
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
- tarkę
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy posiekaną ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
3177 dni temu
Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam
Odpowiedz
3526 dni temu
A brokuły są już ugotowane???
Odpowiedz
3523 dni temu
Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
4121 dni temu
Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)
Odpowiedz
4122 dni temu
Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.
Odpowiedz
4126 dni temu
Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p
Odpowiedz
4128 dni temu
Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)
Odpowiedz
4129 dni temu
Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.
Odpowiedz
4132 dni temu
Jasne
Odpowiedz
4133 dni temu
Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?
Odpowiedz