zobacz film Kurczak w kiszonej kapuście z curry

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • tarkę

Przygotowanie

Uda z kurczaka pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju. Kawałki kurczaka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Smażymy ok. 6-7 minut z każdej strony. Wysmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych). Chwilę smażymy – do momentu zeszklenia się cebuli.

Całość mieszamy, dodajemy 2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Podsmażamy i mieszamy, zalewamy słodką śmietanką 30%. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się curry. Dodajemy małą łyżeczkę miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach. Zagotowany sos wlewamy do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu. Dodajemy kiszoną kapustę oraz niewielką ilość miodu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Podczas gotowania dodajemy niewielką ilość wody. Mieszamy. Do zagotowanego kurczaka z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno kolendrę. Potrawkę zdejmujemy z ognia.

Karmelizowane jabłka

Na rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek. Mieszamy, żeby każdy kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie. Jabłka posypujemy startą skórką z limonki. Wrzucamy 2-3 gałązki kolendry. Polewamy sokiem z połowy limonki. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.

Na talerz wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. W kaszy na środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą. Karmelizowane jabłka układamy na potrawce oraz obok kaszy. Całość skrapiamy kilkoma kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry. Obok kaszy nakładamy niewielką ilość kwaśnej śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1182 dni temu
    beatko323, limonka ma odmienny smak niż cytryna, co wpłynie na smak dania. Jeśli jednak nie masz limonki możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • beatka323 beatka323
    1183 dni temu
    Czy można zamiast limonki używać cytryny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1349 dni temu
    Misiek, naczynia żeliwne zapewniają równomierne rozkładanie ciepła oraz jego kumulację, dlatego jest przez nas rekomendowany. Oczywiście jeśli nie posiadasz takiego naczynia możesz zastąpić je innym.

    odpowiedz

  • Misiek Misiek
    1349 dni temu
    Czy naczynie musi być koniecznie żeliwne? Na co to wpływa?

    odpowiedz

  • jula jula
    1356 dni temu
    naprawdę dobre :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1359 dni temu
    wg mnie przekombinowane

    odpowiedz

  • Marole Marole
    1361 dni temu
    Pycha!!!! Bardzo dobre danie, świeża kolendra jest jak wiśnienka na torcie :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1364 dni temu
    Doro, tak, taka baza do sosów również powinna się dobrze sprawdzić.

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    1365 dni temu
    Wygląda rzeczywiście fajnie. Już od dawna przymierzam się do robienie mięsa w sosie carry więc na pewno skorzystam z tego przepisu. Jedno pytanie czy można użyć mniej tłustej śmietany jako bazy do sosu np. takiej 22%?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram