
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).
Przygotowanie
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.
Części kurczaka z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Nieobrany ząbek czosnku przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem. Natkę pietruszki i miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok. Łodygi i czosnek rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego ryż i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odcedzamy. Strąki papryki obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy. Ogórka myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.
Ryż mieszamy z papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekaną pietruszkę i miętę.
Po 30 minutach udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C). Udka kurczaka smarujemy pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut. Kurczaka wyjmujemy, włączamy funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.
Podajemy z przygotowanym ryżem.
Wskazówka
Należy zachować ostrożność przy krojeniu papryczek chili. Najlepiej używać jednorazowych rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.
Zobacz podobne
przepisy
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3885 dni temu
Czas przygotowania potrawy jest dłuższy niż podano, samego poieczenia 55minut.
odpowiedz