zobacz film Filet z łososia w peperonacie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • naczynie do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem
  • naczynie żeliwne
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Ziemniaki obgotuj na parze, odstaw do przestudzenia, obierz i przekrój na pół.

Przygotowanie

Ziemniaki układamy płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy. Podsmażone z jednej strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.

Kolendrę siekamy drobno z odrobiną soli i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Filety z łososia pozbawione skóry myjemy, kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. Posypujemy odrobiną białego pieprzu. Dno naczynia z otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek. Łososia wkładamy do naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą. Po chwili wyłączamy ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 minut.

Na gorącej patelni smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę z niewielką ilością oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia żeliwnego. Następnie na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz posiekaną, ostrą papryczkę (ok. 2 łyżeczek). Smażymy. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone warzywa wrzucamy do naczynia żeliwnego z papryką.

Warzywa w naczyniu żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut. Na końcu do podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati. Do pomidorów dodajemy niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zest z limonki oraz masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.

Na talerz wykładamy pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki. Na końcu układamy kawałki łososia. Warzywa skrapiamy sosem, dekorujemy listkami bazylii.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    3196 dni temu
    fajne

    odpowiedz

  • Reglle Reglle
    3576 dni temu
    U mnie wszystkim smakowało. Bardzo oryginalny smak. polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3661 dni temu
    Drogi Gościu, kolendra jest tu bardzo ważnym składnikiem dania. Jeśli masz problem z jej dostaniem możesz zastąpić ją innymi świeżymi ziołami, ale zdecydowanie zmieni to smak potrawy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3661 dni temu
    Czy można czymś zastąpić kolendrę? Świeża kolendra jest trudno dostępna w Lidlu.

    odpowiedz

  • Jula Jula
    3692 dni temu
    Rybka wyszła przepyszna, wszystko do siebie pasowało i bardzo nam smakowało :) Ale myślę, że w tym tygodniu Pascal przygotował lepsze danie :) Pozdrawiamy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3693 dni temu
    sam sos nie nie byl az tak dobry ale w poleczeniu z reszta pychaaaaaa :) polecam

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    3695 dni temu
    U mnie to samo, wyszło na prawdę nieźle. Od siebie dodałem solidną łyżkę przecieru pomidorowego do sosu, te z puszki które użyłem miały niestety, nazwijmy to, wyblakły smak. Zadziałało i wyrazisty pomidor dopełnił smak warzyw, a danie wyszło smakowicie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3695 dni temu
    Zrobione, zjedzone. Śmiało mogę polecić. Łosoś rozpada sie w palcach, pycha. Sosik idealnie pasuje do warzyw które są miekkie ale nie rozpadają sie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3696 dni temu
    XXI wiek. Młode ziemniaki ze szklarni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3697 dni temu
    Młode ziemniaki na koniec października ? Hmm ... Tylko skąd je wziąć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3697 dni temu
    Drogi Gościu, 200 g to rekomendowana waga każdego fileta. Jeśli uważasz jednak, że te porcje są zbyt duże, możesz zmniejszyć je wedle własnych preferencji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    Mam pytanie! Czy w przepisie nie ma przypadkiem błędu. Chodzi konkretnie, o wagę fileta. 4 filety aż po 200 g ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    Super, że wróciliście do filmów, dużo łatwiej i przyjemniej jest gotować z podpowiedziami które widać a nie tylko z suchym tekstem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!