
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Dymkę (bez szczypioru) drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodajemy suchy ryż, całość mieszamy. Wino mieszamy z musztardą i wlewamy na patelnię. Smażymy na dużym ogniu, aż ryż wchłonie wino, nieustannie mieszając.
Do ryżu dodajemy szklankę bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzamy, aż cały bulion zostanie dodany.
Gdy ryż będzie już lekko ugotowany, dodajemy starty na tarce cheddar i mieszamy, aż ser się roztopi. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Gorące danie przekładamy na talerze. Szczypior z dymki drobno siekamy i dekorujemy nim potrawę.
Zobacz podobne
przepisy
Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.


Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
2581 dni temu
Musztardę mieszać z winem wytrawnym ?
odpowiedz
2581 dni temu
Tak :)
3425 dni temu
polecam wyszło bardzo dobre białe wino daje fajny posmak
odpowiedz
3662 dni temu
Justyno, do naszych dań nie zostały obliczone wartości odżywcze, ale dziękujemy za sugestię. Rozważymy tę propozycję przy rozwijaniu portalu Kuchni Lidla.
odpowiedz
3663 dni temu
Jaka jest wartość energetyczna w 100g?
odpowiedz
3682 dni temu
Moniko, ryż do risotto pojawia się w naszych tygodniach włoskich. Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco: https://ssl.lidl.pl/pl/zamow-newsletter-1281.htm
odpowiedz
3683 dni temu
Ale ryżu do risotto nie macie w sprzedaży, dlaczego?
odpowiedz
3921 dni temu
Drogi Gościu, ser o którym piszesz dostępny był wśród produktów akcyjnych. Obecnie nie jest on dostępny w sprzedaży, ale obserwuj nasze oferty promocyjne, być może trafi do naszych sklepów ponownie!
odpowiedz
3922 dni temu
Witam, Czy ser Chedar ten pakowany po 400g będzie jeszcze w waszej ofercie? Bo aktualnie w Krakowie nie można go dostać!
odpowiedz
4026 dni temu
Marto, milo nam słyszeć, że z serem Columb risotto jest równie smaczne!
odpowiedz
4029 dni temu
Risotto super,ja użyłam do niego pysznego sera z Lidla Columb,jest twardy,idealny do tej potrawy.
odpowiedz
4127 dni temu
Michale, ser Cheddar dostępny był w ofercie Deluxe, która zakończyła się w zeszłym tygodniu. Być może znajdziesz jeszcze interesujące Cię produkty w Twoim Lidlu.
odpowiedz
4127 dni temu
a można go kupić w LIDL-u?
odpowiedz
4134 dni temu
Ryż do risotto to ryż arborio.
odpowiedz
4134 dni temu
ryż do risotto? czyli jaki?
odpowiedz
zobacz wszystkie