Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

Krok 1: Obsmażamy golonkę 

Obsmażamy golonkę 

Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

 

 

Krok 2: Doprawiamy golonkę skórką z cytryny

Doprawiamy golonkę skórką z cytryny

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.

 

 

Krok 3: Pieczemy golonkę

Pieczemy golonkę

Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny. 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    303 dni temu
    Po co jest to masło w przepisie? I czy tym sokiem z cytryny to polewać tuż przed podaniem golonki jeszcze w naczyniu czy już na talerzu? Zdąży przejść smakiem? I czy sok z całej cytryny czy tylko jego jakąś część? Jak na przepis p. Okrasy dużo nie domówień. No i szkoda, że nie ma filmiku-zawsze lepiej mi się gotowało gdy obejrzałam i mogłam zawsze zerknął jak to robi fachowiec.;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    303 dni temu
    Masło dodajemy do sosu przed polaniem golonki. Sokiem z połowy cytryny polewamy golonkę po upieczeniu, jednak jeśli lubisz cytrusowy aromat, możesz użyć soku z całej cytryny :)
  • Gość Gość
    131 dni temu
    Amator

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram