Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- formę do zapiekanki
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wczesniej
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Sposób przygotowania
Kukurydzę odsączamy i płuczemy pod wodą. Kukurydzę przekładamy do naczynia, dodajemy czosnek oraz mleko. Składniki miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i mieszamy z masą kukurydzianą. Dodajemy masło, śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Purée odstawiamy na bok.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy obustronnie solą i pieprzem. Podsmażamy z obu stron na oliwie z dodatkiem masła. Na dnie formy do zapiekanki układamy warstwę purée, następnie kładziemy piersi kurczaka, na których układamy obrane pomidory pokrojone w grube plastry. Pomidory przykrywamy pokrojonym w plastry serem mozzarella.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) i zapiekamy 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Jak podawać
Zapiekankę możemy podawać razem z sałatką z sosem winegret.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.
Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.
Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (57)
1879 dni temu
Świetne danie, wygląda bardzo efektownie- mimo naprawdę rodzinnych porcji, szybkie i proste w przygotowaniu! A Pachnie 👌👌👌👌
odpowiedz
1966 dni temu
Smak ok w porządku bardzo dobre, ale nie da się tego nałożyć na talerz tak by nie wyglądało to jak czyjś zwrot po zakrapianej imprezie. Przykro mi ale, uważam że puree nie powinno być spodem zapiekanki.
odpowiedz
2007 dni temu
Dzisiaj robiłem - wyszło super 😉 Jedyne co to musiałem trochę dłużej piec, ponieważ dużo wody wyszło z pomidorów i mozarella . W smaku pyszne, doceni każdy kto lubi puree jak i kukurydze
odpowiedz
2047 dni temu
katastrofa, nie polecam... papa której nie da sie jeść... szkoda czasu na to "danie"
odpowiedz
2192 dni temu
Niestety, puree z tego przepisu to totalna papka. Dla mnie niejadalne.
odpowiedz
2460 dni temu
jedno z moich ulubionych dań! Robiłam je już kilkakrotnie I dla rodziny I dla gośći I za każdym razem wyszło pysznie I zostało zjedzone do końca. Dwie rady dla osób niezadowolonych: Po pierwsze trzeba dokładnie I ze zrozumieniem czytać przepis Po drugie w czasie gotowania warto użyć swoich władz poznawczych. Jak widzę że puree robi się za rzadkie to nie dodaje do końca mleka czy śmietany.Wszystko zależy też od rodzaju ziemniaków, niektóre same w sobie są bardziej wilgotne, wtedy logiczne, że plynu dodajemy mniej. Kurczaka na patelni warto wcześniej obsmażyć, żeby nie był w srodku surowy I wtedy dopiero dodać go do zapiekanki, w innym wypadku nie dziwne, że kurczak jest niedopieczony. Czas pieczenia w piekarniku to przecież tylko 10 minut.
odpowiedz
2504 dni temu
Beznadzieja! Breja a nie zapiekanka. Konsystencja po 40 min pieczeniu taka sama jak przed włożeniem do piekarnika. Gdybym chciała przepis na puree to nie szukałabym zapiekanki. Tragedia !!!! Jak wyciągnęłam z piekarnika to chciało mi się płakać.
odpowiedz
2503 dni temu
Puree po upieczeniu nie ścina się. Pojęcie "zapiekanka" jest bardzo szerokie i obejmuje wiele rodzajów potraw. Głownie są to dania jednogarnkowe - zapiekane. natomiast konsystencja tych zapiekanek może być bardzo różna, od zwięzłej po luźną, tak jak w przypadku tego przepisu.
2830 dni temu
Ukochana potrawa. Wygląda i smakuje świetnie, a jest baaardzo prosta :)
odpowiedz
2854 dni temu
Przepis rewalecja prosty szybki i smaczny jedna uwaga śmietany i mleka dodajcie patrząc jak zmienia się konsystencja
odpowiedz
2975 dni temu
Nie polecam! Przed wykonaniem czytałam negatwyne opinie poniżej, jednak pomimo tego stwierdziłam, że mi, jako doświdczonej osobie na pewno się uda. Jednak myliłam się. Nie dodałam tyle śmietany jak w przepisie, bo wtedy chyba wyszła by zupa. W piekraniku trzymałam danie z 40 min. USUŃCIE TEN PRZEPIS, BO JEST KOMPLRTNIE NIEPRZEMYŚLANY
odpowiedz
3032 dni temu
Najgorsze danie, jakie jadłam... papka, jaka wyszła po zblendowaniu podanych składników - masakra! Luźne toto, kleiste, ani to puree ani sos ani krem... zmarnowałam tylko kurczaka... Wstyd było mi to podać na stół. Ktoś miał niezłe poczucie humoru... mnie ono nie odpowiada.
odpowiedz
3208 dni temu
Hej rozumiem, że kukurydza ma być zblendowana? Bo jak wlaczam mikser to kukurydza lata po calej kuchni xd
odpowiedz
3208 dni temu
Michale - jeśli mamy blender - blendujemy, jeśli dysponujesz mikserem z ostrzem - miksujesz :)
3212 dni temu
Bardzo dobre danie! Szczególnie przypadło mi do gustu puree, na pewno będę je podawać także z innymi potrawami. Przepis niezwykle prosty, krótki czas przygotowania. Zdecydowanie polecam!
odpowiedz
3304 dni temu
mozarella biała, tak?
odpowiedz
3303 dni temu
Tak, biała :)
3460 dni temu
Klaro, możesz dać goudę, jednak polecamy wypróbowanie tego dania z mozzarellą :)
odpowiedz
3460 dni temu
Czy można ser mozzarella zastąpić serem żółtym (typu goła)?
odpowiedz
3517 dni temu
Gościu, oczywiście możesz wykorzystać naczynie żaroodporne :)
odpowiedz
3517 dni temu
niestety nie mam formy do zapiekanki czy mogę zastąpić to naczyniem żaroodpornym ? pozdrawiam
odpowiedz
3538 dni temu
Do zapiekanki dodałam jeszcze paprykę. A do samego puree zamiast mleka i śmietanki 30 procent dałam 200ml śmietany 12%, zamiast bazylii dodałam natkę pietruszki. Pieprz cayenne zastąpiłam pieprzem ziołowym i majerankiem. A zamiast kurczaka wypróbowałam karkówkę. Robiłam ten przepis w wersji Pascala i uważam, że jest świetny, jednak dzięki moim modyfikacjom puree nie było takie mdłe.
odpowiedz
3621 dni temu
Danie mi do gustu nie przypadło. Takie inne, dobre, ale kopara mi nie opadła. Natomiast muszę dodać: Żona, mama, brat - zajadali się okropnie mówiąc że pyszne. Zatem polecam wypróbować. Na ok 10 osób - nikt nie zgadł głównego składnika puree (kukurydza) :)
odpowiedz
3626 dni temu
wart wypróbowania na codzienny obiad
odpowiedz
3626 dni temu
Nie mój smak. Jeżęli ktoś lubi zapiekanki z puree to jak najbardziej. Dla mnie przypominało szpitalną papkę. Przepis dobrze opisany, cena i sposób wykonania na plus Pozdrawiam A.
odpowiedz
3630 dni temu
Halino, do tego przepisu nie ma filmu. jeśli masz jakieś pytania, dotyczące wykonania potrawy - chętnie na nie odpowiemy :)
odpowiedz
3630 dni temu
Dlaczego nie mogę oglądać filmu?
odpowiedz
3630 dni temu
Bardzo dobre danie. Szybkie przygotowanie,fajny smak. Polecam :)
odpowiedz
3635 dni temu
To jest przepis na jakieś 8 porcji. Potrawa jest doskonała . Polecam.
odpowiedz
3650 dni temu
Dzieki za odpowiedz! Moj blender ma dosyc mocy. Tak mi sie wydaje. Wiec i przy zupie nie pozostalo mi nic innego, jak przetarcie prze sito. Myslalam, ze moze jest jeszcze jakis inny trik. ;)
odpowiedz
3656 dni temu
Maleno wiele zależy od mocy i "umiejętności" blendera. Jeśli obawiasz się, że mogą zostać łupinki, możesz dodatkowo przetrzeć puree przez sito.
odpowiedz
3656 dni temu
Kiedys robilam zupe krem z kukurydzy i zauwazylam, ze nawet dlugie gotowanie i miksowanie blenderem nie rozdrabnia kukurydzy tak, zeby wyszlo gladkie purée. Zostaja jakby takie drobne "lupinki" czy skorka, nie wiem dokladnie jak nazwac, Jak to jest w tym przepisie, czy ktos ma doswiadczenie? Poza tym przepis sie czyta tak, ze slinka leci. Pycha. I tak wyprobuje.
odpowiedz
3665 dni temu
Drogi Gościu, śmietana o niższej zawartości tłuszczu gorzej zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia, dlatego radzimy jednak użyć śmietankę 30%.
odpowiedz
3665 dni temu
Czy zamiast śmidtany 30procentowej można dodać 18 procentową?
odpowiedz
3669 dni temu
Pyszne polecam. Tylko po upieczeniu puree zrobiło mi się żadkie. Może wie ktoś dlaczego?
odpowiedz
3670 dni temu
Zgodze sie z opiniami,ze puree sa troche wodniste. Szkoda,ze nie ma wideo, ktore pokazalo by jak dokladnie wyglada to danie na samym koncu i jaka ma konsystencje. Dzis zrobilem ta wlasnie zapiekanke i musze powiedziec, ze bardzo mi smakowala. Nastepnym razem dodam tylko troche mniej czosnku . Ogolnie polecam to danie.
odpowiedz
3670 dni temu
ach - przepraszam- jest nie doczytałam:)
odpowiedz
3670 dni temu
W przepisie nie ma słowa w którym momencie wykorzystać 30 % śmietankę??zalać kurczaka ułożonego na pure?
odpowiedz
3672 dni temu
Wszystko super, ale dla mnie wystarczyłyby 2 ząbki czosnku zamiast 4. Poza tym pycha;)
odpowiedz
3674 dni temu
Drogi Gościu, sugerujemy białą mozzarellę :)
odpowiedz
3675 dni temu
Rewelacja!!! Wczoraj przygotowane i skonsumowane :) polecam!!!!
odpowiedz
3676 dni temu
Jaka mozzarella? ser żółty i czy biały?
odpowiedz
3678 dni temu
MarekGość Nie pasuje Ci purre? Nie rób i idź narzekać gdzie indziej :)
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, jeśli pieczesz bez termoobiegu, podnieś temperaturę o około 10 stopni.
odpowiedz
3678 dni temu
W jakiej temperaturze trzeba piec bez termoobiegu ?
odpowiedz
3679 dni temu
"KuchniaLidla: Drogi Gościu, dziękujemy za troskę o losy naszego portalu. Pragniemy jednak zapewnić, że Kuchnia Lidla oraz Pascal i Okrasa miewają się dobrze! :) " A wygląda ze wręcz przeciwnie...
odpowiedz
3679 dni temu
Właśnie zjadłam:) smak puree bardzo ciekawy i wcale nie tłusty jak ktoś tam jęczał. Musiałam dodać trochę więcej ziemniaków żeby nie było wodniste. Polecam też piec oddzielnie ( ktoś już to pisał i miał rację) dlatego że 10 min na dopieczenie kurczaka nie wystarcza, mięso puszcza sok i puree robi się rzadkie. Lepiej tego kurczaka z pomidorem i serem upiec np na folii oddzielnie i puree oddzielnie w naczyniu żaroodpornym. Dzięki tej metodzie efekt wizualny na talerzu też będzie lepszy, bo ta wersja słabo wygląda.
odpowiedz
3679 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za troskę o losy naszego portalu. Pragniemy jednak zapewnić, że Kuchnia Lidla oraz Pascal i Okrasa miewają się dobrze! :)
odpowiedz
3679 dni temu
Prawdopodobnie cała akcja Kuchni Lidla zbliża się do końca... widać to po 'promowaniu' produktów w sklepach. Na początku wszystkie produkty, a teraz tylko mięso...Brak filmów do kolejny znak. Myślę, że Panowie jakoś spróbują dociągnąć do końca roku, bo są jeszcze Święta i Sylwester na których można zarobić. A potem każdy pójdzie w swoją stronę.
odpowiedz
3679 dni temu
cos nowego a nie jak inni kapusta kapusta i jeszcze kapusta
odpowiedz
3681 dni temu
Do Gościa który karze się wszystkim ogarniać i sugeruje nie umiejętność gotowania bez filmów... Radzę Ci - przeczytaj jeszcze raz ZE ZROZUMIENIEM to, co piszą ludzie odnośnie filmów i dopiero wtedy dawaj swoje "cenne" rady
odpowiedz
3681 dni temu
znowu puree, mam już dość tej mamałygi, tłuste i niezdrowe
odpowiedz
3681 dni temu
Smak w miarę ok, natomiast puree zbyt dużo w porównaniu do mięsa i wyszło mi zbyt rzadkie (wszystkie składniki oraz ich ilości zgodnie z przepisem). Chyba lepszą opcją jest zrobienie osobno puree, które w wersji bardziej gęstej na pewno jest dobre, osobno kurczaka i zapieczenie go z mozarellą. Tego przepisu niestety więcej na pewno nie powtórzę w takiej formie.
odpowiedz
3681 dni temu
To wszystko wina nie Lidla tylko tych naszych kÓcharzy. Oby jeszcze zatęsknili za popularnością płynącą z kuchni lidla ! RZUĆMY WSZYSCY FOCHE i... zabierajmy się do gotowania. Samo się nie zrobi. Pozdro. PS. Dla mnie KuchniaLidla to był przełom w życiu. Nauczyłem się gotować od podstaw, wcześniej miałem talent kulinarny porównywalny do ameby. To się liczy!
odpowiedz
3682 dni temu
ludzie ogarnijcie sie z tymi filmami. Juz bez filmu nie potraficie nic przygotowac? W książkach kucharskich też nie ma filmów. Trochę inwencji własnej, Przedszkole to właśnie pokazujecie wy.
odpowiedz
3682 dni temu
Półśrodki - jak ja tego nie lubię... Albo robimy albo nie - a nie .. raz tak - raz tak... Przedszkole z tymi filmami normalnie. Dajcie sobie już spokój całkiem skoro problemem jest robić to co robiliście przez ostatnie 2? Lata?
odpowiedz
3682 dni temu
Przeczytałam przepis... i zapowiada się ciekawie. Pewnie z niego skorzystam... Nie zmienia to jednak mego odczucia w kwestii filmów. Mimo iż przepisy naprawdę są ciekawe, w 100% podtrzymuję to, co napisałam chwilę wcześniej pod drugą propozycją.
odpowiedz
zobacz wszystkie