zobacz film Prosta paella z kurczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
  • Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

Przygotowanie

Udka kurczaka myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.

Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.

Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok. 1 cm kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.

Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.

Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.

Jak podawać

Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Beata Beata
    446 dni temu
    Przepyszne. Uwielbiam gotować z Karolem okrasa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2098 dni temu
    Ryż brązowy mimo dłuższego trzymania w piekarniku pozostał twardy.Co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2095 dni temu
    Ryż brązowy z natury jest twardszy niż biały. Nigdy nie uzyska takiej konsystencji po ugotowaniu, jak ryż biały.
  • Gość Gość
    2053 dni temu
    Ryż brązowy to zupełnie inny ryż niż ten do paella, a nawet zwykły biały. Trzeba zdecydowanie dłużej gotować, wiec podany w przepisie czas się nie sprawdził. Najlepiej użyć ryżu arborio.
  • Gość Gość
    2780 dni temu
    Powiedzić że to jest paella to bluźnierstwo

    odpowiedz

  • Gość lalo Gość lalo
    2403 dni temu
    Popieram krytyczny komentarz, nie ma to nic wspólnego z paella.
  • Gość Gość
    2780 dni temu
    Paella z chorizo??? Paella z olejem rzepakowym??? (w Hiszpanii w ogóle takiego nie znają!!!) Paella z ostrą papryczką i sosem piri-piri??? Widzę silną inspirację Jaime Olivierem. Proponuję jeszcze zamienić ryż na kaszę gryczaną. Będzie tak bardziej swojsko hahaha Jeśli jakiś Hiszpan zobaczy ten przepis, pewnie padnie na zawał...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2780 dni temu
    Chorizo to popularna zarówno w Hiszpanii jak i Portugalii wieprzowa kiełbaska. Największą radością w kuchni jest łączenie wpływów wielu kultur. Mimo że Paella pochodzi z Hiszpanii, nie trzeba się trzymać tylko hiszpańskiego sposobu podawania dania czy doprawiania. Można puścić wodze wyobraźni i przygotować danie po swojemu - tak, jak robi to Karol :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3132 dni temu
    Najlepszy ryż do paelli to hiszpańska odmiana bomba

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3313 dni temu
    Zrobiłam paelle wg tego przepisu.wyszła rewelacyjnie.goście pałaszowali aź im się uszy trzęsły:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3380 dni temu
    Drogi Gościu, w przepisie zaznaczamy, by skorzystać z ryżu do paelli, a nie zwykłego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3380 dni temu
    Przykro mi to widziec, paella w piekarniku :( ryż musi być okrągły by zaciągnął wodę i poza tym dodac kurkume do paelli to lekkie beszczeszczenie potrawy, ewentualnie szafran a najlepiej kolorant z kukurydzy, bo tanie i nie ma smaku. Okrasa złamałeś przepis, mnie załamałeś.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4012 dni temu
    Jeśli jakiś fragment jest niezrozumiały, prosimy o wskazanie - spróbujemy go jak najdokładniej wyjaśnić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4013 dni temu
    nieczytelne glupi,pogmatwany,niezrozumialy przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4030 dni temu
    Wyobraźnia w kuchni to rzecz pożądana! Jeśli chcesz wiedzieć, jak odczarować nudny schab, czy oklepanego kurczaka – śledź nasze wpisy. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4031 dni temu
    Hej ludzie, Okrasa łamie przepisy :). "Paella która wygląda i smakuje dobrze" Koneserzy się odezwali. a mi się podoba właśnie, że tradycyjne dania zrobione trochę na inną nutkę, a zachowujące swój charakter. I o to właśnie chodzi. Brawo. Ciekawe ile macie wersji prawdziwego schabowego...hmmm z kurczaka? :)

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    4120 dni temu
    Pyszna !!!

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    4125 dni temu
    Byłam w Hiszpanii i było tam cudownie! Kiedy tam jechałam, chciałam posmakować tutejszych potraw. Była tam również paella. To niesamowite, że można ją zrobić samemu w domu! Panie Okraso, ma pan doskonałe przepisy, oczywiście Pascal też :) Pozdrawiam Kuchnię Lidla, Pawła Małeckiego, Karola Okrasę i Pascala Brodnickiego ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4126 dni temu
    Dodalam jeszcze pomidorki i wyszło super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4128 dni temu
    Jak dla mnie REWELACJA ! Wyszło naprawdę super smaczne. Trochę obawiałam się, żeby ryż nie był zbyt klejący, ale wyszło super. Ryż jaki dodałam to ryż jasminowy z Lidla. Polecam wszystkim to danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4129 dni temu
    Ilość kolendry mnie przeraża... Nie przepadam za nią...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4130 dni temu
    W stolicy Paelli czyli Walencji, nikt nie pokusiłby się o dodanie chorizo do dania, tak samo jak oliwek czy chili...

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    4131 dni temu
    Ja zrobiłem z resztką ryżu jaka mi została po risotto z przed kilku tygodni zmieszanym z basmati i wyszło bardzo dobre a przede wszystkim faktycznie było proste i szybkie. Do tego wino i kolacja na balkonie i można się poczuć prawie jak w Hiszpanii. A że bez owoców morza... nie szkodzi.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4131 dni temu
    Ja zrobiłam z ryżem brązowym i wyszło super :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4131 dni temu
    Ja wiem, że miała byc prosta paella ale ta nie ma nic wspólnego z prawdziwą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4132 dni temu
    Czemu Wy tak narzekacie tylko?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4133 dni temu
    Naprawdę tak trudno tak ustawić plik z przepisem, żeby wydruk mieścił się na jednej stronie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4133 dni temu
    Ryż do paelli powinien być przede wszystkim sypki i się nie kleić. Są gatunki ryżu przeznaczone specjalnie do tego dania, a informację o tym często można znaleźć na opakowaniu.

    odpowiedz

  • Alicja91 Alicja91
    4133 dni temu
    no właśnie.. też bym chciała wiedzieć o jaki ryż chodzi..

    odpowiedz

  • como como
    4133 dni temu
    jaki to ryż do paelli??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!