Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko
- 4 duże kawałki papieru pergaminowego
- zszywacz
- blaszkę
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Sos z porów i szalotek
Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część. Pozostałą, jaśniejszą część kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony. Nie przekrawamy go do końca, tworzymy tzw. wachlarz z pora, następnie myjemy go. Por kroimy bardzo drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy zblanszowany por, smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1-2 minut, mieszając. Wlewamy białe wino, gotujemy ok. 1 minuty, następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy na bok.
Filety z łososia z serem pleśniowym i gruszkami
Filety z łososia oczyszczone ze skór doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Duży kawałek papieru pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę oraz gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (część gruszki zostawiamy do sałatki). Łososia przykrywamy drugą połową papieru. Papier składamy z dwóch stron w tzw. papilotkę, górę papieru zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!). Papilotki układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
Sos winegret
Do miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
Sałatka
Szczypiorek i suszone pomidory kroimy w paseczki. Rukolę układamy na talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. Przed podaniem polewamy sosem.
Po upieczeniu papilotkę nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.
Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Dorsz z chorizo i rozmarynem
- Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
- Chutney z ananasa
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
- Orientalne kotleciki z quinoa
- Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- Spaghetti z królikiem
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Domowa kostka rosołowa
- Wigilijne pierogi
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Bifteki z fetą
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
2858 dni temu
śmietana ma być kwaśna czy słodka?
odpowiedz
2858 dni temu
Mini, w przepisie została użyta śmietanka słodka :)
2891 dni temu
Hit Wigilijny u nas od dwóch lat!!!Brawo za przepis.
odpowiedz
3290 dni temu
to jest przepyszne! :)
odpowiedz
3412 dni temu
Wyjątkowy przepis, wykwintne danie. Polecam wszystkim!
odpowiedz
3416 dni temu
Wspaniały przepis! Już po raz drugi w mojej kuchni i chyba na stałe!
odpowiedz
3492 dni temu
Przepis rewelacyjny! Bardzo polecam☺
odpowiedz
3527 dni temu
Anno, możesz piec łososia również w folii aluminiowej.
odpowiedz
3527 dni temu
Mam pytanie, czy można zastąpić ten pergamin aluminiową folią do pieczenia?
odpowiedz
3533 dni temu
To danie jest genialne. Warto wyprobowac.Dzieki Pascal.
odpowiedz
3568 dni temu
Drogi Gościu, 200 ml :)
odpowiedz
3569 dni temu
Jedno opakowanie śmietany 30%to ile dokładnie ml.?
odpowiedz
3667 dni temu
Dodam jeszcze że 200g łososia + sałatka to spora porcja. Sałatka cudowna! A przygotowanie dania zajęło mi 1h :)
odpowiedz
3667 dni temu
Pyszota! Łosoś w tym wydaniu to bardzo wykwintne danie, przełożyłamgo na ttalerz bo nie przepadam za serwowaniem w papilotce. Gorąco polecam!
odpowiedz
3690 dni temu
Mam pytanie, można dodać jakiś inny ser niż pleśniowy?
odpowiedz
3693 dni temu
Wszystko fajnie, ale nie wiem jak to można zrobić w 30 minut nie będąc Pascalem.
odpowiedz
3695 dni temu
Zrobiłam tego łososia, zgodnie z przepisem, robiłam ryby pieczone, gotowane i nigdy mi nie smakowały...:( ten przepis jest wspaniały, ryba jest wyśmienita ale ten sos daje tak genialny smak, że nawet sobie nie wyobrażacie jakie to jest pyszne i zarazem syte!
odpowiedz
3696 dni temu
PYCHA !!!
odpowiedz
3699 dni temu
Drogi Gościu, w tym tygodniu gotujemy bez filmików :)
odpowiedz
3699 dni temu
kiedy nowe filmiki? :(((
odpowiedz
3699 dni temu
Danie pierwsza klasa! Fakt, że dość pracochłonne, ale efekt jest boski!(przynajmniej mi taki wyszedł a wcale nie jestem mistrzem w kuchni;))
odpowiedz
3700 dni temu
Rybka przepyszna, bardzo polecam. Robiłam bez sałatki ale podana z ryżem.
odpowiedz
3701 dni temu
przepyszne! polecam! :)
odpowiedz
3701 dni temu
Do "Kaczki" - jak widzę takie komentarze to robi mi się słabo... Wystarczy uruchomić myślenie i jakoś tak od razu wszystko staje się jasne... Naprawdę polecam. Przepis jest jak najbardziej udany! Było pysznie :)
odpowiedz
3703 dni temu
Bardzo dobre! Nie zrobiłam sałatki, tylko podałam ugotowany ryż - każdy sobie nakładał do swojej papilotki i mieszał z sosem porowym. Pyszota:-)
odpowiedz
3704 dni temu
Drogi Kaczki, ser pleśniowy i gruszka znajdują się wśród składników wymienionych w podpunkcie "filety z łososia z serem pleśniowym i gruszkami". Powinny więc znaleźć się one na wydruku.
odpowiedz
3704 dni temu
Jestem trochę zły...wydrukowałem przepis, udałem się na zakupy do Lidla, kupiłem brakujące składniki. Wracam, oglądam, chce gotować. Okazuje się że nie mam sera pleśniowego bo nie ma go na liście w wydruku...nie ma też gruszki...
odpowiedz
3705 dni temu
Drogi Gościu, nie do każdego dania z rybą cytryna jest nieodłącznym elementem :) Zapewniamy, że bez jej dodatku danie również wybornie smakuje!
odpowiedz
3705 dni temu
Rewelacja! gorąco polecam
odpowiedz
3705 dni temu
fajnie że rybka! zdrowo! Gdyby wszyscy jak PAscal gotowali .
odpowiedz
3705 dni temu
a cytryna do łososia.? W końcu to ryba :)
odpowiedz
zobacz wszystkie