Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).
Przygotowanie
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.
Części kurczaka z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Nieobrany ząbek czosnku przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem. Natkę pietruszki i miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok. Łodygi i czosnek rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego ryż i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odcedzamy. Strąki papryki obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy. Ogórka myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.
Ryż mieszamy z papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekaną pietruszkę i miętę.
Po 30 minutach udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C). Udka kurczaka smarujemy pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut. Kurczaka wyjmujemy, włączamy funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.
Podajemy z przygotowanym ryżem.
Wskazówka
Należy zachować ostrożność przy krojeniu papryczek chili. Najlepiej używać jednorazowych rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.
Zobacz podobne
przepisy
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Schab w sosie paprykowym
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Bezy z marakują
- Sernik limonkowo-miętowy
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Indyk z salsą truskawkową
- Tyrolski gröstl
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Pasztet z krewetek i łososia
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Pizza margherita – przepis
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Tort sushi
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Sałatka z makaronu soba
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3755 dni temu
Czas przygotowania potrawy jest dłuższy niż podano, samego poieczenia 55minut.
odpowiedz