Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek
- kilka kawałków folii spożywczej
- sznurek
- naczynie żeliwne z pokrywką
- kulkę do ucierania
Przygotuj wcześniej
Masło mocno schłódź w lodówce. Suszone podgrzybki zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Namoczone grzyby odcedź, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ulubione przyprawy (np. kminek, liść laurowy, majeranek) oraz szczyptę soli. Gotuj do miękkości. Zachowaj wywar po gotowaniu grzybów.
Roladki
Mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.
Purée
Ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.
Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane poggrzybki kroimy w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy obrany, pokrojony w drobną kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.
Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
Roladki z szynki
Nasz przepis szczegółowo opisuje roladki z szynki wieprzowej w sosie grzybowym. Dlaczego to właśnie szynkę wybieramy na mięsny składnik tego dania? Przede wszystkim jest to mięso zachwycające pod wieloma względami. Jego liczne walory wpływają na fakt, że bardzo dobrze odnajduje się w zróżnicowanych sytuacjach kulinarnych. Roladki z szynki wieprzowej są tego doskonałym przykładem! Cóż jednak czyni szynkę tak trafnym wyborem? Przede wszystkim jej łagodny smak i delikatna struktura. Co więcej, szynka podatna jest na nasze pomysły – w zależności od sposobu przyrządzenia może zapewniać zupełnie inne doznania smakowe. Świetnie sprawdza się na zimno i ciepło, na kanapkach, w sałatkach, w bitkach, czy też właśnie w roladkach. Co ważne – zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, co stanowi kolejny jej atut!
Po wypróbowaniu przepisu na roladki z szynki wieprzowej w sosie grzybowym według naszego przepisu, możesz również skusić się na różne wersje alternatywne tej potrawy. Jedna z nich to roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym. Przepis na ten nietuzinkowy specjał kulinarny znajdziesz naturalnie w Kuchni Lidla. Do jego przyrządzenia wykorzystasz szynkę szwarcwaldzką, a więc wędzoną szynkę niemiecką o charakterystycznym dymnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonale współgra ona z pulpecikami z mięsa mielonego, które stanowią podstawę omawianego przepisu, oraz kozim serem feta. Te roladki z szynki wieprzowej w piekarniku przyrządzane to doskonały pomysł na szybki obiad, który czaruje pełnią smaku!
Gdzie jeszcze odnajdują się rolady z szynki (albo roladki z szynką)? Popularne propozycje to m.in. roladki z szynki z serem w sosie śmietanowym czy roladki z szynki wieprzowej w sosie chrzanowym. Jeśli fascynują Cię smaki Azji, prawdopodobnie polubisz roladki z szynki wieprzowej w sosie teriyaki. Gdy jednak preferujesz tradycyjne smaki, wypróbuj roladki z sosem czosnkowym. Roladki wieprzowe potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy! Roladki z szynki możesz faszerować papryką, ogórkiem, suszonymi pomidorami czy słonecznikiem. W tej kwestii ogranicza Cię tylko Twoja pomysłowość!
Roladki z szynki wieprzowej z grzybami
Polecane roladki wieprzowe w sosie grzybowym to pomysł, który sprawdzi się w wielu okolicznościach. Możesz przyrządzić je na rodzinny obiad czy kolację. To danie, które nie zawiedzie nawet wtedy, gdy szukasz czegoś na specjalną okazję. Te szybkie roladki z szynki z pewnością bezbłędnie odnajdą się na świątecznym stole w towarzystwie innych wyszukanych potraw. Musisz jednak wiedzieć, że roladki przyrządzone według naszego przepisu to również świetne roladki z szynki na imprezę. Z pewnością podziękują Ci za nie goście, którzy zgłodnieją podczas szampańskiej zabawy! Syta rolada z szynki wieprzowej to więc pełnowartościowy dodatek do popularnych przekąsek… albo ich zastępstwo! Z łatwością sprawisz, aby zawijane roladki z szynki stały się Twoim nowym imprezowym klasykiem!
Nasza rolada z szynki wieprzowej zgodnie z przepisem powstaje z wykorzystaniem podgrzybków. Musisz jednak pamiętać, że rolady z szynki przyrządzane są również na bazie wielu innych gatunków grzybów. Należą do nich zarówno wspomniane już pieczarki, jak i różnego rodzaju grzyby leśne (czyli m.in. borowiki czy kurki). Rolada z szynki wieprzowej z grzybami to zatem wspaniały sposób na to, by skorzystać z magii kuchni sezonowej. Nie przegap okazji, by wypróbować te charakterystyczne smaki jesieni!
Gdy poznasz już wszelkie walory rolady z szynki wieprzowej, przetestuj koniecznie inne polecane dania na bazie wieprzowiny. Jedna z naszych propozycji to soczysta pieczeń z szynki wieprzowej w sosie piwnym. Miłośnicy pieczeni i roladek z szynki pokochają też pieczeń z tego mięsa z cebulą, żurawinami i zielonym groszkiem. Jeśli natomiast po poznaniu zwijanych roladek z szynki zechcesz poznać rolady z nieco innej strony, w Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo pomysłów gotowych poszerzyć Twoje horyzonty degustatorskie. Może wypróbujesz roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola? Czy raczej przemawia do Ciebie roladka z kurczaka z serem pleśniowym? Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
2913 dni temu
Jaki boczek mam użyć, surowy, wędzony, parzony?
odpowiedz
2913 dni temu
Paulino, użyj boczku wędzonego :)
2931 dni temu
Przepyszne!!!! dodałam wino półsłodkie, sos wyszedł rewelacyjny:)
odpowiedz
3280 dni temu
Od dzisiaj moje ulubione danie! Pycha!
odpowiedz
3536 dni temu
Bardzo smaczne danie. W te święta gościło na naszym stole i wszystkim bardzo smakowało;) POLECAM
odpowiedz
3589 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie nie korzystamy z piekarnika. Roladki najpierw podsmażamy, a następnie dusimy.
odpowiedz
3589 dni temu
Na jaką temperaturę nastawić piekarnik i na jaką funkcję ?
odpowiedz
3589 dni temu
Podany czas to 40 min. a roladki mają się piec w piekarniku ok.1 h to w końcu jaki jest czas na zrobienie tej potrawy?
odpowiedz
3610 dni temu
Ago, wina należy koniecznie spróbować przed dodaniem go do dania. Wybieraj taki trunek, który odpowiada Twoim gustom smakowym.
odpowiedz
3611 dni temu
Jakie wino należy dodać bo rozumiem białe wytrawne ale ostatnio dodałam i wyszło obrzydliwe, możecie podać mi nazwę?
odpowiedz
3614 dni temu
Przepyszne!!! Podam na najbliższym przyjęciu gościom:)
odpowiedz
3636 dni temu
faktycznie z kaszą jęczmienna pyszne :)
odpowiedz
3649 dni temu
Agusia, oczywiście kasze też tutaj się sprawdzą!
odpowiedz
3649 dni temu
Zapowiada się pysznie :) Zastanawiam się czy danie można podać z kaszą gryczaną albo jęczmienną zamiast pure.
odpowiedz
3660 dni temu
Bardzo dobre! Polecam
odpowiedz
3663 dni temu
To jest pyszne!
odpowiedz
3664 dni temu
Bartku, jeśli nie wiesz, jak związać sznurkiem roladki, polecamy Ci trik pokazujący sznurowanie mięs: https://kuchnialidla.pl/sznurowanie-szynki
odpowiedz
3664 dni temu
szkoda ze nie jest pokazane jak sie wiaze takie rolady, czy konce rolady maja byc zwiazane skoro nie zawija sie ich ? czy mozna uzyc szpikulcow do miesa?
odpowiedz
3664 dni temu
drzazga78, żeliwne naczynia lepiej utrzymują i rozprowadzają ciepło, ale jeśli nie masz takiego naczynia w swojej kuchni, możesz przyrządzić danie w garnku o grubych ściankach.
odpowiedz
3665 dni temu
Nie mam żadnego żeliwnego naczynia ;( nie można tego robić w naczyniu żaroodpornym ?
odpowiedz
3666 dni temu
W sosach kumam ideę dodawania takiego masła, ale tutaj jest dodawane do gęstego puree.
odpowiedz
3667 dni temu
Mocno schłodzone czy wręcz zmrożone masło daje lepszą strukturę sosowi, ponieważ nie ma tendencji do rozwarstwiania się, dzięki czemu całość ma jednolitą, aksamitną strukturę.
odpowiedz
3667 dni temu
Dlaczego masło dodaje się zmrożone, a nie schłodzone lub miękkie?
odpowiedz
zobacz wszystkie