Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię

Krok 1: Smażymy indyka na złoty kolor

Łączymy składniki marynaty

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm.

Doprawiamy indyka solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy 2 gałązki tymianku i podlewamy wodą tak, by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 35 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wywar pozostawiamy i odkładamy na bok.

 

Krok 2: Ryż delikatnie szklimy z czosnkiem na oliwie

 Farsz nakładamy na schab

Cebulę i por kroimy drobno i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Delikatnie szklimy czosnek tak, aby nie zmienił koloru. Tak samo postępujemy z ryżem. Dodajemy gałązki tymianku w całości, zalewamy ryż i resztę składników białym winem. Gdy wino prawie w całości odparuje, zaczynamy podlewanie wywarem, w którym gotowało się mięso, tak by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż nie będzie al dente. Należy zawsze poczekać, aż porcja wywaru odparuje, żeby risotto nie było za słone. Risotto stale mieszamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso, doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.
 

Krok 3: Dodajemy do risotto starte pecorino

Łączymy składniki marynaty

Na koniec dodajemy masło, mascarpone i starty ser pecorino. Na osobnej patelni przesmażamy groszek z pomidorami i dekorujemy nimi risotto. Risotto musi być kremowe i lekko lejące, wtedy jest najlepsze.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar

  • 107 dni temu
    Czy mogę użyć innego mięsa z indyka? Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    104 dni temu
    Możesz dać pierś indyczą :)
  • Gość Gość
    95 dni temu
    nie
  • Gość Gość
    336 dni temu
    Smaczne. Zamiast groszku i pomidorków dodałam suszone pomidory.

    odpowiedz

  • staszko staszko
    337 dni temu
    Bardzo dobre. Moim zdaniem lepiej dać paprykę pokrojoną w paski bo pomidorki nie zawsze mają dobry smak.

    odpowiedz

  • % ali % ali
    582 dni temu
    Przepraszam a wywar z gotowania golenia indyka? czy to surowe mieso kroimy w kostke czy ugotowane? Wole jak Pan Karol tlumaczy krok po kroku zawsze cos ciekwego wtraci a i nie ma watpliwosci tak jak przy czytaniu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    580 dni temu
    Ali - tak jak w pierwszym kroku - mięso surowe kroimy, a następnie podsmażamy, zalewamy wodą i dusimy, uzyskując w ten sposób wywar :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram