Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem
- naczynie żeliwne
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki obgotuj na parze, odstaw do przestudzenia, obierz i przekrój na pół.
Przygotowanie
Ziemniaki układamy płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy. Podsmażone z jednej strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.
Kolendrę siekamy drobno z odrobiną soli i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Filety z łososia pozbawione skóry myjemy, kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. Posypujemy odrobiną białego pieprzu. Dno naczynia z otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek. Łososia wkładamy do naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą. Po chwili wyłączamy ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 minut.
Na gorącej patelni smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę z niewielką ilością oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia żeliwnego. Następnie na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz posiekaną, ostrą papryczkę (ok. 2 łyżeczek). Smażymy. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone warzywa wrzucamy do naczynia żeliwnego z papryką.
Warzywa w naczyniu żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut. Na końcu do podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati. Do pomidorów dodajemy niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zest z limonki oraz masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.
Na talerz wykładamy pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki. Na końcu układamy kawałki łososia. Warzywa skrapiamy sosem, dekorujemy listkami bazylii.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3196 dni temu
fajne
odpowiedz
3576 dni temu
U mnie wszystkim smakowało. Bardzo oryginalny smak. polecam
odpowiedz
3661 dni temu
Drogi Gościu, kolendra jest tu bardzo ważnym składnikiem dania. Jeśli masz problem z jej dostaniem możesz zastąpić ją innymi świeżymi ziołami, ale zdecydowanie zmieni to smak potrawy.
odpowiedz
3661 dni temu
Czy można czymś zastąpić kolendrę? Świeża kolendra jest trudno dostępna w Lidlu.
odpowiedz
3692 dni temu
Rybka wyszła przepyszna, wszystko do siebie pasowało i bardzo nam smakowało :) Ale myślę, że w tym tygodniu Pascal przygotował lepsze danie :) Pozdrawiamy
odpowiedz
3693 dni temu
sam sos nie nie byl az tak dobry ale w poleczeniu z reszta pychaaaaaa :) polecam
odpowiedz
3695 dni temu
U mnie to samo, wyszło na prawdę nieźle. Od siebie dodałem solidną łyżkę przecieru pomidorowego do sosu, te z puszki które użyłem miały niestety, nazwijmy to, wyblakły smak. Zadziałało i wyrazisty pomidor dopełnił smak warzyw, a danie wyszło smakowicie ;)
odpowiedz
3695 dni temu
Zrobione, zjedzone. Śmiało mogę polecić. Łosoś rozpada sie w palcach, pycha. Sosik idealnie pasuje do warzyw które są miekkie ale nie rozpadają sie.
odpowiedz
3696 dni temu
XXI wiek. Młode ziemniaki ze szklarni.
odpowiedz
3697 dni temu
Młode ziemniaki na koniec października ? Hmm ... Tylko skąd je wziąć ?
odpowiedz
3697 dni temu
Drogi Gościu, 200 g to rekomendowana waga każdego fileta. Jeśli uważasz jednak, że te porcje są zbyt duże, możesz zmniejszyć je wedle własnych preferencji.
odpowiedz
3698 dni temu
Mam pytanie! Czy w przepisie nie ma przypadkiem błędu. Chodzi konkretnie, o wagę fileta. 4 filety aż po 200 g ?
odpowiedz
3698 dni temu
Super, że wróciliście do filmów, dużo łatwiej i przyjemniej jest gotować z podpowiedziami które widać a nie tylko z suchym tekstem.
odpowiedz
zobacz wszystkie