Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- durszlak
Kurczak
Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje: podudzia z udkami, piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy np. do gotowania bulionu). Z podudzi usuwamy część z kością. Podudzia oddzielamy od udek. Piersi kroimy na ukos na dwie części. Kawałki kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
W naczyniu żeliwnym podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło – kiedy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 minut z każdej strony. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, pozostawiając niewielką ilość w naczyniu żeliwnym.
Warzywa
Do naczynia żeliwnego dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, cały czas mieszamy. Wyłączamy ogień pod naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu). Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku oraz liść laurowy. Całość mieszamy. Dodajemy szynkę serano porwaną na mniejsze kawałki. Zwiększamy ogień pod naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami przez ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień pod naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki. Dusimy przez 2 minuty. Następnie do naczynia dodajemy papryki pokrojone w paski. Warzywa dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki mieszamy, następnie do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami. Całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
Z naczynia żeliwnego wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę. Jajka ubijamy w miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem. Do naczynia żeliwnego, w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka. Całość mieszamy. Danie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne. Do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka. Przykrywamy pokrywką.
Ryż
Ryż gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy.
Jak podawać
Na spód miseczki wykładamy sam sos warzywny. Następnie układamy kawałki kurczaka. Dekorujemy gałązkami tymianku. W osobnej miseczce podajemy ryż.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z pieczarkami
- Słoneczny łosoś
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Przepis na sos bolognese
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Wytrawne ciasto z pomidorami
- Sałatka bawarska z kapusty
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Placki z selera
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Babeczki leśny mech
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Pierogi z mięsem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Pesto z papryki
- Brownie z chałwą
- Wykwintne roladki rybne
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
2145 dni temu
KURCZAK PO BASKIJSKU Z RYŻEM Ten strasznie skomplikowany przepis zniechęca. Pełno roboty z rozbiorem i filetowaniem kurczaka. Po co komplikować sobie życie ? Czy nie prościej kupić dwie piersi i dwa udka a nie pierniczyć się z rozbiorem całego kurczaka? Ale to nie koniec kłopotów z kurczakiem. Potem te kawałki kurczaka trzeba wkładać do gara żeby je zaraz potem z niego wyciągać i znów wkładać do gara i znów wyciągać i tak „do imentu”. Przecież to jakiś obłęd ! Oto cytaty z przepisu na ten temat: 1. „wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu” [na rozgrzany w garze olej] 2. [potem z gara z olejem] „kawałki kurczaka przekładamy na kratkę z piekarnika” 3. „następnie do naczynia [z warzywami] dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka” 4. „Z [tego] naczynia żeliwnego wyjmujemy kurczaka” [i] … 5. „…przekładamy [go] ponownie na kratkę” [z piekarnika, ale za chwilę …] 6. „Do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka [by za chwilę znów go wyjąć z gara a …] 7. „Następnie układamy kawałki kurczaka” [na sosie w miseczce]. Ten przepis wygląda tak absurdalnie jakby był żartem. Czy Baskowie naprawdę nie mają nic innego do roboty tylko furt przekładać kawałki kurczaka z gara do gara ? I co ma wspólnego z tym wielokrotnie przekładanym kurczakiem ryż ? Tym bardziej, że jest on gotowany i podawany całkiem osobno. Nie wierzę, że Baskowie jedzą tego mocno zmęczonego przekładaniem kurczaka tylko z ryżem. Z całą pewnością kiedy im się zechce, to „wtrajają” go z pieczywem, makaronem kaszą albo ziemniakami.
odpowiedz
2145 dni temu
Drogi Smakoszu, nie każde danie przygotowuje się w pięć minut. Czasem wielokrotne powtarzanie danej czynności sprawia, że danie jest jedyne w swoim rodzaju. Wyciąganie kurczaka z naczynia żeliwnego ma na celu to, by mięso nie było zbyt twarde. Wybór dodatków do dania to również dość subiektywna kwestia. To tak, jakby dyskutować, czy zupę pomidorową podawać z makaronem czy ryżem? :) Bo z pewnością znajdziemy porównywalną liczbę zwolenników pierwszego podania, jak i drugiego :)
3656 dni temu
Danie nawet dobre w smaku głównie dominuje szynka serrano. Danie lepsze na drugi dzień. Moje było trochę za tłuste. Tłuszcz pływał na wierzchu i po dodaniu jajek wyglądało to tak, jak by coś się zważyło.
odpowiedz
3694 dni temu
Ojej, ale to smakowicie wygląda:) Zaraz idę robić na obiadek. W ogóle bardzo lubię Pascala i jego przepisy, wiem, że mogę mu zaufać, bo co nie wybiorę z jego propozycji, to wychodzi przepyszne:).
odpowiedz
3723 dni temu
Bardzo smaczne danie. Faktycznie trzeba bardziej podsmażyć kurczaka. Ja obsmażyłam udka na patelni girllowej ale jak się okazało za mało. Potem musiałam bardzo długo dusić w sosie. Niestety za bardzo rozpadła mi się przez to papryka. Pomimo tego danie bardzo smaczne i aromatyczne. Zagości na stałe w mojej kuchni.
odpowiedz
3800 dni temu
Rewelacja ! zazwyczaj gotuję dania Okrasy (jakoś Jego przepisy bardziej trafiają w moje podniebienie) jednak tym razem danie Pascala okazało się przepyszne! Super przepis, prosty, składniki ogólnodostępne, przygotowanie w miarę szybkie. Domownicy bardzo zadowoleni. Danie smakuje jeszcze lepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą, a kurczak będzie bardziej aromatyczny. Danie zagości w moim menu! P.S. Użyłam mniej tłuszczu i dłużej podsmażałam kurczaka.
odpowiedz
3800 dni temu
Kurczak wyszedł przepyszny, sos jest super, moi domownicy byli zachwyceni daniem kuchni Lidla :)
odpowiedz
3802 dni temu
ale tu nie ma mowy o pieczeniu! :D pewnie chodzi o to żeby był to garnek z grubym dnem żeby się to nie przypalało w trakcie smażenia i duszenia mięsa i równomiernie grzało, ale jak w treści przepisu jest podane - może być to też zwykły garnek ;)
odpowiedz
3803 dni temu
Drogi Gościu, naczynie żeliwne możemy zastąpić innym naczyniem żaroodpornym, które zniesie smażenie oraz pieczenie w piekarniku. Może to być dobrej jakości garnek, bez elementów, które mogłyby się stopić podczas pieczenia.
odpowiedz
3803 dni temu
Czy można zastąpić czymś naczynie żeliwne?
odpowiedz
3803 dni temu
Filmik już działa, można oglądać do końca. A danie wygląda super :)
odpowiedz
3804 dni temu
Drodzy Użytkownicy, pracujemy nad rozwiązaniem problemu z filmikiem. Prosimy o cierpliwość!
odpowiedz
3804 dni temu
W dalszym ciągu bez zmian. Nie działa od 1:05.
odpowiedz
3804 dni temu
szkoda, że film się zacina :-(
odpowiedz
3804 dni temu
Film sie zacina po minucie!!! Możecie cos z tym zrobic?
odpowiedz
3804 dni temu
Czy można zastąpić czymś naczynie żeliwne?
odpowiedz
3804 dni temu
1:05 i koniec... player wisi - film nie działa.
odpowiedz
3804 dni temu
Dokładnie, myślałem, że to tylko u mnie. Fajnie, gdyby zostało to naprawione, przepis zapowiada się smakowicie ;)
odpowiedz
3805 dni temu
film się zacina po ok 1 minucie
odpowiedz
zobacz wszystkie