zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • moździerz
  • folię spożywczą
  • blender

* Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut. Następnie paprykę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy.

* Ugotuj 150 g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).

Purée z kalafiorem

Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich). Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.

Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, imbirem i miodem. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny.

Następnie dodajemy 2-3 kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. Wszystko energicznie mieszamy.

Łosoś

Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy startą skórkę z 1/2 cytryny, ok. 2-3 łyżek oliwy i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Całość ucieramy. Tak przygotowaną marynatą polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony. Odstawiamy na 10-15 minut, w temperaturze pokojowej.

Następnie smażymy łososia na patelni grillowej. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę. Smażymy 2-3 minuty.

Pesto z papryki i pomidorów

Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.

Do całości dodajemy niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię. Całość mieszamy.

Kasza

W garnku podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość gotujemy i energicznie mieszamy.

Ponownie dodajemy 2 łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny. Do sosu kalafiorowego, który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • akiirii akiirii
    597 dni temu
    To danie było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Kombinacja smaków troche szalone ale na tyle ciekawa że postanowiłam wypróbować. Co najbardziej mnie zaskoczyło to to że każdy komponent był smaczny ale bez większych rewelacji. Jednak razem tworzyły coś harmonijnego i naprawdę naprawdę dobrego

    odpowiedz

  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    1095 dni temu
    Czy rybę można przygotować na grillu elektrycznym?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1064 dni temu
    Oczywiście
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1373 dni temu
    Do kaszy świetnie będą pasowały filety z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/product/zapiekanka-z-kurczakiem-na-puree-ziemniaczano-kukurydzianym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1373 dni temu
    Oszalałam na punkcie tej kaszy! A jak zrobić filety z kurczaka, żeby fajnie się komponowały?

    odpowiedz

  • sylwia 2Gość sylwia 2Gość
    1413 dni temu
    Przepyszne danie

    odpowiedz

  • sylwia sylwia
    1561 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    1750 dni temu
    Panie Karolu, gdyby tylko bigamia nie była w Polsce zabroniona...;-) Uwielbiam Pana przepisy i Pana, a powyższy wymiata! Kolendrę kocham i z rybką (u mnie ze świeżo złowionym dorszem) komponuje się fantastycznie. Niesamowite danie... Fantastyczne połączenie smaków... Wreszcie w mojej kuchni zapanował szalony klimat łączenia róznych smaków :-) Mhhmmm Bardzo Panu dziękuję :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1838 dni temu
    Pyszne danie! Super na przyjęcie, połączenie smaków bardzo fajne i orginalne! Warto spędzić trochę czasu w kuchni i je przygotować! Powinno być w książce:))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1840 dni temu
    Kika, książka nie została wydana pod kątem przepisów świątecznych. Jak wszędzie sygnalizowaliśmy - jest ona zwieńczeniem naszej współpracy. Przepisy z całego roku, które Pascal i Okrasa prezentowali w ramach Kuchni Lidla, zostały zamknięte w jednej książce, po którą w każdej chwili możesz sięgnąć.

    odpowiedz

  • kika kika
    1840 dni temu
    bardzo rozczarowala mnie wasza Panowie ksiazka ktora jest w Lidlu , chodzi mi przepis na ryby ! czyzbyscie umieli podawac i smazyc łososia? myslalam ze w tej wlasnie ksiazce wydanej na swieta beda przepisy z bialych ryb a nie tylko łosos , no moze jeszcze jest pstrag i basta za taka kase jaka trzeba wydac aby dostac te wasze przepisy mogliscie sie bardzie postarac sa pzreciez sandacze liny i wiele innych smacznych ryb a nie ten łosos , jest to ryba o specyficznym smaku najlepiej smakuje jako wedzona i tyle jednym slowem dla mnie to porazka .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1847 dni temu
    Wspaniale, że potrawa Wam smakowała :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1847 dni temu
    To był wczorajszy nasz obiad - palce lizać , warto powtórzyć , naprawdę cudowne smaki :)

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1848 dni temu
    świetny łosoś, wszystko ze sobą się wspaniale łączy, pycha i kasza jęczmienna ma ciekawy smak bogaty a całości uzupełnia wyśmienicie pieczona papryczka, pesto z papryki, hmmm pycha

    odpowiedz

  • Malauch Malauch
    1849 dni temu
    Świetny przepis! Zdecydowanie warto go zrobić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1849 dni temu
    Wspaniale, że nakład pracy wynagrodził rewelacyjny smak!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1849 dni temu
    warto nawet jeśli trzeba poświęcić nieco więcej czasu. !!!! poezja smaków, Panie Karolu brawo! ach i ten kalafior!:)

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    1849 dni temu
    Zrobiłam, jest troszeczkę pracochłonne, ponieważ danie ma dużo składników, ale smak jest wyjątkowy, warto więc poświęcić ten czas bo to naprawdę poszyny pomysł na obiad ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1850 dni temu
    calkiem,calkiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1850 dni temu
    bardzo pyszne danie, troche pracochłonne:)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1851 dni temu
    Mega danie wszyscy byli zachwycenie !!!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram