zobacz film Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Uda marynujemy solą i białym pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy. Kilka ziaren kminku siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.

Do garnka z grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Kurczaka smażymy od strony skóry na brązowy kolor. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze części. Kroimy słodką kapustę, a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki. Wrzucamy je do garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy. Kiełbasę myśliwską kroimy i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku. Wszystko razem przesmażamy.

Do całości dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, dodajemy kapustę (jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody). Doprawiamy odrobiną majeranku, kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na kapustę przekładamy kurczaka, mięsem do dołu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy około 30- 35 minut.

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze chwilę odparowujemy na kuchence. Ziemniaki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy kapary, mieszamy.

Jak podawać

Kapustę wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    907 dni temu
    Aniu, możesz rozłożyć przygotowanie dania na dwa dni. Kapary również można pominąć :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    908 dni temu
    Witam. Chciałabym rozłożyć przygotowanie tego dania na 2 dni . Czy mogłabym kapustę przygotować dzień wcześniej ? Czym ewentualnie mogę zastąpić kapary ? Nie wszyscy je lubią , a chciałabym aby ziemniaki były oryginalne . Pozdrawiam

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1134 dni temu
    Często korzystam z przepisow z tradycyjnymi przyprawami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    pycha.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1254 dni temu
    Drogi Gościu, ilość masła w przepisie się zgadza - potrzebna jest cała kostka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1255 dni temu
    czy tyle masla to nie przesada..moze jakas pomylka w przeepisie??

    odpowiedz

  • sylwiaczek sylwiaczek
    1449 dni temu
    Za dużo masła w ziemniakach a biały pieprz jak dla mnie nieładnie pachnie :)

    odpowiedz

  • falko20 falko20
    1506 dni temu
    właśnie przygotowałem danie i zjedliśmy wszystkim smakowało przepyszne

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1568 dni temu
    Wyśmienite danie. Puree kaparowe- niebo w gębie ;) Proste i smaczne. Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1594 dni temu
    Danie wyszło BARDZO SMACZNE :) Może nie jest mega wykwintne, ale kuchnia niemiecka z założenia taką nie jest. Jeszcze nie raz powtórzę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1600 dni temu
    Ale ziemniaczki to dostały zdecydowaie za dużo masła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1604 dni temu
    niebo w gębie! jedlismy 3 dni i jadlabym jeszcze tydzień! a pomysł na ziemniaki z kaparami su-per!

    odpowiedz

  • lukulus lukulus
    1610 dni temu
    Złota Kura dla Pana Okrasy! Pycha danie na jesienne dni. Kurczak w zaskakującym wydaniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1611 dni temu
    uwielbiam takie dania :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram