Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kawałek pergaminu
  • kawałek folii spożywczej
  • mikser
  • frytkownicę
  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne lub blachę
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Suszona cebula

Pokrojoną drobno cebulę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) i suszymy minimum 2 godziny. Wysuszoną cebulę odstawiamy do przestygnięcia.

Marynata

Podudzia układamy w misce, dodajemy do nich imbir, czosnek, ostrą paprykę, całość polewamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli, mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na 24 godziny).

Panierka

Ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne, oregano, sól oraz sproszkowany czosnek, wcześniej przygotowaną suszoną cebulę, 3 łyżki mąki oraz sodę oczyszczoną miksujemy. Kiedy wszystkie składniki zostaną wymieszane, dodajemy do nich pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Do panierki dodajemy sól. Mieszamy.

Panierkę przekładamy do dużego naczynia. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę mleka. Widelcem mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Do trzeciego naczynia wrzucamy bułkę tartą. Naczynia z panierką, jajkami oraz bułką tartą ustawiamy jedno obok drugiego.

Każdy kawałek zamarynowanego kurczaka obtaczamy w panierce z mąki i przypraw (delikatnie strzepujemy nadmiar panierki). Następnie podudzia trzymając dwoma widelcami, zanurzamy z każdej strony w jajkach z mlekiem. Na końcu mięso obtaczamy w bułce tartej, ponownie zanurzamy kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie obtaczamy w panierce z mąki i przypraw.

We frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, możemy wykorzystać do smażenia duży garnek). Do gorącego oleju za pomocą szczypców wrzucamy ostrożnie podudzia. Kurczaka smażymy w gorącym oleju przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru. Wysmażone kawałki kurczaka wykładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na mniej więcej 20 minut.

Kolby kukurydzy z masłem kolendrowym

Masło przekładamy do miseczki, dodajemy połowę posiekanego pęczka kolendry (resztę zostawiamy na później), przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

W połówki kolb kukurydzy wbijamy przekrojone na pół drewniane patyczki do szaszłyków, wrzucamy kolby do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty, odsączamy,  przekładamy na patelnię grillową i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kukurydzy smarujemy odrobiną masła z kolendrą. Oprószamy kukurydzę pozostałą częścią kolendry. Kukurydzę smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.

Kolby wykładamy na talerz, stawiamy je pionowo na talerzu, patyczkiem do góry. Na każdy kawałek kolby nakładamy odrobinę masła z kolendrą.

Wypieczone podudzia kurczaka wyjmujemy z piekarnika, wkładamy je do papierowego rożka obok talerza z kolbami kukurydzy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • istar istar
    1033 dni temu
    Właśnie wcinam kukurydzę na gorąco prosto z Lidlowego Ryneczka ! Pycha!!:)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    1272 dni temu
    Pan Pascal chyba nie miał humoru danego dnia- zero energii, oglądanie tego przepisu mnie usypia aczkolwiek pomysł fajny i spróbuję już w sobotę :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Karolla Karolla
    1316 dni temu
    Dziś zrobiłam te udka. Połączenia smakowe super! Kukurydza wyborna. Bałam się trochę, że panierka będzie odchodzić od kurczaka ale nic z tych rzeczy. Tylko należy dobrze strzepywać przy panierowaniu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1337 dni temu
    Moniko, może któryś z dostępnych już przepisów przypadnie ci do gustu? Proponujemy golonkę na sposób azjatycki: https://kuchnialidla.pl/product/Golonka-na-sposob-azjatycki lub golonkę po bawarsku: https://kuchnialidla.pl/product/Golonka-po-bawarsku

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1339 dni temu
    Mam prośbę może zrobili by Państwo coś z golonką

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    1344 dni temu
    Niestety, niezbyt udany przepis. Cebula wrzucona na 1 h spaliła się całkowicie. A w przepisie było minimum 2!!! Panierka nie trzyma się udek:1/3 została w koszyku z frytkownicy, 1/3 została w naczyniu żaroodpornym (po tym jak udka puściły soki, zrobiła się z tej panierki papka), no 1/3 została na udkach...Możecie próbować, mi się potrawa nie udała

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1346 dni temu
    Chciałabyś tak kaleczyć francuski jak on "kaleczy" polski.

    odpowiedz

  • okoGość okoGość
    1349 dni temu
    czy ten gosc musi tak kaleczyc jezyk polski? mieszka juz x lat a robi bledy jak analfabeta "udki" co to jest k! ciekawe czy we francji przecietny polak tez tak mowi po francusku

    odpowiedz

  • Marika Marika
    1350 dni temu
    Kuszące danie,moje dzieci proszą o te chrupiące podudzia i kukurydzę,jutro wybieram się do Lidla więc danie z pewnością wypróbuje .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1351 dni temu
    LunacyFringe jeśli nie posiadasz frytkownicy, możesz rozgrzać olej w garnku o grubym dnie.

    odpowiedz

  • LunacyFringe LunacyFringe
    1352 dni temu
    No niestety frytkownicy brak :( można to jakoś zastąpić?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram