
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
Krok 1: Smażymy indyka na złoty kolor
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm.
Doprawiamy indyka solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy 2 gałązki tymianku i podlewamy wodą tak, by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 35 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wywar pozostawiamy i odkładamy na bok.
Krok 2: Ryż delikatnie szklimy z czosnkiem na oliwie
Cebulę i por kroimy drobno i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Delikatnie szklimy czosnek tak, aby nie zmienił koloru. Tak samo postępujemy z ryżem. Dodajemy gałązki tymianku w całości, zalewamy ryż i resztę składników białym winem. Gdy wino prawie w całości odparuje, zaczynamy podlewanie wywarem, w którym gotowało się mięso, tak by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż nie będzie al dente. Należy zawsze poczekać, aż porcja wywaru odparuje, żeby risotto nie było za słone. Risotto stale mieszamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso, doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 3: Dodajemy do risotto starte pecorino
Na koniec dodajemy masło, mascarpone i starty ser pecorino. Na osobnej patelni przesmażamy groszek z pomidorami i dekorujemy nimi risotto. Risotto musi być kremowe i lekko lejące, wtedy jest najlepsze.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
567 dni temu
Ile gramów indyka?
odpowiedz
563 dni temu
Surowa golonka z indyka, po usunięciu kości i innych części niejadalnych, waży ok. 350-400 gramów i tyle też należy wykorzystać w tym przepisie.
2010 dni temu
super
odpowiedz
2814 dni temu
Czy mogę użyć innego mięsa z indyka? Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
2811 dni temu
Możesz dać pierś indyczą :)
2802 dni temu
nie
3043 dni temu
Smaczne. Zamiast groszku i pomidorków dodałam suszone pomidory.
odpowiedz
3044 dni temu
Bardzo dobre. Moim zdaniem lepiej dać paprykę pokrojoną w paski bo pomidorki nie zawsze mają dobry smak.
odpowiedz
3289 dni temu
Przepraszam a wywar z gotowania golenia indyka? czy to surowe mieso kroimy w kostke czy ugotowane? Wole jak Pan Karol tlumaczy krok po kroku zawsze cos ciekwego wtraci a i nie ma watpliwosci tak jak przy czytaniu
odpowiedz
3287 dni temu
Ali - tak jak w pierwszym kroku - mięso surowe kroimy, a następnie podsmażamy, zalewamy wodą i dusimy, uzyskując w ten sposób wywar :)