
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- naczynie żaroodporne z pokrywką
Krok 1: Obsmażamy golonkę
Golonkę doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy golonkę z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2: Doprawiamy golonkę skórką z cytryny
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na tej samej patelni. Zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy musztardę, miód i majeranek. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy masło, kiedy się rozpuści, gotowym sosem polewamy golonkę. Doprawiamy skórką otartą z całej cytryny.
Krok 3: Pieczemy golonkę
Przykrywamy naczynie i pieczemy golonkę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy golonkę. Upieczoną golonkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Golonka po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Komentarze (4)
306 dni temu
Dodając 200ml bulionu wyszła z tego warzywna zalewa, a na zdjęciu (3) wygląda jakby dodano nie 200 a 20ml. Czyżby aż tak odparowało ?
odpowiedz
955 dni temu
Po co jest to masło w przepisie? I czy tym sokiem z cytryny to polewać tuż przed podaniem golonki jeszcze w naczyniu czy już na talerzu? Zdąży przejść smakiem? I czy sok z całej cytryny czy tylko jego jakąś część? Jak na przepis p. Okrasy dużo nie domówień. No i szkoda, że nie ma filmiku-zawsze lepiej mi się gotowało gdy obejrzałam i mogłam zawsze zerknął jak to robi fachowiec.;)
odpowiedz
955 dni temu
Masło dodajemy do sosu przed polaniem golonki. Sokiem z połowy cytryny polewamy golonkę po upieczeniu, jednak jeśli lubisz cytrusowy aromat, możesz użyć soku z całej cytryny :)
784 dni temu
Amator
zobacz wszystkie