zobacz film Roladki z szynki w sosie grzybowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tłuczek
  • kilka kawałków folii spożywczej
  • sznurek
  • naczynie żeliwne z pokrywką
  • kulkę do ucierania

Przygotuj wcześniej

Masło mocno schłódź w lodówce. Suszone podgrzybki zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Namoczone grzyby odcedź, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ulubione przyprawy (np. kminek, liść laurowy, majeranek) oraz szczyptę soli. Gotuj do miękkości. Zachowaj wywar po gotowaniu grzybów.

Roladki

Mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.

Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.

Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.

Purée

Ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.

Sos

Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.

Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane poggrzybki kroimy w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy obrany, pokrojony w drobną kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.

Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).

Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.

Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Paulina Paulina
    2279 dni temu
    Jaki boczek mam użyć, surowy, wędzony, parzony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2279 dni temu
    Paulino, użyj boczku wędzonego :)
  • Karola Karola
    2298 dni temu
    Przepyszne!!!! dodałam wino półsłodkie, sos wyszedł rewelacyjny:)

    odpowiedz

  • Lady Szaszunia Lady Szaszunia
    2646 dni temu
    Od dzisiaj moje ulubione danie! Pycha!

    odpowiedz

  • iwona697 iwona697
    2902 dni temu
    Bardzo smaczne danie. W te święta gościło na naszym stole i wszystkim bardzo smakowało;) POLECAM

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2955 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie nie korzystamy z piekarnika. Roladki najpierw podsmażamy, a następnie dusimy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2955 dni temu
    Na jaką temperaturę nastawić piekarnik i na jaką funkcję ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2955 dni temu
    Podany czas to 40 min. a roladki mają się piec w piekarniku ok.1 h to w końcu jaki jest czas na zrobienie tej potrawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2976 dni temu
    Ago, wina należy koniecznie spróbować przed dodaniem go do dania. Wybieraj taki trunek, który odpowiada Twoim gustom smakowym.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2977 dni temu
    Jakie wino należy dodać bo rozumiem białe wytrawne ale ostatnio dodałam i wyszło obrzydliwe, możecie podać mi nazwę?

    odpowiedz

  • kungfupanda kungfupanda
    2980 dni temu
    Przepyszne!!! Podam na najbliższym przyjęciu gościom:)

    odpowiedz

  • Agusia Agusia
    3002 dni temu
    faktycznie z kaszą jęczmienna pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3015 dni temu
    Agusia, oczywiście kasze też tutaj się sprawdzą!

    odpowiedz

  • Agusia Agusia
    3015 dni temu
    Zapowiada się pysznie :) Zastanawiam się czy danie można podać z kaszą gryczaną albo jęczmienną zamiast pure.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3026 dni temu
    Bardzo dobre! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3029 dni temu
    To jest pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3030 dni temu
    Bartku, jeśli nie wiesz, jak związać sznurkiem roladki, polecamy Ci trik pokazujący sznurowanie mięs: https://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    3030 dni temu
    szkoda ze nie jest pokazane jak sie wiaze takie rolady, czy konce rolady maja byc zwiazane skoro nie zawija sie ich ? czy mozna uzyc szpikulcow do miesa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3031 dni temu
    drzazga78, żeliwne naczynia lepiej utrzymują i rozprowadzają ciepło, ale jeśli nie masz takiego naczynia w swojej kuchni, możesz przyrządzić danie w garnku o grubych ściankach.

    odpowiedz

  • drzazga78 drzazga78
    3031 dni temu
    Nie mam żadnego żeliwnego naczynia ;( nie można tego robić w naczyniu żaroodpornym ?

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3033 dni temu
    W sosach kumam ideę dodawania takiego masła, ale tutaj jest dodawane do gęstego puree.

    odpowiedz

  • TOmekGość TOmekGość
    3033 dni temu
    Mocno schłodzone czy wręcz zmrożone masło daje lepszą strukturę sosowi, ponieważ nie ma tendencji do rozwarstwiania się, dzięki czemu całość ma jednolitą, aksamitną strukturę.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3033 dni temu
    Dlaczego masło dodaje się zmrożone, a nie schłodzone lub miękkie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!