Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- mikser
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Smażymy mięso
Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.
Krok 2: Dusimy składniki pasztetu
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę. Gdy mięso zacznie się robić miękkie, podsmażamy cebulę wraz z wątróbką na osobnej patelni. Dodajemy do garnka i dusimy wszystko razem przez kolejne 20 minut.
Krok 3: Przygotowujemy masę na pasztet
Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.
Krok 4: Pieczemy pasztet
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.
Krok 5: Przygotowujemy sos
Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.
Pasztet podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Gulasz z dzika z grzybami
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Brownie z malinami
- Placuszki jaglane z jabłkami
- Wegański pasztet z fasoli
- Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
- Guacamole z pomidorami
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Zupa w stylu azjatyckim
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Kanapka z gofrów
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Calzone
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tort mimoza
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1385 dni temu
Całe jajka należy zmiksować czy tylko białka?
odpowiedz
1385 dni temu
W tym przepisie ubijamy całe jajka.
2081 dni temu
kompletuję składniki i na dniach będę piec ten pasztet, przepis wygląda bardzo obiecująco!
odpowiedz
2081 dni temu
Koniecznie daj znać, jak poszło! :)