Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg).

Sos

Z filetów z łososia odkrawamy tłuszcz z części brzusznej, kawałki z tłuszczem wraz z białym winem dodajemy do garnka (filety z łososia odstawiamy). Do garnka wrzucamy pokrojoną w piórka szalotkę oraz liść laurowy. Całość mieszamy i podgrzewamy (sos redukujemy o 1/3).

Po zredukowaniu przecedzamy sos do garnka. Do przecedzonego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, 1 opakowanie szafranu oraz ostra paprykę. Gotujemy, cały czas mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając). Na końcu dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki (połowę przygotowanej ilości).

Cukinia

Cukinie myjemy i kroimy w talarki. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą ręcznika papierowego i posypujemy minimalną ilością soli. Na rozgrzanej już patelni umieszczamy talarki cukinii, które smażymy z obu stron, doprawiając ponownie solą. Podsmażoną cukinię przekładamy do miski.

W garnku rozgrzewamy ocet balsamiczny. Podgrzanym octem balsamicznym zalewamy rodzynki. Odstawiamy. Po kilkunastu minutach odcedzamy rodzynki z octu. Pozostały ocet odstawiamy.

Olej rzepakowy rozgrzewamy na czystej patelni i dodajemy 15 g masła, które rozpuszczamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w piórka cebule i drobno posiekany czosnek, całość podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki cukinii, przecedzone rodzynki oraz 2 duże szczypty cukru, a na koniec dolewamy ok. 15 ml przecedzonego wcześniej octu balsamicznego. Doprawiamy pieprzem.

Pistacje kruszymy lub siekamy na drobne kawałki. Cukinię posypujemy pistacjami (częścią przygotowanej ilości). Pomidorki koktajlowe kroimy na kawałeczki, siekamy miętę (same liście) i pietruszkę. Pomidorki, miętę i część posiekanej pietruszki dodajemy do cukinii. Delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C (termoobieg). Kawałek łososia kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Na rozgrzanym oleju układamy łososia i podsmażamy z obu stron około 4 minut łącznie.

Przysmażonego łososia wykładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. By trzymał temperaturę, wkładamy go do wyłączonego, ale wcześniej nagrzanego piekarnika. Cukinię przekładamy na miseczkę. Posypujemy niewielką ilością pistacji.

Jak podawać

Rybę podajemy na talerzu z sosem oraz z sałatką z cukinii. Całość posypujemy dla dekoracji pozostałą pietruszką i pistacjami.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Magda Magda
    2831 dni temu
    Miło by było gdyby w przepisie były podane dokładne ilości składników, a nie na opakowania. W domu mam trzy różne opakowania szafranu - 0,5g, 1g i 2g. Nie każdy kupuje wszystko w Lidlu i niekoniecznie korzysta z przepisu wtedy kiedy ten się pojawia reklamując produkty z aktualnej gazetki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2831 dni temu
    W przepisie użyto 0,1 g szafranu.
  • Qhorin Qhorin
    3938 dni temu
    Rybka wyszła pyszna! Naprawdę rewelacyjna! Połączenie takich smaków... mmm :)

    odpowiedz

  • Daihla Daihla
    3939 dni temu
    Przepyszny sos! Triple "W" - Wykwintny, Wytrawny, Wyrafinowany :-) Sos będę robić często, bo mam zapas szafranu, natomiast cukinia stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków -ocet balsamiczny z rodzynkami i miętą - coś nowego, może nie koniecznie dla mnie, ale do momentu grillowania jest cudo :-) Bardzo dziękuję za ciekawy przepis i odkrycie nowych, egzotycznych dla mnie połączeń smaków :-)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3974 dni temu
    Smaczne, ale smaczniejsza cukinia.

    odpowiedz

  • Mirror Mirror
    3999 dni temu
    No powiem tak. Niebo w buzi :)

    odpowiedz

  • Karollina Karollina
    4015 dni temu
    Łosoś znakomity! Zrobiłam go na rocznicową kolację z mężem i... mąż zachwycony :))) Zapisuje przepis i będę do niego wracać!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4021 dni temu
    Agnieszko, bardzo nas cieszy, że nasza potrawa znalazła się w debiutanckim repertuarze Twego męża :) Gratulujemy!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4021 dni temu
    To danie robił mój Mąż jako swój debiut kulinarny - jedzenie wyszło rewelacyjnie! Sos po prostu mistrzostwo świata, cukinia chrupiąca i w połączeniu z octem balsamicznym daje świetny smak. To danie wchodzi do naszego menu na stałe - cudo! :)

    odpowiedz

  • kika kika
    4021 dni temu
    nie lubie lososia to specyficzna ryba , panowie postarac sie tzreba bylo bardziej jest tyle ryb a wy widas tylko umiecie robic tego łososia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4028 dni temu
    Gosiu, cieszymy się, że przepis trafił do Twego smaku :) Jeśli lubisz łososia, może skusisz się na łososiowo-cukiniowe szaszłyki? https://kuchnialidla.pl/grillowane-szaszlyki-z-lososia-i-cukinii

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4028 dni temu
    Znakomity smak. Pyszny łosoś z cukinią i rodzynkami. Sos szafranowy ma swój niepowtarzalny smaczek! Bardzo smaczne danie.

    odpowiedz

  • Józek Józek
    4029 dni temu
    Ja tam nie zauważam tyle błędów co inni.Moim zdaniem danie jest przepyszne zrobiłam wczoraj i bardzo mi smakowało ;) Jednak jak Kasia,nie dodałam rodzynek,bo za nimi nie przepadam. Pascal przepyszne ! Oby tak dalej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4029 dni temu
    Oczywiście w gazetce Lidla jest 600 g rodzynek. Co raz to błąd.

    odpowiedz

  • iDIOTA iDIOTA
    4029 dni temu
    OBRZYDLIWE DANIE !!! RYBA BLE BLE BLE BLE !!!!!! p.s DOBRE :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4031 dni temu
    sądzę, że to pięknie wygląda :) Jutro na obiad będzie łosoś.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4031 dni temu
    Po prostu pyszne;)

    odpowiedz

  • Michal Peliszko Michal Peliszko
    4033 dni temu
    Wyszedł meg1 Ciągle mam niesmak po tych gęsich nogach gumowatych jak opona od stara ale łosoś wyszedł klasaa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    Renato, dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten brak w przepisie, już dopisaliśmy informację o ilości ryby. Porcja na osobę to pół fileta z łososia, czyli w przepisie wykorzystujemy dwa filety.

    odpowiedz

  • Renata Renata
    4033 dni temu
    Skoro przepis jest na 4 porcje, wnioskuję że filetów z łososia powinny być 4 sztuki - niestety w przepisie jest to pominięte :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    W tym tygodniu szafran jest dostępny w ofercie Deluxe w Lidlu :) http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-512CFEC3-2B2CE4F4/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=118

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4034 dni temu
    A gdzie dostanę szafran?

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4034 dni temu
    Zrobiłam wczoraj - SUPER! Może trochę za słodka cukinia z dodatkami ale ogólnie bardzo pozytywnie. Na pewno zrobię jeszcze raz ale z mniejszą ilością rodzynek i cukru :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4034 dni temu
    Dziękujemy za czujność, oczywiście chodziło o 60 g rodzynek, już poprawiliśmy ten błąd. Kasiu, jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je po prostu pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4034 dni temu
    Z tym 60 dag rodzynków to ktoś pojechał... Może chodziło o 60 g?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4035 dni temu
    nieprawdopodobna ilość rodzynków

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4035 dni temu
    Już dawno nie widziałam tak świetnego przepisu na łososia i na pewno zrobię go w tym tygodniu :) ale mam pytanie dotyczące rodzynek. Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam rodzynek, tak więc co mogłabym dodać zamiast nich?

    odpowiedz

  • Marta Kostrubiec Marta Kostrubiec
    4035 dni temu
    ja jutro też robię tego łososia :) ciekawe jak smakuje cukinia w takiej postaci?! przekonamy się jutro :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    4035 dni temu
    Uwielbiam łososia, ten z Lidla często kupuję, bardzo dobry, jutro na pewno skorzystam z promocji i wypróbuję przepis:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4035 dni temu
    Cookie Monster, daj znać, jak udał się obiad :) Życzmy smacznego!

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4035 dni temu
    Dzisiaj zrobię go na obiad :) Mam nadzieję że będzie pyszny :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!