
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzany do 200 stopni C (termoobieg)
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
Ziemniaki
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Kurczak
Uda kurczaka myjemy i osuszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy obrany, starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
Sos vinegret
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niej musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy razem w celu połączenia składników.
Na sałatę dodajemy 3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy na pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty układamy ziemniaczki i kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Komentarze (26)
2559 dni temu
Wyszło naprawdę smacznie :))
odpowiedz
2672 dni temu
bardzo udany przepis polecam :)
odpowiedz
2709 dni temu
Obsmazamy od 6, 8 minut. A ile potem czasu jeszcze dusimy te udka??
odpowiedz
2709 dni temu
Paulino, udka dusimy do miękkości.
2681 dni temu
Ja nigdy nie trzymam się czasu w przepisach, po prostu sprawdzam widelcem czy już danie miękkie jest :)
2784 dni temu
Izabela M., jeśli chcesz piec udka, znajdź przepis na pieczone udka z Kuchni Lidla, np. ten: http://kuchnialidla.pl/product/pieczone-udka-kurczaka-z-ryzem-z-warzywami-i-swieza-mieta. Piecz pod przykryciem i zdejmij je pod koniec pieczenia - jeśli chcesz, by skórka była chrupiąca.
odpowiedz
2784 dni temu
a gdybym nie chciała smażyć, tylko te udka zrobić w piekarniku, to ile czasu i w jakiej temperaturze piec? czy naczynie żaroodporne przykryć czy nie?
odpowiedz
3129 dni temu
Drogi Gościu kurczaka dusimy około 1 godziny.
odpowiedz
3130 dni temu
Ile sie powinno dusic tego kurczaka?
odpowiedz
3158 dni temu
Pycha. Fajny delikatny smak kurczaka. Jedynie sos vinegret nie jest moim ulubionym.
odpowiedz
3318 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, tyle że z piersiami kurczaka i niestety z imbirem z torebki ;) ale i tak wyszło super!!! Bardzo ciekawy smak :)
odpowiedz
3406 dni temu
Dzisiaj zrobiłam ziemniaczki - wyszły idealnie :)
odpowiedz
3492 dni temu
Danie smakowało mojemu mężowi,mi tak nie bardzo. Może za mało przypraw dałam. Ogólnie szybkie i łatwe.
odpowiedz
3559 dni temu
mógłbyś nagrać jeden odcinek w całości po francusku ;3 <3
odpowiedz
3574 dni temu
Fajny, wiosenny przepis :) http://obiednie.blogspot.com/2013/05/wiosenno-cytrusowy-kurczak.html
odpowiedz
3589 dni temu
Mięso bardzo dobre, ziemniaczki pyszne. Robiłam już nie raz. :)
odpowiedz
3595 dni temu
To danie jest przepyszne, rewelacja!
odpowiedz
3624 dni temu
Ten Pascal robi fajne przepisy i zrobiliśmy udka w niedzielę.
odpowiedz
3625 dni temu
Bardzo fajny przepis! Wielkie dzieki za nauke gotowania tu i w innych filmikach - drogi Panie Pascal! Oby tak dalej! Buziaki!
odpowiedz
3627 dni temu
pyszne, szybkie i proste.
odpowiedz
3627 dni temu
Super. Latwo, szybko, wysmienite
odpowiedz
3629 dni temu
Pyszne ... i kto to mówi.... osoba, która nie lubi połączenia mięsa ze słodyczą :)) Na stałe zagości już w moim domu. Szczerze polecam.
odpowiedz
3630 dni temu
o matko jaka pychota!!!
odpowiedz
3630 dni temu
Rewelacja! Mój chłopak był zachwycony tym daniem:)))
odpowiedz
3631 dni temu
a czy nie można napisac po polsku skórka z cytryny zamiast anglojęzycznego zest ???
odpowiedz
3631 dni temu
Rewelacja ;) polecam każdemu proste i łatwe w przygotowaniu, Efekt zdecydowanie przekraczający nakład pracy. tylko jeden problem... 8 udek na 3 osoby... to zdecydowanie mało ;) natomiast sałata i pomidorki genialnie łamią smak potrawy ( nie odpuszczajcie tych dodatków) pozdrawiam MacGregor
odpowiedz
zobacz wszystkie