
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Uda marynujemy solą i białym pieprzem. 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy. Kilka ziaren kminku siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.
Do garnka z grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Kurczaka smażymy od strony skóry na brązowy kolor. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze części. Kroimy słodką kapustę, a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki. Wrzucamy je do garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy. Kiełbasę myśliwską kroimy i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku. Wszystko razem przesmażamy.
Do całości dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, dodajemy kapustę (jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody). Doprawiamy odrobiną majeranku, kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli. Na kapustę przekładamy kurczaka, mięsem do dołu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy około 30- 35 minut.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze chwilę odparowujemy na kuchence. Ziemniaki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy kapary, mieszamy.
Jak podawać
Kapustę wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (14)
3701 dni temu
Aniu, możesz rozłożyć przygotowanie dania na dwa dni. Kapary również można pominąć :)
Odpowiedz
3701 dni temu
Witam. Chciałabym rozłożyć przygotowanie tego dania na 2 dni . Czy mogłabym kapustę przygotować dzień wcześniej ? Czym ewentualnie mogę zastąpić kapary ? Nie wszyscy je lubią , a chciałabym aby ziemniaki były oryginalne . Pozdrawiam
Odpowiedz
3928 dni temu
Często korzystam z przepisow z tradycyjnymi przyprawami
Odpowiedz
3928 dni temu
pycha.
Odpowiedz
4047 dni temu
Drogi Gościu, ilość masła w przepisie się zgadza - potrzebna jest cała kostka.
Odpowiedz
4049 dni temu
czy tyle masla to nie przesada..moze jakas pomylka w przeepisie??
Odpowiedz
4243 dni temu
Za dużo masła w ziemniakach a biały pieprz jak dla mnie nieładnie pachnie :)
Odpowiedz
4300 dni temu
właśnie przygotowałem danie i zjedliśmy wszystkim smakowało przepyszne
Odpowiedz
4362 dni temu
Wyśmienite danie. Puree kaparowe- niebo w gębie ;) Proste i smaczne. Polecam
Odpowiedz
4387 dni temu
Danie wyszło BARDZO SMACZNE :) Może nie jest mega wykwintne, ale kuchnia niemiecka z założenia taką nie jest. Jeszcze nie raz powtórzę :)
Odpowiedz
4393 dni temu
Ale ziemniaczki to dostały zdecydowaie za dużo masła.
Odpowiedz
4398 dni temu
niebo w gębie! jedlismy 3 dni i jadlabym jeszcze tydzień! a pomysł na ziemniaki z kaparami su-per!
Odpowiedz
4403 dni temu
Złota Kura dla Pana Okrasy! Pycha danie na jesienne dni. Kurczak w zaskakującym wydaniu.
Odpowiedz
4404 dni temu
uwielbiam takie dania :-)
Odpowiedz
zobacz wszystkie