Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy plastry czosnku. Mięso doprawiamy solą z obu stron. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pozostałą część czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.

Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz pokrojone kawałki boczku, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego, podgotowujemy. Zawartość garnka przekładamy na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, wkładamy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu. Szynkę obsmażamy przez 6-8 minut, następnie wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz. Z garnka zlewamy zbędny tłuszcz.

Do garnka ponownie dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Następnie szynkę odwracamy, dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i dusimy ponownie przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości szynki, na 1/2 kg przypada 30 minut gotowania.

Do czystego garnka dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołami gotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy.

Szynkę wyjmujemy z garnka. Do garnka, w którym dusiliśmy szynkę, dajemy groszek i 100 ml śmietany 30%. Chwilę gotujemy, jeśli trzeba doprawiamy solą.

Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli, groszku i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1290 dni temu
    Szynkę robiłam na święta i bardzo rodzinie smakowało, aż wszystkim uszy się trzęsły he,he.

    odpowiedz

  • kryszko kryszko
    1390 dni temu
    Przepyszne to danie, zaryzykowałam na obiad świąteczny, ale wszystkim smakowało. Wspaniałe smaki, polecam

    odpowiedz

  • Joanna MK Joanna MK
    1401 dni temu
    szynka wyszła przepyszna, a ziemniaczki pierwsza klasa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1446 dni temu
    Jula, dziękujemy i liczymy, że wypróbujesz jeszcze inne przepisy Pascala i Okrasy :)

    odpowiedz

  • Jula Jula
    1448 dni temu
    Sceptycznie podchodziłam do tego dania :) a okazało się genialne i tak pyszne..no niebo w gębie ;) że na pewno powtórzę jeszcze nie jeden raz :D Chapeau bas, Pascal !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1449 dni temu
    Drogi Gościu, tak, chodzi o śmietanę kremówkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1449 dni temu
    śmietana 30% tzn. kremówka?

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1449 dni temu
    Zrobiłam wczoraj. Sos obłędnie przepyszny. Szynkę przed obsmażeniem doprawiłam jeszcze suszonym majerankiem i tymiankiem. Mięso wyszło trochę twarde, ale teraz będę już wiedziała, że następnym razem trzeba dłużej dusić. Polecam. ;-))

    odpowiedz

  • Wiesiek Kotecki Wiesiek Kotecki
    1450 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    1453 dni temu
    Nawet jak by był co drugi tydzień będzie okay. Zawsze to jakieś wyzwanie zrobić samemu ;) a pieczeń zapowiada się super, zrobię pewnie w weekend

    odpowiedz

  • Robson Robson
    1454 dni temu
    Zobaczymy za tydzień czy tak samo będzie.

    odpowiedz

  • Natalia Lichecka Natalia Lichecka
    1454 dni temu
    No i jest film i po co tyle płaczu :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram