszczu po smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę. Chwilę smażymy, zalewamy winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.
Do naczynia żeliwnego z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła. Wlewamy sos z boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.
Dusimy do miękkości pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180°C (minimum 1 godzinę). Czas duszenia zależy od grubości mięsa.
Gotowy gulasz dekorujemy posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2244 dni temu
Jako Hiszpań, pierwszy raz widzę coś takiego :)
odpowiedz
3132 dni temu
A jesli niemamzeliwnegonaczynia to mozna uzyc naczynia zaroodpornego?
odpowiedz
3131 dni temu
Tak, żaroodporne naczynie też się tutaj sprawdzi :)
2656 dni temu
tak
3239 dni temu
Nie mam fasoli, czy mogę dodać fasolę z puszki? Ona jest już miękka, czy zepsuje smak?
odpowiedz
3239 dni temu
Możesz użyć fasoli z puszki :)
3386 dni temu
Gulasz bardzo pyszny. Bardzo smakował całej rodzinie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.
odpowiedz
3408 dni temu
Pychotka, jak nikt jeszcze mógł tego nie robić ;p
odpowiedz