Golonka pieczona po bawarsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży garnek
  • dość duże naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY GOLONKI

Golonki układamy w większym garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową oraz sól. Składniki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.

KROK 2: GOTUJEMY GOLONKI Z WARZYWAMI

Po 1,5 godziny gotowania do garnka z golonkami dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Tak przygotowane mięso studzimy.

WSKAZÓWKA! Bulion pozostały po gotowaniu golonek możemy wykorzystać jako bazę do dowolnej zupy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek dość drobno siekamy i dodajemy do piwa. Następnie do płynu dosypujemy też kminek, majeranek i słodką paprykę.

KROK 4: NACIERAMY GOLONKI MARYNATĄ

Skórę na golonkach nacinamy w kratę i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso zalewamy piwną marynatą, dobrze wcieramy w nie przyprawy i odstawiamy na min. 2 godziny. W trakcie marynowania golonki obracamy kilka razy, aby całe nabrały smaku i aromatu.

KROK 5: PIECZEMY GOLONKI

Cebule kroimy w półplasterki. Zamarynowane golonki obkładamy cebulą i oblewamy marynatą z dna naczynia. Mięso pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

KROK 6: PODAJEMY GOLONKI

Upieczone golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (51)

Avatar
  • Byq Byq
    328 dni temu
    W przepisie nie ma podane co zrobić z cebulą do marynaty?

    odpowiedz

  • Byq Byq
    328 dni temu
    Przepraszam już doczytałem aby ją dodać na końcu pozdrawiam 🙂
  • Robert Robert
    1419 dni temu
    Golonka peklowana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1419 dni temu
    Robercie, w tym przepisie wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
  • Wicher Wicher
    1060 dni temu
    No właśnie czy peklowania?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1059 dni temu
    Wicher, do przygotowania golonki po bawarsku wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
  • Gość Gość
    1745 dni temu
    Czy zamiast golonek wieprzowych można użyć golonki z indyka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1745 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany. To dwa zupełnie różne rodzaje mięsa. Jeśli szukasz przepisu na golonkę z indyka, proponujemy ten - https://kuchnialidla.pl/golonka-indyka-w-sosie-musztardowym
  • Gosc Gosc
    204 dni temu
    Co za durne pytanie....
  • Gość Gość
    2630 dni temu
    Czy mozna uzyc ciemnego piwa bezalkoholowego z uwagi na zajadajace golonke dzieci?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2585 dni temu
    Ale po co. Przecież alkohol wyparowuje momentalnie, powyżej 80°C.
  • Gość Gość
    2573 dni temu
    Alkohol wyparowuje... dzieci mogą śmiało jeść 😉
  • Gość Gość
    2498 dni temu
    Alkohol odparowywuje :) a jakiego uzyjesz to juz jest kwestia wyobrazni :P
  • Gość Gość
    2473 dni temu
    Alkohol wypaeuje
  • Gość Gość
    2469 dni temu
    nie, alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia, więc dzieci mogą jeść
  • Gość Gość
    2452 dni temu
    Podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparuje z potrawy, także dzieci mogą jeść bez obaw.
  • Gość Gość
    2361 dni temu
    alkohol w takiej temperaturze na pewno wyparuje :)
  • Gość Gość
    2278 dni temu
    Pewnie że można
  • Gość Gość
    2227 dni temu
    Można ale alkohol nie ma znaczenia - odparuje wszystko przy 78 st C. Zaden alkohol nie zostanie w potrawie.
  • Gość Gość
    2221 dni temu
    200 stopni to po alkoholu nawet zapach nie zostanie.
  • Gość Gość
    2211 dni temu
    Nie
  • Gość Gość
    2211 dni temu
    Nie można
  • Gość Gość
    2083 dni temu
    Alkohol wyparowuje w ok 89st.celsjusza a w piekarniku ma być 200, pomyś
  • R.U.R. R.U.R.
    2082 dni temu
    Można, ale to całkowicie bez znaczenia, z uwagi na to, że w temperaturze ponad 70 stopni Celsjusza alkohol bardzo szybko i w całości odparuje.
  • Gość Gość
    1004 dni temu
    Nawet trzeba, bo szkoda alkoholu, który wyparuje.
  • Kaki Kaki
    2642 dni temu
    Czy można ugotować golonki dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić na noc w marynacie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2642 dni temu
    Tak, możesz tak zrobić :)
  • Gość Gość
    2835 dni temu
    Szybkie przeliczenie mówi mi o 4 godzinach, nie 2:50.

    odpowiedz

  • Mariusz Mariusz
    2913 dni temu
    Mam pytanie. Czy dobrze rozumiem, ze do marynaty mam wykorzystać warzywa z wywaru bez cebuli + przepis marynaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2913 dni temu
    Mariuszu, marynatę przygotowujemy ze składników, podanych jako składniki marynaty, czyli piwa, czosnku, majeranku, kminku i słodkiej papryki, z wyjątkiem ostatniej na liście cebuli, którą dodajemy dopiero przed pieczeniem golonki.
  • Mateusz Mateusz
    2863 dni temu
    Nie, na wywarze mozesz krupnik sobie ugotowac, marynata ma byc z browaru i dodatkow wg przepisu
  • ZUZA ZUZA
    3013 dni temu
    Przykrywamy golonki do pieczenia w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3013 dni temu
    Na początku pieczenia nie ma takiej potrzeby, jeśli jednak podczas dalszego pieczenia skórka zacznie się za bardzo przypiekać,a golonka nadal nie będzie dobra, to warto ją osłonić, chociażby folią aluminiową :)
  • ZUZA ZUZA
    3012 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :)
  • Michał Michał
    3173 dni temu
    Czy można w analogiczny sposób przygotować szynkę ze skórą? Tzn najpierw obgotować a później zamarynować i upiec jak w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3173 dni temu
    Michale, możesz tak zrobić :)
  • Gość Gość
    3193 dni temu
    A jak zrobić taką kapustę zasmażaną? Rzuci ktoś przepis ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3193 dni temu
    Możesz wypróbować sposób na kapustę z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
  • gosc gosc
    3215 dni temu
    Mam pytanie czy golonke moge dzien wczesniej ugotowac a na drugi dzien zrobic w piekarniku? Czy najlepiej w jednym dniu to zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3215 dni temu
    Możesz przygotować golonkę w dwóch etapach :)
  • Gość Gość
    3205 dni temu
    MOŻNA
  • Gość Gość
    3248 dni temu
    wymiata :)

    odpowiedz

  • :-) :-)
    3281 dni temu
    Wyszlo super

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3440 dni temu
    Zrobiłam golonkę wg przepisu i wyszła rewelacyjna. Zajadalismy ją z mężem ze smakiem :--). Polecam ten przepis milosnikom golonki!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3578 dni temu
    PYSZNE!!!

    odpowiedz

  • FiLiPo FiLiPo
    3680 dni temu
    I jeszcze jedno - ja piję do goloneczki piwo z browarni Lidla - Hofbräu Weisse. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium

    odpowiedz

  • Filipo Filipo
    3680 dni temu
    Cytat z poprzedniego komentarza: " po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę" Oczywiście wyjmuję naczynie żeby dodać golonkę, ziemniaki zostają w naczyniu i nadal się pieką z mięsem i dymką. :-)

    odpowiedz

  • FiiPo FiiPo
    3680 dni temu
    Super przepis - wypróbowany z lekką modyfikacją W łatwy sposób można uzupełnić go o kapustę kiszoną: Puszka kapusty kiszonej z Lidla 1-2 papryki czerwone oczywiście surowe. Trochę przestudzonego wywaru z golonki Dodatki: liście laurowe 2-3 szt, kilka (lub - naście) ziaren ziela angielskiego, kilka (lub -naście) ziaren pieprzu kolorowego, kilka (lub - naście) goździków (dla mnie koniecznie - uzupełniają się z piwem pszenicznym podanym do golonki), papryka słodka w proszku, curry oczywiście też w proszku. łyżeczka jarzynki lub vegety lub czegoś podobnego ewentualnie 1 kostka rosołowa. Z zimnego wywaru zbieramy cały tłuszcz pozostały po golonce, dolewamy łyżkę wazową wywaru, podgrzewamy w garnku, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy kapustę z puszki, paprykę pokrojoną w paski i wszystkie dodatki. Gotujemy (dusimy) około godziny. Do marynaty nie dodaję kminku tylko świeży lubczyk i rozmaryn. Piwo jasne zamiast ciemnego. Po wyjęciu mięsa z marynaty odlewam jej 1/2 dodaję sos sojowy i trochę miodu żeby była słodka. ok 1/3 powstałej nowej marynaty wlewam do naczynia żaroodpornego, wrzucam do tego 2 duże ziemniaki w skórce pokrojone w cząstki (oczywiście wyszorowane). Wstawiam to na 15 minut do piekarnika po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę (w moim przypadku dymkę) pokrojoną w duże cząstki. Zapiekam wszystko jak w przepisie - w ten sposób ziemniaki zmiękną i będą zdatne do jedzenia. No i mamy gotową potrawę wraz z kapustą. Piwo pszeniczne doskonale konweniuje z goździkami z kapusty. SMACZNEGO FiLiPo

    odpowiedz

  • adams adams
    3898 dni temu
    ja wlasnie skonczylem jak dla mnie bomba

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3954 dni temu
    Przyznaje, ze zapach podczas marynowania jest swietny, jak upieke to powiem co na to maz, bo to w sumie dla niego ta goloneczka :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1724 dni temu
    I co mąż na te golonkę?

zobacz wszystkie


Przepis na golonkę - musisz go znać!

Kiedy wyciągasz z przepiśnika przepis na golonkę, to znak, że szykuje się naprawdę konkretny obiad! Golonka pieczona jest niezwykle sytym daniem, zwłaszcza w towarzystwie pieczonych ziemniaków i zasmażanej kapusty. Choć na pierwszy rzut oka to potrawa typowo polska, nazwa może sugerować, że jej korzenie znajdują się w Niemczech, a konkretniej – w Bawarii. Czy tak jest w istocie? Nie! W rzeczywistości golonka po bawarsku jest daniem lokalnym, pochodzącym ze Śląska!

Czym charakteryzuje się ta pyszna golonka? Przede wszystkim tym, że do marynaty dodaje się ciemne piwo. To ono odpowiada za charakterystyczny aromat dania i lekko przypieczoną skórkę, ale też czyni to danie odpowiednim dla osób pełnoletnich oraz takich, które nie mogą lub nie chcą spożywać alkoholu. Oczywiście piwo to nie wszystko! W tym przepisie na golonkę wykorzystujemy także inne przyprawy. Możesz być zaskoczony, bo nie ma ich wcale aż tak dużo. Ten przepis to dowód na to, że pyszne danie mięsne nie zawsze potrzebuje skomplikowanej receptury czy złożonego sposobu wykonania, by satysfakcjonowało. Czy jest to najlepsza golonka, jaką zjesz w życiu? To zdecydowanie zbyt daleko idące wyrokowania, bo przepisów na golonkę pieczoną (a także gotowaną) jest mnóstwo i każdy preferuje nieco inny profil smakowy, jeśli chodzi o to mięso.

Zanim więc ocenisz, jak wysoko w rankingu ulubionych dań mięsnych znajduje się nasza golonka pieczona po bawarsku, sprawdź wszystkie wskazówki dotyczące jej przygotowania!

Marynata do golonki pieczonej

Czy w pierwszej kolejności powinna nas zainteresować marynata do golonki pieczonej? Nie! Zanim bowiem upieczemy naszej golonki, musimy je ugotować. Do tego celu będzie nam potrzebna zalewa do golonki. Wykonujemy ją z liścia laurowego, ziela angielskiego, cebuli, pora, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pieprzu i soli oraz drobiowej kostki rosołowej. Jak nietrudno zauważyć, skład przypomina zestaw wkładany do gotowania rosołu. Tak właśnie ma być – dzięki temu, że mięso będzie gotowało się najpierw przez 1,5 godziny z przyprawami, na następnie przez kolejnych 45 minut z warzywami, nabierze właściwego smaku. Trzeba pamiętać, że golonki to solidne kawałki mięsa, które potrzebują czasu, aby zmięknąć w odpowiednim stopniu. Wstępne ich obgotowanie zatem nie tylko pozwoli wniknąć smakom w głąb mięsa, ale też skróci czas pieczenia i da lepszy efekt końcowy.

Wspomnianą zalewę do golonki można jednak traktować inaczej. W niektórych przepisach przed gotowaniem najpierw moczy się golonkę w zimnej wodzie z dodatkiem wymienionych warzyw i przypraw (to tzw. solanka do golonki) – np. przez dwie doby w lodówce. Dopiero po takim moczeniu golonkę gotuje się, czasem nawet do 2 godzin. Jednak wówczas do gotowania wykorzystuje się świeżą wodę i kolejny zestaw warzyw oraz przypraw. Na koniec golonkę należy jeszcze zapiec w piekarniku. Proces brzmi skomplikowanie, dlatego w naszym przepisie znacznie go uprościliśmy.

Przede wszystkim nie robimy zimnej zalewy do golonki, ale od razu gotujemy mięso przez 1,5 godziny. Dzięki temu nie musimy też wykorzystywać dwóch zestawów włoszczyzny. Co więcej, wywar z gotowania golonki możemy dowolnie wykorzystać! Będzie on świetną bazą dla wybranej zupy.

Golonka ugotowana? Czas na marynatę! Tak jak wspominaliśmy, na marynatę do golonki nie składa się wiele przypraw – to tylko czosnek, kminek, majeranek i słodka mielona papryka. Do tego oczywiście ciemne piwo! Zanim jednak do przygotowanej mieszanki włożysz mięso, natnij w kratkę skórę golonek. Dzięki temu prostemu zabiegowi smaki wnikną głębiej. Marynowanie golonki trwa aż 2 godziny, nie zapomnij uwzględnić tego czasu w przygotowaniach. Na szczęście możesz w trakcie marynowania zająć się innymi rzeczami, np. przygotowaniem dodatków do obiadu. Od czasu do czasu pamiętaj tylko o obróceniu mięsa w marynacie, tak, by równomiernie przeszło wszystkimi smakami.

Pieczenie golonki

Czas na pieczenie golonki! To finalny krok, niemniej ważny, co dotychczasowe. Wiesz już, jak przyprawić golonkę do pieczenia, teraz czas na odpowiedź na pytanie, w jakiej temperaturze piec golonkę. Zanim upłyną 2 godziny marynowania, rozgrzej piekarnik. Ustaw go na grzanie góra-dół z temperaturą 200°C. Nasz przepis na pieczoną golonkę mówi o tym, że mięso możesz wyłożyć na blachę, albo do naczynia żaroodpornego. Rekomendujemy Ci wybór nieco mniejszego naczynia, tak, by golonki nie miały wokół siebie za dużo wolnej przestrzeni. Wówczas soki nadmiernie rozlałyby się po blaszce, a wierzch golonek mógłby się przesuszyć. Trudniej byłoby też obłożyć mięso plastrami cebuli, by miały styczność z mięsem przez cały czas pieczenia. Z drugiej strony nie wybieraj zbyt małego naczynia żaroodpornego. Jeżeli golonki będą w nim mocno ściśnięte, raczej się ugotują w swoich sokach, a nie upieką. Jak to zwykle w kuchni bywa, kluczem do sukcesu jest znalezienie złotego środka.

Zgodnie z naszym przepisem na pyszną golonkę powinniśmy także polać ją marynatą, zanim wsuniemy danie do pieca. Na dnie naczynia, w którym mięso się marynowało, pozostanie sporo mieszanki piwa z przyprawami – nie obawiaj się wylać jej na mięso. To golonki pieczone, ale z pewnością nie pozbawione soczystości!

Przepis na golonkę - co jeszcze warto wiedzieć?

Wspominaliśmy, że naszą golonkę pieczoną w piekarniku warto podać w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz zasmażanej kapusty kiszonej. Zatem przepis na golonkę to jedno, czas pochylić się na chwilę nad sposobem przygotowania dodatków!

Ziemniaki polecamy pokroić w łódeczki i wykorzystać fakt, że piekarnik jest już rozgrzany. Najlepiej będzie, jeśli ziemniaków nie będziesz obierać, tylko dobrze je wyszorujesz. W sezonie może kusić Cię wykorzystanie ziemniaków młodych, ale stare, zimowe ziemniaki najlepiej nadają się do pieczenia. Są bardziej mączyste, natomiast młode ziemniaki zawierają dużo wody. Oczywiście nie będzie to błędem, jeśli sięgniesz po młode, letnie okazy. Zwłaszcza, jeśli po prostu smakują Ci właśnie takie ziemniaki z piekarnika!

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia? Wystarczy nasmarować je olejem! Nie musisz ich nawet solić – będzie lepiej, jeśli posypiesz je solą już po upieczeniu. Taki minimalistyczny wariant broni się smakiem sam w sobie, ale jeśli masz ochotę, możesz przed pieczeniem posypać ziemniaki gotową przyprawą. Mieszanka do ziemniaków zawiera zwykle czosnek, kolendrę, paprykę, kminek, majeranek, cząber czy nasiona kopru. Wszystkie świetnie komponują się z ziemniakami!

Jeśli Twoja golonka wieprzowa pieczona znajduje się w naczyniu żaroodpornym, możesz w trakcie pieczenia przesunąć ją na bok rusztu piekarnika i tym zrobić miejsce dla naczynia z ziemniakami. One bowiem także idealnie upieką się w 200°C. Warto wykorzystać okazję i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu (prawie że dosłownie!).

Co z zasmażaną kapustą? Do jej przygotowania będziesz potrzebować kiszonej kapusty, marchewki, cebul, oleju i mąki pszennej. Na początek odciśnij dobrze nadmiar soku z kapusty. Następnie z grubsza ją posiekaj. W garnku zeszklij posiekaną cebulę na odrobinie oleju i przełóż do niego kapustę. Zetrzyj do niego także marchew na dużych oczkach tarki, dodaj sól i pieprz do smaku, a także wrzuć kilka kulek ziela angielskiego oraz listków laurowych. Podlej to wszystko wodą i włącz palnik kuchenki. Od zagotowania kapusta powinna gotować się ok. 35 minut. Potem zostaje tylko połączyć ją z zasmażką i gotowe!

I jak podoba Ci się nasz przepis? Golonka pieczona po bawarsku powinna usatysfakcjonować najbardziej głodnych domowników oraz fanów dań mięsnych. Wypróbuj nasz przepis na golonkę pieczoną chociaż raz i daj sobie szansę rozsmakować się w tego typu daniach!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!