
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek
- kilka kawałków folii spożywczej
- sznurek
- naczynie żeliwne z pokrywką
- kulkę do ucierania
Przygotuj wcześniej
Masło mocno schłódź w lodówce. Suszone podgrzybki zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Namoczone grzyby odcedź, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ulubione przyprawy (np. kminek, liść laurowy, majeranek) oraz szczyptę soli. Gotuj do miękkości. Zachowaj wywar po gotowaniu grzybów.
Roladki
Mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.
Purée
Ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.
Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane poggrzybki kroimy w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy obrany, pokrojony w drobną kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.
Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Komentarze (23)
2279 dni temu
Jaki boczek mam użyć, surowy, wędzony, parzony?
odpowiedz
2279 dni temu
Paulino, użyj boczku wędzonego :)
2298 dni temu
Przepyszne!!!! dodałam wino półsłodkie, sos wyszedł rewelacyjny:)
odpowiedz
2646 dni temu
Od dzisiaj moje ulubione danie! Pycha!
odpowiedz
2902 dni temu
Bardzo smaczne danie. W te święta gościło na naszym stole i wszystkim bardzo smakowało;) POLECAM
odpowiedz
2955 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie nie korzystamy z piekarnika. Roladki najpierw podsmażamy, a następnie dusimy.
odpowiedz
2955 dni temu
Na jaką temperaturę nastawić piekarnik i na jaką funkcję ?
odpowiedz
2955 dni temu
Podany czas to 40 min. a roladki mają się piec w piekarniku ok.1 h to w końcu jaki jest czas na zrobienie tej potrawy?
odpowiedz
2976 dni temu
Ago, wina należy koniecznie spróbować przed dodaniem go do dania. Wybieraj taki trunek, który odpowiada Twoim gustom smakowym.
odpowiedz
2977 dni temu
Jakie wino należy dodać bo rozumiem białe wytrawne ale ostatnio dodałam i wyszło obrzydliwe, możecie podać mi nazwę?
odpowiedz
2980 dni temu
Przepyszne!!! Podam na najbliższym przyjęciu gościom:)
odpowiedz
3002 dni temu
faktycznie z kaszą jęczmienna pyszne :)
odpowiedz
3015 dni temu
Agusia, oczywiście kasze też tutaj się sprawdzą!
odpowiedz
3015 dni temu
Zapowiada się pysznie :) Zastanawiam się czy danie można podać z kaszą gryczaną albo jęczmienną zamiast pure.
odpowiedz
3026 dni temu
Bardzo dobre! Polecam
odpowiedz
3029 dni temu
To jest pyszne!
odpowiedz
3030 dni temu
Bartku, jeśli nie wiesz, jak związać sznurkiem roladki, polecamy Ci trik pokazujący sznurowanie mięs: https://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki
odpowiedz
3030 dni temu
szkoda ze nie jest pokazane jak sie wiaze takie rolady, czy konce rolady maja byc zwiazane skoro nie zawija sie ich ? czy mozna uzyc szpikulcow do miesa?
odpowiedz
3031 dni temu
drzazga78, żeliwne naczynia lepiej utrzymują i rozprowadzają ciepło, ale jeśli nie masz takiego naczynia w swojej kuchni, możesz przyrządzić danie w garnku o grubych ściankach.
odpowiedz
3031 dni temu
Nie mam żadnego żeliwnego naczynia ;( nie można tego robić w naczyniu żaroodpornym ?
odpowiedz
3033 dni temu
W sosach kumam ideę dodawania takiego masła, ale tutaj jest dodawane do gęstego puree.
odpowiedz
3033 dni temu
Mocno schłodzone czy wręcz zmrożone masło daje lepszą strukturę sosowi, ponieważ nie ma tendencji do rozwarstwiania się, dzięki czemu całość ma jednolitą, aksamitną strukturę.
odpowiedz
3033 dni temu
Dlaczego masło dodaje się zmrożone, a nie schłodzone lub miękkie?
odpowiedz
zobacz wszystkie