zobacz film Hiszpański gulasz z fasoli i szynki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • Rozgrzej piekarnik do 170-180°C

Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mięso przekładamy do naczynia żeliwnego.

Boczek kroimy w plastry o grubości 1 cm. Na tłuszczu po smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor. Dodajemy dymkę, chorizo, czosnek i papryczkę. Chwilę smażymy, zalewamy winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.

Do naczynia żeliwnego z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła. Wlewamy sos z boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.

Dusimy do miękkości pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180°C (minimum 1 godzinę). Czas duszenia zależy od grubości mięsa.

Gotowy gulasz dekorujemy ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    712 dni temu
    A jesli niemamzeliwnegonaczynia to mozna uzyc naczynia zaroodpornego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    710 dni temu
    Tak, żaroodporne naczynie też się tutaj sprawdzi :)
  • Gość Gość
    236 dni temu
    tak
  • Gość Gość
    819 dni temu
    Nie mam fasoli, czy mogę dodać fasolę z puszki? Ona jest już miękka, czy zepsuje smak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    819 dni temu
    Możesz użyć fasoli z puszki :)
  • Gość Gość
    965 dni temu
    Gulasz bardzo pyszny. Bardzo smakował całej rodzinie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    988 dni temu
    Pychotka, jak nikt jeszcze mógł tego nie robić ;p

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram