zobacz film Hiszpański gulasz z fasoli i szynki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żeliwne
  • rozgrzej piekarnik do 170-180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

PRZYGOTOWANIE

Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żeliwnego.

Boczek kroimy w plastry o grubości 1 cm. Na tłuszczu po smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę. Chwilę smażymy, zalewamy winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.

Do naczynia żeliwnego z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła. Wlewamy sos z boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.

Dusimy do miękkości pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180°C (minimum 1 godzinę). Czas duszenia zależy od grubości mięsa.

Gotowy gulasz dekorujemy posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2244 dni temu
    Jako Hiszpań, pierwszy raz widzę coś takiego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3132 dni temu
    A jesli niemamzeliwnegonaczynia to mozna uzyc naczynia zaroodpornego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3131 dni temu
    Tak, żaroodporne naczynie też się tutaj sprawdzi :)
  • Gość Gość
    2656 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    3239 dni temu
    Nie mam fasoli, czy mogę dodać fasolę z puszki? Ona jest już miękka, czy zepsuje smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3239 dni temu
    Możesz użyć fasoli z puszki :)
  • Gość Gość
    3386 dni temu
    Gulasz bardzo pyszny. Bardzo smakował całej rodzinie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    3408 dni temu
    Pychotka, jak nikt jeszcze mógł tego nie robić ;p

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!