Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • mikser
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

Krok 1: Smażymy mięso

Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.

Krok 2: Dusimy składniki pasztetu

Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę. Gdy mięso zacznie się robić miękkie, podsmażamy cebulę wraz z wątróbką na osobnej patelni. Dodajemy do garnka i dusimy wszystko razem przez kolejne 20 minut.

Krok 3: Przygotowujemy masę na pasztet

Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.

Krok 4: Pieczemy pasztet

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.

Krok 5: Przygotowujemy sos

Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.

Pasztet podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram