
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
- tarkę
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy kawałki marchewki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży imbir. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z prawdziwie hiszpańskimi dodatkami. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Komentarze (10)
1532 dni temu
Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam
odpowiedz
1880 dni temu
A brokuły są już ugotowane???
odpowiedz
1878 dni temu
Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
2476 dni temu
Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)
odpowiedz
2477 dni temu
Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.
odpowiedz
2481 dni temu
Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p
odpowiedz
2483 dni temu
Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)
odpowiedz
2484 dni temu
Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.
odpowiedz
2487 dni temu
Jasne
odpowiedz
2488 dni temu
Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?
odpowiedz
zobacz wszystkie