Kurczak po baskijsku z ryżem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • durszlak

Kurczak

Kurczaka dzielimy na porcje: podudzia z udkami, piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy np. do gotowania bulionu). Z podudzi usuwamy część z kością. Podudzia oddzielamy od udek. Piersi kroimy na ukos na dwie części. Kawałki kurczaka z obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

W naczyniu żeliwnym podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło – kiedy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 minut z każdej strony. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, pozostawiając niewielką ilość w naczyniu żeliwnym.

Warzywa

Do naczynia żeliwnego dodajemy czosnek oraz cebulę, cały czas mieszamy. Wyłączamy ogień pod naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu). Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku oraz liść laurowy. Całość mieszamy. Dodajemy kawałki szynki serrano. Zwiększamy ogień pod naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami przez ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Zmniejszamy ogień pod naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki. Dusimy przez 2 minuty. Następnie do naczynia dodajemy papryki. Warzywa dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki mieszamy, następnie do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami. Całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.

Z naczynia żeliwnego wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę. Jajka ubijamy w miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem. Do naczynia żeliwnego, w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka. Całość mieszamy. Danie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne. Do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka. Przykrywamy pokrywką.

Ryż

Ryż gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy.

Jak podawać

Na spód miseczki wykładamy sam sos warzywny. Następnie układamy kawałki kurczaka. Dekorujemy gałązkami tymianku. W osobnej miseczce podajemy ryż.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Smakosz Smakosz
    46 dni temu
    KURCZAK PO BASKIJSKU Z RYŻEM Ten strasznie skomplikowany przepis zniechęca. Pełno roboty z rozbiorem i filetowaniem kurczaka. Po co komplikować sobie życie ? Czy nie prościej kupić dwie piersi i dwa udka a nie pierniczyć się z rozbiorem całego kurczaka? Ale to nie koniec kłopotów z kurczakiem. Potem te kawałki kurczaka trzeba wkładać do gara żeby je zaraz potem z niego wyciągać i znów wkładać do gara i znów wyciągać i tak „do imentu”. Przecież to jakiś obłęd ! Oto cytaty z przepisu na ten temat: 1. „wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu” [na rozgrzany w garze olej] 2. [potem z gara z olejem] „kawałki kurczaka przekładamy na kratkę z piekarnika” 3. „następnie do naczynia [z warzywami] dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka” 4. „Z [tego] naczynia żeliwnego wyjmujemy kurczaka” [i] … 5. „…przekładamy [go] ponownie na kratkę” [z piekarnika, ale za chwilę …] 6. „Do naczynia żeliwnego wkładamy kawałki kurczaka [by za chwilę znów go wyjąć z gara a …] 7. „Następnie układamy kawałki kurczaka” [na sosie w miseczce]. Ten przepis wygląda tak absurdalnie jakby był żartem. Czy Baskowie naprawdę nie mają nic innego do roboty tylko furt przekładać kawałki kurczaka z gara do gara ? I co ma wspólnego z tym wielokrotnie przekładanym kurczakiem ryż ? Tym bardziej, że jest on gotowany i podawany całkiem osobno. Nie wierzę, że Baskowie jedzą tego mocno zmęczonego przekładaniem kurczaka tylko z ryżem. Z całą pewnością kiedy im się zechce, to „wtrajają” go z pieczywem, makaronem kaszą albo ziemniakami.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    46 dni temu
    Drogi Smakoszu, nie każde danie przygotowuje się w pięć minut. Czasem wielokrotne powtarzanie danej czynności sprawia, że danie jest jedyne w swoim rodzaju. Wyciąganie kurczaka z naczynia żeliwnego ma na celu to, by mięso nie było zbyt twarde. Wybór dodatków do dania to również dość subiektywna kwestia. To tak, jakby dyskutować, czy zupę pomidorową podawać z makaronem czy ryżem? :) Bo z pewnością znajdziemy porównywalną liczbę zwolenników pierwszego podania, jak i drugiego :)
  • Myszka Myszka
    1557 dni temu
    Danie nawet dobre w smaku głównie dominuje szynka serrano. Danie lepsze na drugi dzień. Moje było trochę za tłuste. Tłuszcz pływał na wierzchu i po dodaniu jajek wyglądało to tak, jak by coś się zważyło.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1596 dni temu
    Ojej, ale to smakowicie wygląda:) Zaraz idę robić na obiadek. W ogóle bardzo lubię Pascala i jego przepisy, wiem, że mogę mu zaufać, bo co nie wybiorę z jego propozycji, to wychodzi przepyszne:).

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    1624 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Faktycznie trzeba bardziej podsmażyć kurczaka. Ja obsmażyłam udka na patelni girllowej ale jak się okazało za mało. Potem musiałam bardzo długo dusić w sosie. Niestety za bardzo rozpadła mi się przez to papryka. Pomimo tego danie bardzo smaczne i aromatyczne. Zagości na stałe w mojej kuchni.

    odpowiedz

  • mmgg mmgg
    1702 dni temu
    Rewelacja ! zazwyczaj gotuję dania Okrasy (jakoś Jego przepisy bardziej trafiają w moje podniebienie) jednak tym razem danie Pascala okazało się przepyszne! Super przepis, prosty, składniki ogólnodostępne, przygotowanie w miarę szybkie. Domownicy bardzo zadowoleni. Danie smakuje jeszcze lepsze na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą, a kurczak będzie bardziej aromatyczny. Danie zagości w moim menu! P.S. Użyłam mniej tłuszczu i dłużej podsmażałam kurczaka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1702 dni temu
    Kurczak wyszedł przepyszny, sos jest super, moi domownicy byli zachwyceni daniem kuchni Lidla :)

    odpowiedz

  • annaGość annaGość
    1704 dni temu
    ale tu nie ma mowy o pieczeniu! :D pewnie chodzi o to żeby był to garnek z grubym dnem żeby się to nie przypalało w trakcie smażenia i duszenia mięsa i równomiernie grzało, ale jak w treści przepisu jest podane - może być to też zwykły garnek ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1705 dni temu
    Drogi Gościu, naczynie żeliwne możemy zastąpić innym naczyniem żaroodpornym, które zniesie smażenie oraz pieczenie w piekarniku. Może to być dobrej jakości garnek, bez elementów, które mogłyby się stopić podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Czy można zastąpić czymś naczynie żeliwne?

    odpowiedz

  • c0j0tt3 c0j0tt3
    1705 dni temu
    Filmik już działa, można oglądać do końca. A danie wygląda super :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1705 dni temu
    Drodzy Użytkownicy, pracujemy nad rozwiązaniem problemu z filmikiem. Prosimy o cierpliwość!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    W dalszym ciągu bez zmian. Nie działa od 1:05.

    odpowiedz

  • Kamis Kamis
    1705 dni temu
    szkoda, że film się zacina :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Film sie zacina po minucie!!! Możecie cos z tym zrobic?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Czy można zastąpić czymś naczynie żeliwne?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1706 dni temu
    1:05 i koniec... player wisi - film nie działa.

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    1706 dni temu
    Dokładnie, myślałem, że to tylko u mnie. Fajnie, gdyby zostało to naprawione, przepis zapowiada się smakowicie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1706 dni temu
    film się zacina po ok 1 minucie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram