Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Wywar
Warzywa na wywar myjemy i obieramy. Gotujemy 1,5 l wywaru z marchwi, korzenia pietruszki, selera, doprawiamy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
Zupa
Cebule kroimy w piórka. Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego, następnie na rozgrzany olej wrzucamy połowę z przygotowanych piórek cebuli, dusimy. Mieszamy od czasu do czasu. Podsmażoną cebulę przekładamy na talerz, następnie do garnka wrzucamy drugą część cebuli, smażymy. Kiedy druga część cebuli przysmaży się, dodajemy do niej wcześniej podsmażoną cebulę. Całość mieszamy. Cebulę przyprawiamy 1 łyżką roztartych w moździerzu przypraw: suszonej kolendry, kminku i suszonego tymianku. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej. Cebulę z przyprawami podsmażamy, dodajemy 250 ml białego wina wytrawnego. Gdy wino odparuje o połowę objętości cebulę zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Mieszamy. Zupę gotujemy ok. 30-40 minut.
Pulpeciki
Mięso mielone przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu suszonej kolendry oraz 1 łyżeczkę roztartego w moździerzu kminku. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy mielonym białym pieprzem, odrobiną soli. Następnie za pomocą rąk dokładnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami. Wyrobioną masę z mięsa mielonego dzielimy na małe pulpety, które formujemy za pomocą rąk natłuszczonych odrobiną oleju. Przygotowane pulpeciki smażymy na odrobinie oleju na patelni. Pulpeciki smażymy na złoty kolor. Wysmażone pulpeciki przekładamy na talerz.
Zupa
Na olej, który pozostał na patelni po smażeniu pulpecików, wrzucamy ½ łyżeczki mąki pszennej oraz dolewamy 100 ml białego wina, mieszamy. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem oraz cukrem. Gotujemy w celu odparowania wina. Następnie mąkę z winem dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Ponownie doprawiamy zupę niewielką ilością soli, mielonego białego pieprzu i cukru. Na samym końcu dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku. Chwilę gotujemy.
Do miseczki wlewamy zupę cebulową. Do zupy wrzucamy kilka wysmażonych pulpecików. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz niewielką ilością startej na tarce skórki cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.
Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2690 dni temu
Po dadaniu maki zupa nie wyjdzie tak klarowna jak na zdjeciu. Pulpety troche twarde :) Szkoda ze nie mozna wstawiac zdjec.
odpowiedz
3589 dni temu
Zupa doskonała ... pulpety wyszły idealnie...jedyne co pozwoliłam sobie zmienić to dodałam serek topiony i wtedy wszyscy się zajadali .
odpowiedz
3604 dni temu
Zupa ochydna a pulpitów zrobiły się wiury i były twarde jak kamienie.
odpowiedz
3671 dni temu
Zupa naprawdę dobra, smakowała małżonkowi i mnie wybrednej w kuchni ;). Wchodzi do zeszytu "potraw do powtórzenia".
odpowiedz
3684 dni temu
Zupa wyszla lepsza niz sie spodziewalem, aromatyczna zawiesista, wszystko tak jak w przepisie. Ale i tak na glowe cala zupe bija pulpety, najlepszy skladnik w tym daniu i chyba nie tylkow tym, zapewne sprobuje kiedys i same wlasnie takie pulpety zrobic.
odpowiedz
3698 dni temu
Bardzo dobre połączenie przypraw. Najlepsza na drugi dzień :-).
odpowiedz
3706 dni temu
Zupa zajęła mi ponad 2 godziny. Mężowi nie smakowała, mi tak sobie. Ale wiem, że jej już nie zrobię.
odpowiedz
3714 dni temu
Lubimy przepisy wujka Karola!!! :)
odpowiedz
3722 dni temu
Miłej zabawy....... Niestety nie wszyscy mamy tyle czasu......ja tą zupę robię trochę szybciej
odpowiedz
3723 dni temu
zupa naprawdę dobra ku memu zdziwieniu bo martwiłam się że tak wyraziste przyprawy jak kolendra i kminek będą mi przeszkadzały ale wszystko razem naprawdę dobrze gra a klopsiki zapewniają sytość
odpowiedz
3723 dni temu
Smak zupy oczywiście pozostaje kwestia gustu, ja wolę bardziej wyraziste smaki ale pozostalym domownikom bardzo smakowala. W moim wykonaniu czas gotowanie wydluzyl sie dwukrotnie ale moze to zasluga pozostalego w butelce bialego wina :)
odpowiedz
3724 dni temu
Też ugotowałam. Na początku byłam rozczarowana ale z każdą łyżką smakowała lepiej. Polecam na zimowe obiadki!
odpowiedz
3725 dni temu
jedna z moich ulubionych:)))polecam
odpowiedz
3726 dni temu
Zupa pierwsza klasa
odpowiedz
zobacz wszystkie