Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze. Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz.
Sposób przygotowania
2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Umytą i osuszoną szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy plastry czosnku. Mięso doprawiamy solą z obu stron. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Trzy ząbki czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.
Do garnka dodajemy olej rzepakowy oraz boczek pokrojony w paski, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, całość smażymy ok. 4 minut, cały czas mieszając. Dodajemy suszone żurawiny, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżek bulionu wołowego, podgotowujemy. Zawartość garnka przekładamy na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, wkładamy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu. Szynkę obsmażamy przez 6-8 minut, następnie wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz. Z garnka zlewamy zbędny tłuszcz.
Do garnka ponownie dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Następnie szynkę odwracamy, dodajemy 1 szklankę bulionu (bulion możemy zastąpić wodą) i dusimy ponownie przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości szynki, na 1/2 kg przypada 30 minut gotowania.
Do czystego garnka dodajemy 200 ml śmietany 30%, 100 g masła pokrojonego w kostkę, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołami gotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy.
Szynkę wyjmujemy z garnka. Do garnka, w którym dusiliśmy szynkę, dajemy groszek i 100 ml śmietany 30%. Chwilę gotujemy, jeśli trzeba doprawiamy solą.
Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli, groszku i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Makówki śląskie
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (15)
1309 dni temu
Czy to danie obiadowe, czynna wielkanocne śniadanie?
Odpowiedz
1308 dni temu
Drogi Gościu, to danie możesz przygotować zarówno na Wielkanoc, jak i na rodzinny obiad ;)
2031 dni temu
Bardzo dobra szynka, wyczuwalne wszystkie smaki. Trochę za dużo sosu miałam na ziemniakach i wszystko pływało ale i tak jestem zadowolona z efektu
Odpowiedz
3862 dni temu
Szynkę robiłam na święta i bardzo rodzinie smakowało, aż wszystkim uszy się trzęsły he,he.
Odpowiedz
3962 dni temu
Przepyszne to danie, zaryzykowałam na obiad świąteczny, ale wszystkim smakowało. Wspaniałe smaki, polecam
Odpowiedz
3972 dni temu
szynka wyszła przepyszna, a ziemniaczki pierwsza klasa
Odpowiedz
4017 dni temu
Jula, dziękujemy i liczymy, że wypróbujesz jeszcze inne przepisy Pascala i Okrasy :)
Odpowiedz
4019 dni temu
Sceptycznie podchodziłam do tego dania :) a okazało się genialne i tak pyszne..no niebo w gębie ;) że na pewno powtórzę jeszcze nie jeden raz :D Chapeau bas, Pascal !
Odpowiedz
4020 dni temu
Drogi Gościu, tak, chodzi o śmietanę kremówkę.
Odpowiedz
4020 dni temu
śmietana 30% tzn. kremówka?
Odpowiedz
4020 dni temu
Zrobiłam wczoraj. Sos obłędnie przepyszny. Szynkę przed obsmażeniem doprawiłam jeszcze suszonym majerankiem i tymiankiem. Mięso wyszło trochę twarde, ale teraz będę już wiedziała, że następnym razem trzeba dłużej dusić. Polecam. ;-))
Odpowiedz
4022 dni temu
przepyszne
Odpowiedz
4025 dni temu
Nawet jak by był co drugi tydzień będzie okay. Zawsze to jakieś wyzwanie zrobić samemu ;) a pieczeń zapowiada się super, zrobię pewnie w weekend
Odpowiedz
4025 dni temu
Zobaczymy za tydzień czy tak samo będzie.
Odpowiedz
4025 dni temu
No i jest film i po co tyle płaczu :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie