Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
Umyte, osuszone i pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
Panierka
Do naczynia wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę). Panierkę doprawiamy mielonym, białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Panierkę odstawiamy na bok.
Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy. Rozmącone jajka mieszamy z odrobiną mleka. Udka kurczaka kroimy na pół. W jajkach z mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.
W garnku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury 170°C. Kawałki kurczaka w panierce wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy mniej więcej przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.
Sos jogurtowy
Do naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne. Na końcu do sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Sałatka
Na talerzu układamy kawałki umytej, porwanej w dłoniach sałaty rzymskiej. Sałatę rzymską posypujemy młodą, drobno pokrojoną białą kapustą. Na sałacie i kapuście układamy talarki rzodkiewek. Całość polewamy sosem jogurtowym.
Wysmażone kawałki kurczaka w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka układamy na sałatce.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Jajko pieczone w awokado
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Pieczone burgery z indyka
- Hot dog
- Corn dog
- Nuggetsy z tempehu
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Zielony falafel burger
- Sałatka hamburgerowa
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Spaghetti z wołowym ragu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
959 dni temu
Chciałbym wykorzystać ten przepis panierki a czy można zapiec w piekarniku bo mam pałeczki i boję się że mi się w oleju nie zrobią tak szybko i będę miał problem :)
odpowiedz
959 dni temu
Drogi Gości, tak, możesz upiec mięso w tej panierce w piekarniku. Zalecamy pieczenie w temperaturze 200°C, przez ok. 30-40 minut, do momentu, aż panierka się ładnie zarumieni. Oczywiście czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości kawałków mięsa, więc warto to na bieżąco kontrolować ;)
2263 dni temu
czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę? chodzi o cos z niskim indeksem glikemiczny...?
odpowiedz
2263 dni temu
Marto, Karol używa w tym przepisie tylko pół łyżeczki mąki ziemniaczanej więc śmiało możesz ją pominąć bez szkody dla właściwości panierki. Zadbaj o to, by dokładnie odsączyć umyte mięso z wody, a po panierowaniu smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu-wówczas będziesz mieć pewność, że panierka wyjdzie chrupiąca. Jeśli chcesz poekspetymentować z dodatkami, możesz dodać do panierki sezam lub płatki migdałów :)
1190 dni temu
marynowalam w jogurcie i curry i kurkumie. Wyszly idealne ! wpisuje do moich ulubionych przepisow
2838 dni temu
Danie zbyt czasochłonne. Czas podany w przepisie do smażenia za krótki . Smazylem 35 minut i mieso nie było jeszcze gotowe .
odpowiedz
2838 dni temu
Czas smażenia zależy przede wszystkim od grubości mięsa :)
3237 dni temu
wczoraj dopiero wypróbowałam, bardzo dobry przepis
odpowiedz
3620 dni temu
pyszna alternatywa dla cieżkich panierek, a chrupie ekstra! robiłam nieraz i będę robić :)
odpowiedz
3815 dni temu
Bardzo smaczne :)
odpowiedz
3818 dni temu
Aniu cieszymy się bardzo, że wypróbowujesz nasze przepisy! :) Koniecznie dziel się z nami wrażeniami smakowymi :)
odpowiedz
3818 dni temu
Super chrupiąca panierka, fajny pomysł, ostatnio robiłam piersi z kurczaka z boczkiem wg Pascala, pycha, tym razem właśnie kurczak wg Okrasy, mniam:)
odpowiedz
3818 dni temu
super przepis-polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie