Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).

Cordon Bleu

Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.

Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).

Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).

Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.

Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.

Sos

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.

Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Sałatka

Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.

Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (43)

Avatar
  • Gość 2018 Gość 2018
    54 dni temu
    Piszcie proszę po polsku. Masła nie rozpuszczamy tylko roztapiamy etc...

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    869 dni temu
    Sam mięsko idealne ! Polecam zrobienie mniejszych kawałeczków (lepiej można je zawinąć oraz pokroić). Ciekawa opcja panierki (płatki zamiast typowej paniery bułką tartą). Ser manchego -pyszny! od tej pory gości na naszym stole:) Próba zrobienia sosu zakończyła się niepowodzeniem -wyszedł zbyt wodnisty i nieestetycznie rozlał się po talerzu. Sałatki nie oceniamy-nie została wykonana.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    869 dni temu
    Sos trzeba zredukować. Dopóki nie zmniejszy swojej objętości i nie będzie stanie się gęstszy - należy go nadal gotować :)
  • Gość Gość
    927 dni temu
    Rogrzewamy "oliwę z oliwek". A niby oliwa nie z oliwek to może być ???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    925 dni temu
    Drogi Gościu, w sklepach można dostać jeszcze oliwę z wytłoczyn oliwek, jednak oliwa z oliwek jest znacznie bardziej wartościowa.
  • Gość Gość
    888 dni temu
    Czepiasz się gosciu
  • Gość Gość
    1088 dni temu
    W informacjach o warzywach i owocach na stronie przydałoby się napisać, kiedy jest na nie sezon, kiedy można je zdobyć w Lidlu (co może być istotne, gdy dany składnik jest jednym z głównych). Np. teraz nie wiem, czy zdobędę gdzieś koper włoski...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1102 dni temu
    Ten filmik troche nie dokladny. Ja np. pierwszy raz mialam doczynienia z koprem wloskim i nie mialam pojecia jak sie do tego zabrac.

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1191 dni temu
    Zrobiłem z ciemnymi płatkami i wyszło super kolorowo :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1359 dni temu
    Drogi Gościu, pieczarki są istotnym elementem sosu. Jeśli za nimi nie przepadasz możesz zrezygnować z dodatku sosu do cordon bleu lub zastąpić go innym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1360 dni temu
    Dla osób nielubiących pieczarek - czy można je pominąć lub czymś innym zastąpić?

    odpowiedz

  • Bartosz War Bartosz War
    1449 dni temu
    Dzięki za szybką odpowiedź Jakubek ;) Spróbuję zrobić tak jak napisałeś. A myślisz, że mógłbym zastąpić kurczaka większą ilością sałaty? Bo ja akurat jestem wegetarianinem :)

    odpowiedz

  • Jakubek Jakubek
    1449 dni temu
    Tak pierś należy rozbić całkowicie. ewnie, wszystko o czym napisałeś możesz zastąpić,sam tak zrobiłem i wyszło pyszne.

    odpowiedz

  • Bartosz War Bartosz War
    1449 dni temu
    Witam, chciałbym spytać czy pierś kurczaka należy rozbić całkowicie? Czy zamiast kopru włoskiego mogę użyć zwykły koperek, lub pietruszkę? I czy konieczny jest ten ser manchego? Czy nie może być zwykły gouda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1545 dni temu
    Rozbijamy całą, pojedynczą pierś.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1545 dni temu
    rozbijamy całą pierś?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1584 dni temu
    Dziś zrobiłam cordon blue, u mnie w Lidlu nie było ani serka ani kiełbasy, i zamieniłam to na zwykły ser i salami, i wyszło pyszne :) sałatka w połączeniu z sosem i roladkami REWELACJA!!!!!!

    odpowiedz

  • Beatriss Beatriss
    1640 dni temu
    Że tak powiem po polsku: zajebiste :)

    odpowiedz

  • monika740626 monika740626
    1656 dni temu
    Obiad super zrobiłam go w drugi dzień nowego roku. Zamiast sera z przepisu dałam ser radamer . Śmietanę 30% też zastąpiłam 18% i sos też się udał.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1675 dni temu
    wyszedł super obiad - zamiast sera tego z przepisu dałam królewski. Śmietanę 30% zamieniłam na 18% i sos udał się wspaniale.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1774 dni temu
    można z powodzeniem dodać twardy żółty ser o ostrym smaku i np. szołdrę - jest pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1778 dni temu
    po co ten przepis skoro nie można do niego dostać produktów, w tym najważniejszych sera machego oraz chorizo???????????!!!!???!?!?!?!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1804 dni temu
    Ma to być śmietanka 30%.. ludzie czytajcie ze zrozumieniem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1805 dni temu
    Mógłby ktoś napisać jaką w końcu śmietanę dodać????

    odpowiedz

  • erre erre
    1805 dni temu
    Szkoda, że wprowadzacie w błąd z tą śmietaną. Śmietana słodka 30% ma prawidłową nazwę "śmietanka". Natomiast "śmietana 30%" (lub nawet 36%), to kwaśna śmietana do zup i sosów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    888 dni temu
    A ja kupuje śmietanę słodka 38 procent.
  • Miki Miki
    1807 dni temu
    Fenomenalny przepis, nareszcie kupiłem sobie szczypczyki!

    odpowiedz

  • smakosz smaków smakosz smaków
    1808 dni temu
    szybka potrawa, smak - poezja dla osób lubiących eksperymenty i grę smaków w kuchni

    odpowiedz

  • gszadkow gszadkow
    1808 dni temu
    Danie bardzo dobre, ja wprowadziłem drobne zmiany, dodałem do środka ser żółty, hiszpańską szynkę podwędzaną, posiekane oliwki i posiekany koperek. Super sprawa z tą panierką z płatków kukurydzianych. Polecam danie!

    odpowiedz

  • Hayai Hayai
    1809 dni temu
    przepyszne ^^ i nawet nie takie trudne ;)

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    1809 dni temu
    Dzięki za odpowiedź. Danie pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1810 dni temu
    Meffi, śmietana 30% to śmietana słodka, potocznie zwana "kremówką".

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    1810 dni temu
    Śmietana czy śmietanka słodka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1810 dni temu
    To sobie kup

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1811 dni temu
    ja chcę takie miski :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1812 dni temu
    Roladki fajnie wyglądają i super smakują! Polecam :)

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    1812 dni temu
    Jak zawsze pyszne

    odpowiedz

  • JOLA JOLA
    1813 dni temu
    Wydaje sie proste do zrobienia musze sprobowac i wyglada naprawde apetycznie. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1813 dni temu
    Wszystkich, którzy martwili się brakiem filmu, przepraszamy za chwilowe kłopoty techniczne i zapraszamy do obejrzenia już dostępnego video :)

    odpowiedz

  • Prosimir Prosimir
    1813 dni temu
    Świetne! Zastosowano zwykły ser i troszkę inny sos ale inspiracja super:) Polecam

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1813 dni temu
    Chorizo już kupione,poradzę sobie z tymi pysznymi roladkami bez filmiku

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1813 dni temu
    a gdzie filmik???? to już nie to samo, sam przepis. Najfajniejsze w Waszych przepisach jest to że pokazujecie po kolei jak co robić. Paskal wróć:))))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1813 dni temu
    Sam cordon Blue wydaje sie prosty spróbuję

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram