zobacz film Zupa cebulowa z pulpecikami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz

Wywar

Warzywa na wywar myjemy i obieramy. Gotujemy 1,5 l wywaru z marchwi, korzenia pietruszki, selera, doprawiamy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.

Zupa

Cebule kroimy w piórka. Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego, następnie na rozgrzany olej wrzucamy połowę z przygotowanych piórek cebuli, dusimy. Mieszamy od czasu do czasu. Podsmażoną cebulę przekładamy na talerz, następnie do garnka wrzucamy drugą część cebuli, smażymy. Kiedy druga część cebuli przysmaży się, dodajemy do niej wcześniej podsmażoną cebulę. Całość mieszamy. Cebulę przyprawiamy 1 łyżką roztartych w moździerzu przypraw: suszonej kolendry, kminku i suszonego tymianku. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej. Cebulę z przyprawami podsmażamy, dodajemy 250 ml białego wina wytrawnego. Gdy wino odparuje o połowę objętości cebulę zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Mieszamy. Zupę gotujemy ok. 30-40 minut.

Pulpeciki

Mięso mielone przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu suszonej kolendry oraz 1 łyżeczkę roztartego w moździerzu kminku. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy mielonym białym pieprzem, odrobiną soli. Następnie za pomocą rąk dokładnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami. Wyrobioną masę z mięsa mielonego dzielimy na małe pulpety, które formujemy za pomocą rąk natłuszczonych odrobiną oleju. Przygotowane pulpeciki smażymy na odrobinie oleju na patelni. Pulpeciki smażymy na złoty kolor. Wysmażone pulpeciki przekładamy na talerz.

Zupa

Na olej, który pozostał na patelni po smażeniu pulpecików, wrzucamy ½ łyżeczki mąki pszennej oraz dolewamy 100 ml białego wina, mieszamy. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem oraz cukrem. Gotujemy w celu odparowania wina. Następnie mąkę z winem dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Ponownie doprawiamy zupę niewielką ilością soli, mielonego białego pieprzu i cukru. Na samym końcu dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku. Chwilę gotujemy.

Do miseczki wlewamy zupę cebulową. Do zupy wrzucamy kilka wysmażonych pulpecików. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz niewielką ilością startej na tarce skórki cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • diablo38 diablo38
    2624 dni temu
    Po dadaniu maki zupa nie wyjdzie tak klarowna jak na zdjeciu. Pulpety troche twarde :) Szkoda ze nie mozna wstawiac zdjec.

    odpowiedz

  • Daga Daga
    3524 dni temu
    Zupa doskonała ... pulpety wyszły idealnie...jedyne co pozwoliłam sobie zmienić to dodałam serek topiony i wtedy wszyscy się zajadali .

    odpowiedz

  • olaGość olaGość
    3539 dni temu
    Zupa ochydna a pulpitów zrobiły się wiury i były twarde jak kamienie.

    odpowiedz

  • Agi Agi
    3605 dni temu
    Zupa naprawdę dobra, smakowała małżonkowi i mnie wybrednej w kuchni ;). Wchodzi do zeszytu "potraw do powtórzenia".

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3618 dni temu
    Zupa wyszla lepsza niz sie spodziewalem, aromatyczna zawiesista, wszystko tak jak w przepisie. Ale i tak na glowe cala zupe bija pulpety, najlepszy skladnik w tym daniu i chyba nie tylkow tym, zapewne sprobuje kiedys i same wlasnie takie pulpety zrobic.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    3633 dni temu
    Bardzo dobre połączenie przypraw. Najlepsza na drugi dzień :-).

    odpowiedz

  • Joanna MK Joanna MK
    3641 dni temu
    Zupa zajęła mi ponad 2 godziny. Mężowi nie smakowała, mi tak sobie. Ale wiem, że jej już nie zrobię.

    odpowiedz

  • Olga Olga
    3649 dni temu
    Lubimy przepisy wujka Karola!!! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3657 dni temu
    Miłej zabawy....... Niestety nie wszyscy mamy tyle czasu......ja tą zupę robię trochę szybciej

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3657 dni temu
    zupa naprawdę dobra ku memu zdziwieniu bo martwiłam się że tak wyraziste przyprawy jak kolendra i kminek będą mi przeszkadzały ale wszystko razem naprawdę dobrze gra a klopsiki zapewniają sytość

    odpowiedz

  • Kanciastorty Kanciastorty
    3658 dni temu
    Smak zupy oczywiście pozostaje kwestia gustu, ja wolę bardziej wyraziste smaki ale pozostalym domownikom bardzo smakowala. W moim wykonaniu czas gotowanie wydluzyl sie dwukrotnie ale moze to zasluga pozostalego w butelce bialego wina :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3658 dni temu
    Też ugotowałam. Na początku byłam rozczarowana ale z każdą łyżką smakowała lepiej. Polecam na zimowe obiadki!

    odpowiedz

  • nikokuba2 nikokuba2
    3660 dni temu
    jedna z moich ulubionych:)))polecam

    odpowiedz

  • asienka1204 asienka1204
    3661 dni temu
    Zupa pierwsza klasa

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!