zobacz film Chrupiący owsiany kurczak

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy

Pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.

Panierka

Do naczynia wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę). Panierkę doprawiamy mielonym, białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Panierkę odstawiamy na bok.

Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy. Rozmącone jajka mieszamy z odrobiną mleka. Udka kurczaka kroimy na pół. W jajkach z mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.

W garnku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury 170°C. Kawałki kurczaka w panierce wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy mniej więcej przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.

Sos jogurtowy

Do naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne. Na końcu do sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Sałatka

Na talerzu układamy kawałki sałaty rzymskiej. Sałatę rzymską posypujemy młodą, białą kapustą. Na sałacie i kapuście układamy talarki rzodkiewek. Całość polewamy sosem jogurtowym.

Wysmażone kawałki kurczaka w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka układamy na sałatce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Marta Marta
    36 dni temu
    czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę? chodzi o cos z niskim indeksem glikemiczny...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    36 dni temu
    Marto, Karol używa w tym przepisie tylko pół łyżeczki mąki ziemniaczanej więc śmiało możesz ją pominąć bez szkody dla właściwości panierki. Zadbaj o to, by dokładnie odsączyć umyte mięso z wody, a po panierowaniu smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu-wówczas będziesz mieć pewność, że panierka wyjdzie chrupiąca. Jeśli chcesz poekspetymentować z dodatkami, możesz dodać do panierki sezam lub płatki migdałów :)
  • Gość Gość
    611 dni temu
    Danie zbyt czasochłonne. Czas podany w przepisie do smażenia za krótki . Smazylem 35 minut i mieso nie było jeszcze gotowe .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    610 dni temu
    Czas smażenia zależy przede wszystkim od grubości mięsa :)
  • Hans Hans
    1010 dni temu
    wczoraj dopiero wypróbowałam, bardzo dobry przepis

    odpowiedz

  • Moff Moff
    1393 dni temu
    pyszna alternatywa dla cieżkich panierek, a chrupie ekstra! robiłam nieraz i będę robić :)

    odpowiedz

  • Natalia Lichecka Natalia Lichecka
    1588 dni temu
    Bardzo smaczne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1590 dni temu
    Aniu cieszymy się bardzo, że wypróbowujesz nasze przepisy! :) Koniecznie dziel się z nami wrażeniami smakowymi :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1590 dni temu
    Super chrupiąca panierka, fajny pomysł, ostatnio robiłam piersi z kurczaka z boczkiem wg Pascala, pycha, tym razem właśnie kurczak wg Okrasy, mniam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1591 dni temu
    super przepis-polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram