Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik nagrzany do 200 stopni C (termoobieg)
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach

Ziemniaki

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Kurczak

Uda kurczaka myjemy i osuszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy obrany, starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.

Sos vinegret

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niej musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy razem w celu połączenia składników.

Na sałatę dodajemy 3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy na pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty układamy ziemniaczki i kurczaka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • annie annie
    3053 dni temu
    Wyszło naprawdę smacznie :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3166 dni temu
    bardzo udany przepis polecam :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3204 dni temu
    Obsmazamy od 6, 8 minut. A ile potem czasu jeszcze dusimy te udka??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3203 dni temu
    Paulino, udka dusimy do miękkości.
  • Gość Gość
    3175 dni temu
    Ja nigdy nie trzymam się czasu w przepisach, po prostu sprawdzam widelcem czy już danie miękkie jest :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3278 dni temu
    Izabela M., jeśli chcesz piec udka, znajdź przepis na pieczone udka z Kuchni Lidla, np. ten: https://kuchnialidla.pl/pieczone-udka-kurczaka-z-ryzem-z-warzywami-i-swieza-mieta. Piecz pod przykryciem i zdejmij je pod koniec pieczenia - jeśli chcesz, by skórka była chrupiąca.

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3278 dni temu
    a gdybym nie chciała smażyć, tylko te udka zrobić w piekarniku, to ile czasu i w jakiej temperaturze piec? czy naczynie żaroodporne przykryć czy nie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3623 dni temu
    Drogi Gościu kurczaka dusimy około 1 godziny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3624 dni temu
    Ile sie powinno dusic tego kurczaka?

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3652 dni temu
    Pycha. Fajny delikatny smak kurczaka. Jedynie sos vinegret nie jest moim ulubionym.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3812 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, tyle że z piersiami kurczaka i niestety z imbirem z torebki ;) ale i tak wyszło super!!! Bardzo ciekawy smak :)

    odpowiedz

  • Angela Angela
    3901 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam ziemniaczki - wyszły idealnie :)

    odpowiedz

  • Gość. Gość.
    3986 dni temu
    Danie smakowało mojemu mężowi,mi tak nie bardzo. Może za mało przypraw dałam. Ogólnie szybkie i łatwe.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4054 dni temu
    mógłbyś nagrać jeden odcinek w całości po francusku ;3 <3

    odpowiedz

  • Obiednie Obiednie
    4069 dni temu
    Fajny, wiosenny przepis :) http://obiednie.blogspot.com/2013/05/wiosenno-cytrusowy-kurczak.html

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    4083 dni temu
    Mięso bardzo dobre, ziemniaczki pyszne. Robiłam już nie raz. :)

    odpowiedz

  • Mefffi Mefffi
    4089 dni temu
    To danie jest przepyszne, rewelacja!

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    4118 dni temu
    Ten Pascal robi fajne przepisy i zrobiliśmy udka w niedzielę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4120 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Wielkie dzieki za nauke gotowania tu i w innych filmikach - drogi Panie Pascal! Oby tak dalej! Buziaki!

    odpowiedz

  • Majka Majka
    4121 dni temu
    pyszne, szybkie i proste.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4121 dni temu
    Super. Latwo, szybko, wysmienite

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4123 dni temu
    Pyszne ... i kto to mówi.... osoba, która nie lubi połączenia mięsa ze słodyczą :)) Na stałe zagości już w moim domu. Szczerze polecam.

    odpowiedz

  • Aśka Aśka
    4124 dni temu
    o matko jaka pychota!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4124 dni temu
    Rewelacja! Mój chłopak był zachwycony tym daniem:)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4125 dni temu
    a czy nie można napisac po polsku skórka z cytryny zamiast anglojęzycznego zest ???

    odpowiedz

  • MacGregor MacGregor
    4126 dni temu
    Rewelacja ;) polecam każdemu proste i łatwe w przygotowaniu, Efekt zdecydowanie przekraczający nakład pracy. tylko jeden problem... 8 udek na 3 osoby... to zdecydowanie mało ;) natomiast sałata i pomidorki genialnie łamią smak potrawy ( nie odpuszczajcie tych dodatków) pozdrawiam MacGregor

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Aromatyczne udka z kurczaka – propozycja Kuchni Lidla

Aromatyczne udka z kurczaka to danie, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i zapachem. Przygotowanie udek jest stosunkowo proste, a efekt niezwykle satysfakcjonujący. Przyrządzając udko z kurczaka według naszego przepisu nie potrzeba skomplikowanego sprzętu ani wyszukanych składników — wystarczy dobre mięso i świeże warzywa z Ryneczku Lidla, a po zaledwie godzinie pyszne, esencjonalne danie jest gotowe.

Niezwykle istotnym elementem w procesie przygotowywania udka z kurczaka (czy to z patelni, czy z piekarnika) jest dokładne umycie i osuszenie mięsa, dzięki czemu marynata lepiej wnika we wnętrze mięsa. Udka w marynacie naszego autorstwa charakteryzuje soczysty i nietypowy słodko-kwaśny smak, który osiągamy przy pomocy cytrusów oraz miodu.

W skład marynaty wchodzą różnorodne przyprawy i składniki. Dodatek imbiru, czosnku i  suszonego oregano wzbogaca smak mięsa, wydobywając z niego to, co najlepsze. Po dokładnym wymieszaniu składników marynaty, uda kurczaka zostają zamarynowane przez krótki czas w lodówce, dzięki czemu w całości przechodzą jej smakiem.

Następnie udka należy usmażyć na patelni z oliwą z oliwek i masłem, co nadaje im złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Nasze udka z kurczaka można także podpiec w piekarniku, by uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Podanie ich z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorków koktajlowych oraz sosem winegret to doskonały sposób na kompletne i smaczne danie.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?

W jaki sposób przyrządzić pieczone udka z kurczaka? Przygotowanie idealnych udek z kurczaka pieczonych to w zasadzie całkiem prosta sprawa, jednakże w całym procesie warto pamiętać o kilku krokach, które zagwarantują soczyste wnętrze i chrupiącą, skarmelizowaną skórkę. Przyrządzanie pieczonych udek zacznij od oczyszczenia mięsa i wstępnego oprószenia go solą oraz pieprzem, a potem przejdź do przygotowywania marynaty.

Marynowanie mięsa to kolejny kluczowy krok w przygotowaniu udek pieczonych w piekarniku. Można przygotować marynatę z takich składników jak w tytułowym przepisie albo pobawić się nieco konwencją i dorzucić do marynaty inne składniki, np. sproszkowaną trawę cytrynową. Taka kombinacja składników nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso, nadając mu oczekiwany smak i aromat. Zaleca się marynowanie udek przez co najmniej 15 minut, ale najlepiej na kilka godzin w lodówce, aby mięso mogło wchłonąć jak najwięcej smaków.

Smażenie udek przed pieczeniem w piekarniku to trik, który pomaga uzyskać chrupiącą skórkę. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na patelni, a następnie obsmaż udka skórą do dołu, aż staną się złociste. Po obsmażeniu, przenieś uda do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz, aż udka będą rumiane.

Do naczynia żaroodpornego warto przełożyć kurczaka wraz z marynatą — duszenie w marynacie dodaje pieczonym udkom jeszcze więcej smaku. Możesz dodać odrobinę wody podczas duszenia, aby stworzyć naturalny sos, który doskonale uzupełni smak pieczonych udek z kurczaka. Podanie ich z dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki czy świeża sałatka, sprawi, że danie będzie kompletnym i smakowitym posiłkiem.

Sprawdzony przepis na udka kurczaka z miodem i cytryną — jak go zmodyfikować?

Nasz sprawdzony przepis na udka kurczaka z miodem i cytryną jest na tyle prosty, że możesz bez trudu go zmodyfikować, aby uzyskać różnorodne i interesujące smaki. Podstawowa marynata składa się z miodu, soku i skórki z cytryny wymieszanych ze startym imbirem oraz czosnkiem i oregano, a także soli i pieprzu. Jednak dodając kilka innych składników, można nadać temu daniu zupełnie nowy charakter.

Jak zmodyfikować nasz przepis na udka z kurczaka smażone lub w wersji z piekarnika? Dodanie sosu sojowego lub octu balsamicznego do marynaty nada jej bardziej wyrazisty smak, który doskonale skomponuje się z miodową słodyczą. Chciałbyś dodać do przepisu na udka z kurczaka nieco świeżości? Dodatek posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki na koniec pieczenia nada kurczakowi świeżości i koloru.

Jeśli chodzi o przyprawy, można wzbogacić smak udek, dodając paprykę wędzoną, kumin czy nawet odrobinę chili, aby nadać potrawie pikantności. Innym interesującym dodatkiem mogą być zioła prowansalskie, które wprowadzą ziołowy, lekko kwiatowy aromat. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami miodu, na przykład miodem akacjowym lub wrzosowym, co dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Dla miłośników bardziej egzotycznych smaków, dodanie pasty curry lub mleczka kokosowego do marynaty może stworzyć zupełnie nowe doznania kulinarne.

Również wiele możliwości daje samo serwowanie udek kurczaka z miodem i cytryną. Pieczone udka doskonale komponują się z pieczonymi warzywami, takimi jak marchew, ziemniaki, cukinia, bakłażan czy bataty, które można piec razem z kurczakiem, pozwalając im nasiąknąć aromatami marynaty. Inną ciekawą opcją jest podanie smażonego kurczaka z kaszą bulgur lub kuskusem, które dobrze absorbują sos i smak marynaty. Lekka sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem sosu winegret również świetnie uzupełni danie, dodając świeżości i lekkości.

Dla bardziej wyrafinowanego podania, można przygotować glazurowane warzywa, takie jak marchewki w miodzie i tymianku, czy buraki z kozim serem i orzechami włoskimi. Kurczaka można przyrządzić też w stylu azjatyckim, dodając do marynaty sos rybny i sojowy i podając go z ryżem oraz sałatką z ogórka i chili w sosie słodko-kwaśnym.

Pieczone udka kurczaka z miodem i cytryną mogą być również podawane na zimno jako część sałatki z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i awokado. Można również przygotować kanapki z resztek kurczaka, dodając do nich chrupiącą sałatę, plasterki ogórka i pikantny sos na bazie majonezu i srirachy. Utwórz się na eksperymenty i stwórz własną wersję tej pysznej potrawy!

Ile piec udka z kurczaka?

Ile piec udka z kurczaka? To, jak upiec udka z kurczaka to nie żadna filozofia. Pieczenie udek z kurczaka to sztuka, która wymaga kontroli temperatury i czasu, aby uzyskać idealnie soczyste i aromatyczne mięso. Optymalna temperatura pieczenia udek z kurczaka wynosi od 170 do 190°C. W tej temperaturze mięso piecze się równomiernie, a skórka staje się chrupiąca i złocista. Aby udka były soczyste i pełne smaku, należy unikać przekraczania temperatury 200 stopni Celsjusza, ponieważ zbyt wysoka temperatura może prowadzić do przesuszenia, a nawet przypalenia mięsa. Typowy czas pieczenia udek z kurczaka w piekarniku w 180°C wynosi około 60 minut, w zależności od ich wielkości. Ważne jest, aby upewnić się, że mięso osiągnęło wewnętrzną temperaturę 75 stopni Celsjusza, co można sprawdzić za pomocą termometru do mięsa.

Przygotowując udka z kurczaka w glinianym naczyniu, trzeba pamiętać o kilku istotnych krokach. Po pierwsze, gliniane naczynie należy podgrzać przed umieszczeniem w nim mięsa. Pominięcie tego kroku może znacznie wydłużyć czas pieczenia, ponieważ naczynie będzie musiało się najpierw nagrzać, zanim zacznie piec mięso. Aby uniknąć tego problemu, naczynie można wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać razem z nim lub delikatnie podgrzać w ciepłej wodzie przed pieczeniem. Pieczenie w glinianym naczyniu ma swoje zalety – mięso piecze się równomiernie i zachowuje więcej naturalnej wilgoci, co przekłada się na wyjątkowo soczyste udka z piekarnika.

Aby uzyskać naprawdę soczyste udka z piekarnika, warto również zastosować kilka dodatkowych trików. Podczas pieczenia warto co jakiś czas polewać udka wytopionymi sokami z dna naczynia, aby mięso nie wysychało. Jeśli chcesz, aby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca, można na kilka minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C lub włączyć funkcję grill. Dzięki tym prostym technikom pieczone udka z kurczaka będą nie tylko soczyste i aromatyczne, ale również idealnie upieczone.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!