Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- naczynie żaroodporne z pokrywką
Krok 1: Obsmażamy golonkę
Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2: Doprawiamy golonkę skórką z cytryny
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.
Krok 3: Pieczemy golonkę
Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Golonka pieczona po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!
Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2143 dni temu
Dodając 200ml bulionu wyszła z tego warzywna zalewa, a na zdjęciu (3) wygląda jakby dodano nie 200 a 20ml. Czyżby aż tak odparowało ?
odpowiedz
1079 dni temu
Dodałem takie same proporcje jak w przepisie, bulion z kaczki wsiąkł mi w cebulę i resztę zaprawy (pewnie głównie musztardę z grubymi ziarnami), a także odpowiednio odparował, aczkolwiek gotowałem go na mocnym ogniu, wyłączając przy odpowiednim odparowaniu niepotrzebnego płynu. Moja zaprawa była dość gęsta, przypominała bardziej marynatę, na pewno nie zalewę.
2792 dni temu
Po co jest to masło w przepisie? I czy tym sokiem z cytryny to polewać tuż przed podaniem golonki jeszcze w naczyniu czy już na talerzu? Zdąży przejść smakiem? I czy sok z całej cytryny czy tylko jego jakąś część? Jak na przepis p. Okrasy dużo nie domówień. No i szkoda, że nie ma filmiku-zawsze lepiej mi się gotowało gdy obejrzałam i mogłam zawsze zerknął jak to robi fachowiec.;)
odpowiedz
2792 dni temu
Masło dodajemy do sosu przed polaniem golonki. Sokiem z połowy cytryny polewamy golonkę po upieczeniu, jednak jeśli lubisz cytrusowy aromat, możesz użyć soku z całej cytryny :)
2621 dni temu
Amator