
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- mikser
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Smażymy mięso
Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.
Krok 2: Dusimy składniki pasztetu
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę. Gdy mięso zacznie się robić miękkie, podsmażamy cebulę wraz z wątróbką na osobnej patelni. Dodajemy do garnka i dusimy wszystko razem przez kolejne 20 minut.
Krok 3: Przygotowujemy masę na pasztet
Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.
Krok 4: Pieczemy pasztet
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.
Krok 5: Przygotowujemy sos
Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.
Pasztet podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Zobacz przepisy
na lato
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Francuskie makaroniki
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Lody tajskie
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Sernik na zimno w słoiku
- Risotto z cukinią
- Jak przygotować sos holenderski?
- Rwany chlebek ziołowy
- Fit makaron à la carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krem ziemniaczany
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Sos aioli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1655 dni temu
Całe jajka należy zmiksować czy tylko białka?
odpowiedz
1655 dni temu
W tym przepisie ubijamy całe jajka.
2351 dni temu
kompletuję składniki i na dniach będę piec ten pasztet, przepis wygląda bardzo obiecująco!
odpowiedz
2350 dni temu
Koniecznie daj znać, jak poszło! :)