Golonka indyka w sosie musztardowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

Krok 1: Obsmażamy golonkę 

Obsmażamy golonkę 

Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

 

 

Krok 2: Doprawiamy golonkę skórką z cytryny

Doprawiamy golonkę skórką z cytryny

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.

 

 

Krok 3: Pieczemy golonkę

Pieczemy golonkę

Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny. 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Żeberka w miodzie i pomidorach

Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Żeberka w miodzie i pomidorach

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Golonka pieczona po bawarsku

Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Golonka pieczona po bawarsku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Golonka na sposób azjatycki

Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Golonka na sposób azjatycki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 5:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Tom10 Tom10
    2341 dni temu
    Dodając 200ml bulionu wyszła z tego warzywna zalewa, a na zdjęciu (3) wygląda jakby dodano nie 200 a 20ml. Czyżby aż tak odparowało ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1277 dni temu
    Dodałem takie same proporcje jak w przepisie, bulion z kaczki wsiąkł mi w cebulę i resztę zaprawy (pewnie głównie musztardę z grubymi ziarnami), a także odpowiednio odparował, aczkolwiek gotowałem go na mocnym ogniu, wyłączając przy odpowiednim odparowaniu niepotrzebnego płynu. Moja zaprawa była dość gęsta, przypominała bardziej marynatę, na pewno nie zalewę.
  • Gość Gość
    2990 dni temu
    Po co jest to masło w przepisie? I czy tym sokiem z cytryny to polewać tuż przed podaniem golonki jeszcze w naczyniu czy już na talerzu? Zdąży przejść smakiem? I czy sok z całej cytryny czy tylko jego jakąś część? Jak na przepis p. Okrasy dużo nie domówień. No i szkoda, że nie ma filmiku-zawsze lepiej mi się gotowało gdy obejrzałam i mogłam zawsze zerknął jak to robi fachowiec.;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2990 dni temu
    Masło dodajemy do sosu przed polaniem golonki. Sokiem z połowy cytryny polewamy golonkę po upieczeniu, jednak jeśli lubisz cytrusowy aromat, możesz użyć soku z całej cytryny :)
  • Gość Gość
    2819 dni temu
    Amator

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!