Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- tarkę
Przygotuj wcześniej
Kiszoną kapustę przełóż na sitko, dokładnie odciśnij z soku, a następnie delikatnie przesiekaj. Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
Przygotowanie
Uda z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju. Kawałki kurczaka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Smażymy ok. 6-7 minut z każdej strony. Wysmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy. Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych). Chwilę smażymy – do momentu zeszklenia się cebuli.
Całość mieszamy, dodajemy 2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Podsmażamy i mieszamy, zalewamy słodką śmietanką 30%. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się curry. Dodajemy małą łyżeczkę miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach. Zagotowany sos wlewamy do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu. Dodajemy kiszoną kapustę oraz niewielką ilość miodu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Podczas gotowania dodajemy niewielką ilość wody. Mieszamy. Do zagotowanego kurczaka z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno kolendrę. Potrawkę zdejmujemy z ognia.
Karmelizowane jabłka
Na rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek. Mieszamy, żeby każdy kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie. Jabłka posypujemy startą skórką z limonki. Wrzucamy 2-3 gałązki kolendry. Polewamy sokiem z połowy limonki. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
Na talerz wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. W kaszy na środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą. Karmelizowane jabłka układamy na potrawce oraz obok kaszy. Całość skrapiamy kilkoma kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry. Obok kaszy nakładamy niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.
Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.
Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
- Pieczony łosoś z sałatką chlebową
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Lody figowe
- Gulasz jagnięcy
- Kalafior słodko-kwaśny
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Kuleczki z koziego sera
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Tarta rabarbarowa
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Pieczony ser brie z pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3531 dni temu
beatko323, limonka ma odmienny smak niż cytryna, co wpłynie na smak dania. Jeśli jednak nie masz limonki możesz dokonać takiej zamiany :)
odpowiedz
3532 dni temu
Czy można zamiast limonki używać cytryny?
odpowiedz
3697 dni temu
Misiek, naczynia żeliwne zapewniają równomierne rozkładanie ciepła oraz jego kumulację, dlatego jest przez nas rekomendowany. Oczywiście jeśli nie posiadasz takiego naczynia możesz zastąpić je innym.
odpowiedz
3698 dni temu
Czy naczynie musi być koniecznie żeliwne? Na co to wpływa?
odpowiedz
3704 dni temu
naprawdę dobre :)
odpowiedz
3707 dni temu
wg mnie przekombinowane
odpowiedz
3709 dni temu
Pycha!!!! Bardzo dobre danie, świeża kolendra jest jak wiśnienka na torcie :).
odpowiedz
3712 dni temu
Doro, tak, taka baza do sosów również powinna się dobrze sprawdzić.
odpowiedz
3713 dni temu
Wygląda rzeczywiście fajnie. Już od dawna przymierzam się do robienie mięsa w sosie carry więc na pewno skorzystam z tego przepisu. Jedno pytanie czy można użyć mniej tłustej śmietany jako bazy do sosu np. takiej 22%?
odpowiedz