zobacz film Roladki z szynki w sosie grzybowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tłuczek
  • kilka kawałków folii spożywczej
  • sznurek
  • naczynie żeliwne z pokrywką
  • kulkę do ucierania

Przygotuj wcześniej

Masło mocno schłódź w lodówce. Suszone podgrzybki zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Namoczone grzyby odcedź, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ulubione przyprawy (np. kminek, liść laurowy, majeranek) oraz szczyptę soli. Gotuj do miękkości. Zachowaj wywar po gotowaniu grzybów.

Roladki

Mięso z szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra. Doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem z jednej strony.

Na każdy przyprawiony plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu). Plaster szynki zwijamy, tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki). Sznurkiem delikatnie owijamy roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.

Tak przygotowane roladki doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Przysmażone roladki przekładamy do naczynia żeliwnego.

Purée

Ziemniaki ze skórką parujemy ok. 30-40 minut w dużym garnku z niewielką ilością wody. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.

Następnie obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 g zmrożonego masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą. Podgrzewając, ucieramy wszystkie składniki. Purée zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok.

Sos

Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku. Składniki zalewamy białym winem. Redukujemy.

Dodajemy pozostałą ilość majeranku. Ugotowane poggrzybki kroimy w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Dodajemy niewielką ilość wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy obrany, pokrojony w drobną kostkę imbir. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.

Przysmażone roladki zalewamy sosem. Posypujemy suszonymi śliwkami. Naczynie żeliwne przykrywamy, zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 godziny. W trakcie duszenia dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).

Roladki zdejmujemy z ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek. Do pozostałego w naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy. Pozbawione sznurka roladki wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.

Na środek talerza wykładamy purée tworząc pasek. Roladki przekrawamy na pół z ukosa. Tak przekrojone roladki układamy na purée. Obok wykładamy sos.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Paulina Paulina
    2913 dni temu
    Jaki boczek mam użyć, surowy, wędzony, parzony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2913 dni temu
    Paulino, użyj boczku wędzonego :)
  • Karola Karola
    2931 dni temu
    Przepyszne!!!! dodałam wino półsłodkie, sos wyszedł rewelacyjny:)

    odpowiedz

  • Lady Szaszunia Lady Szaszunia
    3280 dni temu
    Od dzisiaj moje ulubione danie! Pycha!

    odpowiedz

  • iwona697 iwona697
    3536 dni temu
    Bardzo smaczne danie. W te święta gościło na naszym stole i wszystkim bardzo smakowało;) POLECAM

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3589 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie nie korzystamy z piekarnika. Roladki najpierw podsmażamy, a następnie dusimy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3589 dni temu
    Na jaką temperaturę nastawić piekarnik i na jaką funkcję ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3589 dni temu
    Podany czas to 40 min. a roladki mają się piec w piekarniku ok.1 h to w końcu jaki jest czas na zrobienie tej potrawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3610 dni temu
    Ago, wina należy koniecznie spróbować przed dodaniem go do dania. Wybieraj taki trunek, który odpowiada Twoim gustom smakowym.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3611 dni temu
    Jakie wino należy dodać bo rozumiem białe wytrawne ale ostatnio dodałam i wyszło obrzydliwe, możecie podać mi nazwę?

    odpowiedz

  • kungfupanda kungfupanda
    3614 dni temu
    Przepyszne!!! Podam na najbliższym przyjęciu gościom:)

    odpowiedz

  • Agusia Agusia
    3636 dni temu
    faktycznie z kaszą jęczmienna pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3649 dni temu
    Agusia, oczywiście kasze też tutaj się sprawdzą!

    odpowiedz

  • Agusia Agusia
    3649 dni temu
    Zapowiada się pysznie :) Zastanawiam się czy danie można podać z kaszą gryczaną albo jęczmienną zamiast pure.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3660 dni temu
    Bardzo dobre! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3663 dni temu
    To jest pyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3664 dni temu
    Bartku, jeśli nie wiesz, jak związać sznurkiem roladki, polecamy Ci trik pokazujący sznurowanie mięs: https://kuchnialidla.pl/sznurowanie-szynki

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    3664 dni temu
    szkoda ze nie jest pokazane jak sie wiaze takie rolady, czy konce rolady maja byc zwiazane skoro nie zawija sie ich ? czy mozna uzyc szpikulcow do miesa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3664 dni temu
    drzazga78, żeliwne naczynia lepiej utrzymują i rozprowadzają ciepło, ale jeśli nie masz takiego naczynia w swojej kuchni, możesz przyrządzić danie w garnku o grubych ściankach.

    odpowiedz

  • drzazga78 drzazga78
    3665 dni temu
    Nie mam żadnego żeliwnego naczynia ;( nie można tego robić w naczyniu żaroodpornym ?

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3666 dni temu
    W sosach kumam ideę dodawania takiego masła, ale tutaj jest dodawane do gęstego puree.

    odpowiedz

  • TOmekGość TOmekGość
    3667 dni temu
    Mocno schłodzone czy wręcz zmrożone masło daje lepszą strukturę sosowi, ponieważ nie ma tendencji do rozwarstwiania się, dzięki czemu całość ma jednolitą, aksamitną strukturę.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3667 dni temu
    Dlaczego masło dodaje się zmrożone, a nie schłodzone lub miękkie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Roladki z szynki     

Nasz przepis szczegółowo opisuje roladki z szynki wieprzowej w sosie grzybowym. Dlaczego to właśnie szynkę wybieramy na mięsny składnik tego dania? Przede wszystkim jest to mięso zachwycające pod wieloma względami. Jego liczne walory wpływają na fakt, że bardzo dobrze odnajduje się w zróżnicowanych sytuacjach kulinarnych. Roladki z szynki wieprzowej są tego doskonałym przykładem! Cóż jednak czyni szynkę tak trafnym wyborem? Przede wszystkim jej łagodny smak i delikatna struktura. Co więcej, szynka podatna jest na nasze pomysły – w zależności od sposobu przyrządzenia może zapewniać zupełnie inne doznania smakowe. Świetnie sprawdza się na zimno i ciepło, na kanapkach, w sałatkach, w bitkach, czy też właśnie w roladkach. Co ważne – zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, co stanowi kolejny jej atut!

Po wypróbowaniu przepisu na roladki z szynki wieprzowej w sosie grzybowym według naszego przepisu, możesz również skusić się na różne wersje alternatywne tej potrawy. Jedna z nich to roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym. Przepis na ten nietuzinkowy specjał kulinarny znajdziesz naturalnie w Kuchni Lidla. Do jego przyrządzenia wykorzystasz szynkę szwarcwaldzką, a więc wędzoną szynkę niemiecką o charakterystycznym dymnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonale współgra ona z pulpecikami z mięsa mielonego, które stanowią podstawę omawianego przepisu, oraz kozim serem feta. Te roladki z szynki wieprzowej w piekarniku przyrządzane to doskonały pomysł na szybki obiad, który czaruje pełnią smaku!

Gdzie jeszcze odnajdują się rolady z szynki (albo roladki z szynką)? Popularne propozycje to m.in. roladki z szynki z serem w sosie śmietanowym czy roladki z szynki wieprzowej w sosie chrzanowym. Jeśli fascynują Cię smaki Azji, prawdopodobnie polubisz roladki z szynki wieprzowej w sosie teriyaki. Gdy jednak preferujesz tradycyjne smaki, wypróbuj roladki z sosem czosnkowym. Roladki wieprzowe potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy! Roladki z szynki możesz faszerować papryką, ogórkiem, suszonymi pomidorami czy słonecznikiem. W tej kwestii ogranicza Cię tylko Twoja pomysłowość!

Roladki z szynki wieprzowej z grzybami

Polecane roladki wieprzowe w sosie grzybowym to pomysł, który sprawdzi się w wielu okolicznościach. Możesz przyrządzić je na rodzinny obiad czy kolację. To danie, które nie zawiedzie nawet wtedy, gdy szukasz czegoś na specjalną okazję. Te szybkie roladki z szynki z pewnością bezbłędnie odnajdą się na świątecznym stole w towarzystwie innych wyszukanych potraw. Musisz jednak wiedzieć, że roladki przyrządzone według naszego przepisu to również świetne roladki z szynki na imprezę. Z pewnością podziękują Ci za nie goście, którzy zgłodnieją podczas szampańskiej zabawy! Syta rolada z szynki wieprzowej to więc pełnowartościowy dodatek do popularnych przekąsek… albo ich zastępstwo! Z łatwością sprawisz, aby zawijane roladki z szynki stały się Twoim nowym imprezowym klasykiem!

Nasza rolada z szynki wieprzowej zgodnie z przepisem powstaje z wykorzystaniem podgrzybków. Musisz jednak pamiętać, że rolady z szynki przyrządzane są również na bazie wielu innych gatunków grzybów. Należą do nich zarówno wspomniane już pieczarki, jak i różnego rodzaju grzyby leśne (czyli m.in. borowiki czy kurki). Rolada z szynki wieprzowej z grzybami to zatem wspaniały sposób na to, by skorzystać z magii kuchni sezonowej. Nie przegap okazji, by wypróbować te charakterystyczne smaki jesieni!

Gdy poznasz już wszelkie walory rolady z szynki wieprzowej, przetestuj koniecznie inne polecane dania na bazie wieprzowiny. Jedna z naszych propozycji to soczysta pieczeń z szynki wieprzowej w sosie piwnym. Miłośnicy pieczeni i roladek z szynki pokochają też pieczeń z tego mięsa z cebulą, żurawinami i zielonym groszkiem. Jeśli natomiast po poznaniu zwijanych roladek z szynki zechcesz poznać rolady z nieco innej strony, w Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo pomysłów gotowych poszerzyć Twoje horyzonty degustatorskie. Może wypróbujesz roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola? Czy raczej przemawia do Ciebie roladka z kurczaka z serem pleśniowym? Z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!