Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
- tarkę
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy posiekaną ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Łosoś w sosie curry
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Karp w sosie piernikowym
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Kurczak z sosem paprykowym
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Smażony makaron stir fry
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Fasola z makrelą
- GOFRY TRADYCYJNE
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Krewetki w cieście
- Tarta flambee
- Ekspresowy shake i smoothie
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Cytryny z miodem i rumem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Słoneczna tarta brzoskwiniowa
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2830 dni temu
Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam
odpowiedz
3179 dni temu
A brokuły są już ugotowane???
odpowiedz
3176 dni temu
Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
3774 dni temu
Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)
odpowiedz
3775 dni temu
Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.
odpowiedz
3779 dni temu
Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p
odpowiedz
3781 dni temu
Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)
odpowiedz
3782 dni temu
Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.
odpowiedz
3785 dni temu
Jasne
odpowiedz
3786 dni temu
Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?
odpowiedz