Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).

Przygotowanie

Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.

Części kurczaka z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Nieobrany ząbek czosnku przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem. Natkę pietruszki i miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok. Łodygi i czosnek rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego ryż i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odcedzamy. Strąki papryki obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy. Ogórka myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.

Ryż mieszamy z papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekaną pietruszkę i miętę.

Po 30 minutach udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C). Udka kurczaka smarujemy pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut. Kurczaka wyjmujemy, włączamy funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.

Podajemy z przygotowanym ryżem.

Wskazówka

Należy zachować ostrożność przy krojeniu papryczek chili. Najlepiej używać jednorazowych rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Czas przygotowania potrawy jest dłuższy niż podano, samego poieczenia 55minut.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!