Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sitko
  • 4 duże kawałki papieru pergaminowego
  • zszywacz
  • blaszkę
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Sos z porów i szalotek

Z pora odkrawamy najbardziej zieloną część. Pozostałą, jaśniejszą część kroimy wzdłuż, począwszy od zielonej strony. Nie przekrawamy go do końca, tworzymy tzw. wachlarz z pora, następnie myjemy go. Por kroimy bardzo drobno, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.

Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy szalotki. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy zblanszowany por, smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1-2 minut, mieszając. Wlewamy białe wino, gotujemy ok. 1 minuty, następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy na bok.

Filety z łososia z serem pleśniowym i gruszkami

Filety z łososia z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Duży kawałek papieru pergaminowego rozkładamy na blacie, na połowę papieru nakładamy sos z porów i szalotek, na sosie układamy filet z łososia, na łososiu układamy ser pleśniowy oraz gruszkę (część gruszki zostawiamy do sałatki). Łososia przykrywamy drugą połową papieru. Papier składamy z dwóch stron w tzw. papilotkę, górę papieru zamykamy za pomocą zszywacza, tak aby łosoś był całkowicie zamknięty w papilotce (zobacz, jak robi to Pascal w naszym filmiku!). Papilotki układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.

Sos winegret

Do miski wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, cały czas mieszając, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Sałatka

Szczypiorek i suszone pomidory kroimy w paseczki. Rukolę układamy na talerzu, na rukoli układamy paseczki suszonych pomidorów, paseczki szczypiorku oraz pozostałą ilość gruszki. Przed podaniem polewamy sosem.

Po upieczeniu papilotkę nakładamy na talerz, rozcinamy, wyjmujemy zszywki, łososia posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Mini Mini
    457 dni temu
    śmietana ma być kwaśna czy słodka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    456 dni temu
    Mini, w przepisie została użyta śmietanka słodka :)
  • ja ja
    490 dni temu
    Hit Wigilijny u nas od dwóch lat!!!Brawo za przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    889 dni temu
    to jest przepyszne! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1011 dni temu
    Wyjątkowy przepis, wykwintne danie. Polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1015 dni temu
    Wspaniały przepis! Już po raz drugi w mojej kuchni i chyba na stałe!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1091 dni temu
    Przepis rewelacyjny! Bardzo polecam☺

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1125 dni temu
    Anno, możesz piec łososia również w folii aluminiowej.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1126 dni temu
    Mam pytanie, czy można zastąpić ten pergamin aluminiową folią do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1132 dni temu
    To danie jest genialne. Warto wyprobowac.Dzieki Pascal.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1167 dni temu
    Drogi Gościu, 200 ml :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1167 dni temu
    Jedno opakowanie śmietany 30%to ile dokładnie ml.?

    odpowiedz

  • madzix madzix
    1266 dni temu
    Dodam jeszcze że 200g łososia + sałatka to spora porcja. Sałatka cudowna! A przygotowanie dania zajęło mi 1h :)

    odpowiedz

  • madzix madzix
    1266 dni temu
    Pyszota! Łosoś w tym wydaniu to bardzo wykwintne danie, przełożyłamgo na ttalerz bo nie przepadam za serwowaniem w papilotce. Gorąco polecam!

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1289 dni temu
    Mam pytanie, można dodać jakiś inny ser niż pleśniowy?

    odpowiedz

  • Kris Kris
    1292 dni temu
    Wszystko fajnie, ale nie wiem jak to można zrobić w 30 minut nie będąc Pascalem.

    odpowiedz

  • ***Sylwia** ***Sylwia**
    1293 dni temu
    Zrobiłam tego łososia, zgodnie z przepisem, robiłam ryby pieczone, gotowane i nigdy mi nie smakowały...:( ten przepis jest wspaniały, ryba jest wyśmienita ale ten sos daje tak genialny smak, że nawet sobie nie wyobrażacie jakie to jest pyszne i zarazem syte!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1295 dni temu
    PYCHA !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1297 dni temu
    Drogi Gościu, w tym tygodniu gotujemy bez filmików :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1298 dni temu
    kiedy nowe filmiki? :(((

    odpowiedz

  • Cocatina Cocatina
    1298 dni temu
    Danie pierwsza klasa! Fakt, że dość pracochłonne, ale efekt jest boski!(przynajmniej mi taki wyszedł a wcale nie jestem mistrzem w kuchni;))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1299 dni temu
    Rybka przepyszna, bardzo polecam. Robiłam bez sałatki ale podana z ryżem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1300 dni temu
    przepyszne! polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1300 dni temu
    Do "Kaczki" - jak widzę takie komentarze to robi mi się słabo... Wystarczy uruchomić myślenie i jakoś tak od razu wszystko staje się jasne... Naprawdę polecam. Przepis jest jak najbardziej udany! Było pysznie :)

    odpowiedz

  • Karolcia Karolcia
    1302 dni temu
    Bardzo dobre! Nie zrobiłam sałatki, tylko podałam ugotowany ryż - każdy sobie nakładał do swojej papilotki i mieszał z sosem porowym. Pyszota:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1302 dni temu
    Drogi Kaczki, ser pleśniowy i gruszka znajdują się wśród składników wymienionych w podpunkcie "filety z łososia z serem pleśniowym i gruszkami". Powinny więc znaleźć się one na wydruku.

    odpowiedz

  • Kaczki Kaczki
    1303 dni temu
    Jestem trochę zły...wydrukowałem przepis, udałem się na zakupy do Lidla, kupiłem brakujące składniki. Wracam, oglądam, chce gotować. Okazuje się że nie mam sera pleśniowego bo nie ma go na liście w wydruku...nie ma też gruszki...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1303 dni temu
    Drogi Gościu, nie do każdego dania z rybą cytryna jest nieodłącznym elementem :) Zapewniamy, że bez jej dodatku danie również wybornie smakuje!

    odpowiedz

  • AMazurek AMazurek
    1303 dni temu
    Rewelacja! gorąco polecam

    odpowiedz

  • mikimik mikimik
    1304 dni temu
    fajnie że rybka! zdrowo! Gdyby wszyscy jak PAscal gotowali .

    odpowiedz

  • GośćJ GośćJ
    1304 dni temu
    a cytryna do łososia.? W końcu to ryba :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram