Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duże naczynie żeliwne lub żaroodporne
- tarkę
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Do podsmażonego boczku dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki. Całość smażymy przez 4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz). Do naczynia z boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i mielonym, białym pieprzem. Na tej samej patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony. Podsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni z przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka z pomidorami chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Do potrawki dodajemy fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu. Całość posypujemy posiekaną ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
Na talerz wykładamy kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa. Kurczaka z warzywami polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego. Dekorujemy plasterkami papryczki, posypujemy listkami świeżej kolendry. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2872 dni temu
Bardzo dobre danie Nam smakowało Polecam
odpowiedz
3221 dni temu
A brokuły są już ugotowane???
odpowiedz
3218 dni temu
Brokuły były wcześniej zblanszowane :)
3816 dni temu
Drogi Gościu, niestety mleko kokosowe jest tu niezbędnym składnikiem potrawy. Zapewniamy jednak, że pod wpływem dodanych przypraw całkowicie zmienia swój smak! Być może warto skusić się i spróbować? :)
odpowiedz
3817 dni temu
Mam pytanie, co można użyć zamiast mleka kokosowego? Bo ja nie lubię mleka kokosowego, ale bardzo mi się ta potrawa spodobała i chciałabym spróbować. Proszę o alternatywę do mleka kokosowego.
odpowiedz
3821 dni temu
Zrobiłam było pyszne! jedna uwaga to taka że Pan Karol chyba jednak użył 0,5kg marchwii a nie 1kg jak w przepisie;p
odpowiedz
3823 dni temu
Błażeju, dziękujemy i polecamy się na przyszłość :)
odpowiedz
3824 dni temu
Dziękuję za świetny przepis. Bardzo mnie i mojej dziewczynie smakowało to co przyrządziłem. Pierwszy raz korzystałem z przepisów ze strony Lidla i od razu jestem zadowolony. Dziękuję Panie Okrasa.
odpowiedz
3827 dni temu
Jasne
odpowiedz
3828 dni temu
Czy całość można dusić w zwykłym garnku zamiast naczynia żaroodpornego?
odpowiedz