Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Uda marynujemy solą i białym pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy. Kilka ziaren kminku siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.
Do garnka z grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Kurczaka smażymy od strony skóry na brązowy kolor. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze części. Kroimy słodką kapustę, a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki. Wrzucamy je do garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy. Kiełbasę myśliwską kroimy i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku. Wszystko razem przesmażamy.
Do całości dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, dodajemy kapustę (jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody). Doprawiamy odrobiną majeranku, kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na kapustę przekładamy kurczaka, mięsem do dołu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy około 30- 35 minut.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze chwilę odparowujemy na kuchence. Ziemniaki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy kapary, mieszamy.
Jak podawać
Kapustę wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po amerykańsku
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Dorsz owinięty w szynkę
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Chrupiący kurczak z orzechami pekan
- Donuty dyniowe
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Tarta rabarbarowa
- Ciasteczka brownie – wegańskie!
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Babeczki leśny mech
- Placek kokosowo-malinowy
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
3332 dni temu
Aniu, możesz rozłożyć przygotowanie dania na dwa dni. Kapary również można pominąć :)
odpowiedz
3332 dni temu
Witam. Chciałabym rozłożyć przygotowanie tego dania na 2 dni . Czy mogłabym kapustę przygotować dzień wcześniej ? Czym ewentualnie mogę zastąpić kapary ? Nie wszyscy je lubią , a chciałabym aby ziemniaki były oryginalne . Pozdrawiam
odpowiedz
3559 dni temu
Często korzystam z przepisow z tradycyjnymi przyprawami
odpowiedz
3559 dni temu
pycha.
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, ilość masła w przepisie się zgadza - potrzebna jest cała kostka.
odpowiedz
3680 dni temu
czy tyle masla to nie przesada..moze jakas pomylka w przeepisie??
odpowiedz
3874 dni temu
Za dużo masła w ziemniakach a biały pieprz jak dla mnie nieładnie pachnie :)
odpowiedz
3931 dni temu
właśnie przygotowałem danie i zjedliśmy wszystkim smakowało przepyszne
odpowiedz
3993 dni temu
Wyśmienite danie. Puree kaparowe- niebo w gębie ;) Proste i smaczne. Polecam
odpowiedz
4019 dni temu
Danie wyszło BARDZO SMACZNE :) Może nie jest mega wykwintne, ale kuchnia niemiecka z założenia taką nie jest. Jeszcze nie raz powtórzę :)
odpowiedz
4025 dni temu
Ale ziemniaczki to dostały zdecydowaie za dużo masła.
odpowiedz
4029 dni temu
niebo w gębie! jedlismy 3 dni i jadlabym jeszcze tydzień! a pomysł na ziemniaki z kaparami su-per!
odpowiedz
4035 dni temu
Złota Kura dla Pana Okrasy! Pycha danie na jesienne dni. Kurczak w zaskakującym wydaniu.
odpowiedz
4035 dni temu
uwielbiam takie dania :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie