zobacz film Potrawka z kurczaka z fasolą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
  • tarkę

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy kawałki marchewki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.

Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.

Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży imbir. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.

Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Annah Annah
    447 dni temu
    Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    796 dni temu
    A brokuły są już ugotowane???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    793 dni temu
    Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1392 dni temu
    Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1396 dni temu
    Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1398 dni temu
    Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)

    odpowiedz

  • Błażej Błażej
    1399 dni temu
    Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.

    odpowiedz

  • Kamis Kamis
    1402 dni temu
    Jasne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1403 dni temu
    Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram