Potrawka z kurczaka z fasolą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
  • tarkę

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.

Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka. 

Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.

Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy posiekaną ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.

Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Annah Annah
    3089 dni temu
    Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3438 dni temu
    A brokuły są już ugotowane???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3435 dni temu
    Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4034 dni temu
    Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4038 dni temu
    Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4040 dni temu
    Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)

    odpowiedz

  • Błażej Błażej
    4041 dni temu
    Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.

    odpowiedz

  • Kamis Kamis
    4044 dni temu
    Jasne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4045 dni temu
    Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!