Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg).
Sos
Z filetów z łososia odkrawamy tłuszcz z części brzusznej, kawałki z tłuszczem wraz z białym winem dodajemy do garnka (filety z łososia odstawiamy). Do garnka wrzucamy pokrojoną w piórka szalotkę oraz liść laurowy. Całość mieszamy i podgrzewamy (sos redukujemy o 1/3).
Po zredukowaniu przecedzamy sos do garnka. Do przecedzonego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, 1 opakowanie szafranu oraz ostra paprykę. Gotujemy, cały czas mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając). Na końcu dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki (połowę przygotowanej ilości).
Cukinia
Cukinie myjemy i kroimy w talarki. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą ręcznika papierowego i posypujemy minimalną ilością soli. Na rozgrzanej już patelni umieszczamy talarki cukinii, które smażymy z obu stron, doprawiając ponownie solą. Podsmażoną cukinię przekładamy do miski.
W garnku rozgrzewamy ocet balsamiczny. Podgrzanym octem balsamicznym zalewamy rodzynki. Odstawiamy. Po kilkunastu minutach odcedzamy rodzynki z octu. Pozostały ocet odstawiamy.
Olej rzepakowy rozgrzewamy na czystej patelni i dodajemy 15 g masła, które rozpuszczamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w piórka cebule i drobno posiekany czosnek, całość podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki cukinii, przecedzone rodzynki oraz 2 duże szczypty cukru, a na koniec dolewamy ok. 15 ml przecedzonego wcześniej octu balsamicznego. Doprawiamy pieprzem.
Pistacje kruszymy lub siekamy na drobne kawałki. Cukinię posypujemy pistacjami (częścią przygotowanej ilości). Pomidorki koktajlowe kroimy na kawałeczki, siekamy miętę (same liście) i pietruszkę. Pomidorki, miętę i część posiekanej pietruszki dodajemy do cukinii. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C (termoobieg). Kawałek łososia kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Na rozgrzanym oleju układamy łososia i podsmażamy z obu stron około 4 minut łącznie.
Przysmażonego łososia wykładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. By trzymał temperaturę, wkładamy go do wyłączonego, ale wcześniej nagrzanego piekarnika. Cukinię przekładamy na miseczkę. Posypujemy niewielką ilością pistacji.
Jak podawać
Rybę podajemy na talerzu z sosem oraz z sałatką z cukinii. Całość posypujemy dla dekoracji pozostałą pietruszką i pistacjami.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.
Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
2831 dni temu
Miło by było gdyby w przepisie były podane dokładne ilości składników, a nie na opakowania. W domu mam trzy różne opakowania szafranu - 0,5g, 1g i 2g. Nie każdy kupuje wszystko w Lidlu i niekoniecznie korzysta z przepisu wtedy kiedy ten się pojawia reklamując produkty z aktualnej gazetki.
odpowiedz
2831 dni temu
W przepisie użyto 0,1 g szafranu.
3938 dni temu
Rybka wyszła pyszna! Naprawdę rewelacyjna! Połączenie takich smaków... mmm :)
odpowiedz
3939 dni temu
Przepyszny sos! Triple "W" - Wykwintny, Wytrawny, Wyrafinowany :-) Sos będę robić często, bo mam zapas szafranu, natomiast cukinia stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków -ocet balsamiczny z rodzynkami i miętą - coś nowego, może nie koniecznie dla mnie, ale do momentu grillowania jest cudo :-) Bardzo dziękuję za ciekawy przepis i odkrycie nowych, egzotycznych dla mnie połączeń smaków :-)
odpowiedz
3974 dni temu
Smaczne, ale smaczniejsza cukinia.
odpowiedz
3999 dni temu
No powiem tak. Niebo w buzi :)
odpowiedz
4015 dni temu
Łosoś znakomity! Zrobiłam go na rocznicową kolację z mężem i... mąż zachwycony :))) Zapisuje przepis i będę do niego wracać!
odpowiedz
4021 dni temu
Agnieszko, bardzo nas cieszy, że nasza potrawa znalazła się w debiutanckim repertuarze Twego męża :) Gratulujemy!
odpowiedz
4021 dni temu
To danie robił mój Mąż jako swój debiut kulinarny - jedzenie wyszło rewelacyjnie! Sos po prostu mistrzostwo świata, cukinia chrupiąca i w połączeniu z octem balsamicznym daje świetny smak. To danie wchodzi do naszego menu na stałe - cudo! :)
odpowiedz
4021 dni temu
nie lubie lososia to specyficzna ryba , panowie postarac sie tzreba bylo bardziej jest tyle ryb a wy widas tylko umiecie robic tego łososia
odpowiedz
4028 dni temu
Gosiu, cieszymy się, że przepis trafił do Twego smaku :) Jeśli lubisz łososia, może skusisz się na łososiowo-cukiniowe szaszłyki? https://kuchnialidla.pl/grillowane-szaszlyki-z-lososia-i-cukinii
odpowiedz
4028 dni temu
Znakomity smak. Pyszny łosoś z cukinią i rodzynkami. Sos szafranowy ma swój niepowtarzalny smaczek! Bardzo smaczne danie.
odpowiedz
4029 dni temu
Ja tam nie zauważam tyle błędów co inni.Moim zdaniem danie jest przepyszne zrobiłam wczoraj i bardzo mi smakowało ;) Jednak jak Kasia,nie dodałam rodzynek,bo za nimi nie przepadam. Pascal przepyszne ! Oby tak dalej.
odpowiedz
4029 dni temu
Oczywiście w gazetce Lidla jest 600 g rodzynek. Co raz to błąd.
odpowiedz
4029 dni temu
OBRZYDLIWE DANIE !!! RYBA BLE BLE BLE BLE !!!!!! p.s DOBRE :)
odpowiedz
4031 dni temu
sądzę, że to pięknie wygląda :) Jutro na obiad będzie łosoś.
odpowiedz
4031 dni temu
Po prostu pyszne;)
odpowiedz
4033 dni temu
Wyszedł meg1 Ciągle mam niesmak po tych gęsich nogach gumowatych jak opona od stara ale łosoś wyszedł klasaa
odpowiedz
4033 dni temu
Renato, dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten brak w przepisie, już dopisaliśmy informację o ilości ryby. Porcja na osobę to pół fileta z łososia, czyli w przepisie wykorzystujemy dwa filety.
odpowiedz
4033 dni temu
Skoro przepis jest na 4 porcje, wnioskuję że filetów z łososia powinny być 4 sztuki - niestety w przepisie jest to pominięte :)
odpowiedz
4033 dni temu
W tym tygodniu szafran jest dostępny w ofercie Deluxe w Lidlu :) http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-512CFEC3-2B2CE4F4/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=118
odpowiedz
4034 dni temu
A gdzie dostanę szafran?
odpowiedz
4034 dni temu
Zrobiłam wczoraj - SUPER! Może trochę za słodka cukinia z dodatkami ale ogólnie bardzo pozytywnie. Na pewno zrobię jeszcze raz ale z mniejszą ilością rodzynek i cukru :)
odpowiedz
4034 dni temu
Dziękujemy za czujność, oczywiście chodziło o 60 g rodzynek, już poprawiliśmy ten błąd. Kasiu, jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je po prostu pominąć :)
odpowiedz
4034 dni temu
Z tym 60 dag rodzynków to ktoś pojechał... Może chodziło o 60 g?
odpowiedz
4035 dni temu
nieprawdopodobna ilość rodzynków
odpowiedz
4035 dni temu
Już dawno nie widziałam tak świetnego przepisu na łososia i na pewno zrobię go w tym tygodniu :) ale mam pytanie dotyczące rodzynek. Szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam rodzynek, tak więc co mogłabym dodać zamiast nich?
odpowiedz
4035 dni temu
ja jutro też robię tego łososia :) ciekawe jak smakuje cukinia w takiej postaci?! przekonamy się jutro :)
odpowiedz
4035 dni temu
Uwielbiam łososia, ten z Lidla często kupuję, bardzo dobry, jutro na pewno skorzystam z promocji i wypróbuję przepis:)
odpowiedz
4035 dni temu
Cookie Monster, daj znać, jak udał się obiad :) Życzmy smacznego!
odpowiedz
4035 dni temu
Dzisiaj zrobię go na obiad :) Mam nadzieję że będzie pyszny :)
odpowiedz
zobacz wszystkie