Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- tłuczek
- pędzelek
- mikser
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C (góra/dół)
Cordon Bleu
Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
Sos
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.
Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Sałatka
Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy wykrojone segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.
Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (43)
2386 dni temu
Piszcie proszę po polsku. Masła nie rozpuszczamy tylko roztapiamy etc...
odpowiedz
3201 dni temu
Sam mięsko idealne ! Polecam zrobienie mniejszych kawałeczków (lepiej można je zawinąć oraz pokroić). Ciekawa opcja panierki (płatki zamiast typowej paniery bułką tartą). Ser manchego -pyszny! od tej pory gości na naszym stole:) Próba zrobienia sosu zakończyła się niepowodzeniem -wyszedł zbyt wodnisty i nieestetycznie rozlał się po talerzu. Sałatki nie oceniamy-nie została wykonana.
odpowiedz
3200 dni temu
Sos trzeba zredukować. Dopóki nie zmniejszy swojej objętości i nie będzie stanie się gęstszy - należy go nadal gotować :)
3258 dni temu
Rogrzewamy "oliwę z oliwek". A niby oliwa nie z oliwek to może być ???
odpowiedz
3256 dni temu
Drogi Gościu, w sklepach można dostać jeszcze oliwę z wytłoczyn oliwek, jednak oliwa z oliwek jest znacznie bardziej wartościowa.
3220 dni temu
Czepiasz się gosciu
3419 dni temu
W informacjach o warzywach i owocach na stronie przydałoby się napisać, kiedy jest na nie sezon, kiedy można je zdobyć w Lidlu (co może być istotne, gdy dany składnik jest jednym z głównych). Np. teraz nie wiem, czy zdobędę gdzieś koper włoski...
odpowiedz
3434 dni temu
Ten filmik troche nie dokladny. Ja np. pierwszy raz mialam doczynienia z koprem wloskim i nie mialam pojecia jak sie do tego zabrac.
odpowiedz
3522 dni temu
Zrobiłem z ciemnymi płatkami i wyszło super kolorowo :-)
odpowiedz
3690 dni temu
Drogi Gościu, pieczarki są istotnym elementem sosu. Jeśli za nimi nie przepadasz możesz zrezygnować z dodatku sosu do cordon bleu lub zastąpić go innym.
odpowiedz
3692 dni temu
Dla osób nielubiących pieczarek - czy można je pominąć lub czymś innym zastąpić?
odpowiedz
3781 dni temu
Dzięki za szybką odpowiedź Jakubek ;) Spróbuję zrobić tak jak napisałeś. A myślisz, że mógłbym zastąpić kurczaka większą ilością sałaty? Bo ja akurat jestem wegetarianinem :)
odpowiedz
3781 dni temu
Tak pierś należy rozbić całkowicie. ewnie, wszystko o czym napisałeś możesz zastąpić,sam tak zrobiłem i wyszło pyszne.
odpowiedz
3781 dni temu
Witam, chciałbym spytać czy pierś kurczaka należy rozbić całkowicie? Czy zamiast kopru włoskiego mogę użyć zwykły koperek, lub pietruszkę? I czy konieczny jest ten ser manchego? Czy nie może być zwykły gouda?
odpowiedz
3877 dni temu
Rozbijamy całą, pojedynczą pierś.
odpowiedz
3877 dni temu
rozbijamy całą pierś?
odpowiedz
3915 dni temu
Dziś zrobiłam cordon blue, u mnie w Lidlu nie było ani serka ani kiełbasy, i zamieniłam to na zwykły ser i salami, i wyszło pyszne :) sałatka w połączeniu z sosem i roladkami REWELACJA!!!!!!
odpowiedz
3971 dni temu
Że tak powiem po polsku: zajebiste :)
odpowiedz
3987 dni temu
Obiad super zrobiłam go w drugi dzień nowego roku. Zamiast sera z przepisu dałam ser radamer . Śmietanę 30% też zastąpiłam 18% i sos też się udał.
odpowiedz
4007 dni temu
wyszedł super obiad - zamiast sera tego z przepisu dałam królewski. Śmietanę 30% zamieniłam na 18% i sos udał się wspaniale.
odpowiedz
4105 dni temu
można z powodzeniem dodać twardy żółty ser o ostrym smaku i np. szołdrę - jest pyszne
odpowiedz
4109 dni temu
po co ten przepis skoro nie można do niego dostać produktów, w tym najważniejszych sera machego oraz chorizo???????????!!!!???!?!?!?!
odpowiedz
4135 dni temu
Ma to być śmietanka 30%.. ludzie czytajcie ze zrozumieniem...
odpowiedz
4136 dni temu
Mógłby ktoś napisać jaką w końcu śmietanę dodać????
odpowiedz
4137 dni temu
Szkoda, że wprowadzacie w błąd z tą śmietaną. Śmietana słodka 30% ma prawidłową nazwę "śmietanka". Natomiast "śmietana 30%" (lub nawet 36%), to kwaśna śmietana do zup i sosów.
odpowiedz
3220 dni temu
A ja kupuje śmietanę słodka 38 procent.
4138 dni temu
Fenomenalny przepis, nareszcie kupiłem sobie szczypczyki!
odpowiedz
4139 dni temu
szybka potrawa, smak - poezja dla osób lubiących eksperymenty i grę smaków w kuchni
odpowiedz
4140 dni temu
Danie bardzo dobre, ja wprowadziłem drobne zmiany, dodałem do środka ser żółty, hiszpańską szynkę podwędzaną, posiekane oliwki i posiekany koperek. Super sprawa z tą panierką z płatków kukurydzianych. Polecam danie!
odpowiedz
4140 dni temu
przepyszne ^^ i nawet nie takie trudne ;)
odpowiedz
4140 dni temu
Dzięki za odpowiedź. Danie pyszne :)
odpowiedz
4141 dni temu
Meffi, śmietana 30% to śmietana słodka, potocznie zwana "kremówką".
odpowiedz
4141 dni temu
Śmietana czy śmietanka słodka?
odpowiedz
4142 dni temu
To sobie kup
odpowiedz
4142 dni temu
ja chcę takie miski :D
odpowiedz
4143 dni temu
Roladki fajnie wyglądają i super smakują! Polecam :)
odpowiedz
4143 dni temu
Jak zawsze pyszne
odpowiedz
4144 dni temu
Wydaje sie proste do zrobienia musze sprobowac i wyglada naprawde apetycznie. :)
odpowiedz
4144 dni temu
Wszystkich, którzy martwili się brakiem filmu, przepraszamy za chwilowe kłopoty techniczne i zapraszamy do obejrzenia już dostępnego video :)
odpowiedz
4144 dni temu
Świetne! Zastosowano zwykły ser i troszkę inny sos ale inspiracja super:) Polecam
odpowiedz
4145 dni temu
Chorizo już kupione,poradzę sobie z tymi pysznymi roladkami bez filmiku
odpowiedz
4145 dni temu
a gdzie filmik???? to już nie to samo, sam przepis. Najfajniejsze w Waszych przepisach jest to że pokazujecie po kolei jak co robić. Paskal wróć:))))
odpowiedz
4145 dni temu
Sam cordon Blue wydaje sie prosty spróbuję
odpowiedz
zobacz wszystkie