Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- mikser
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Smażymy mięso
Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.
Krok 2: Dusimy składniki pasztetu
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę. Gdy mięso zacznie się robić miękkie, podsmażamy cebulę wraz z wątróbką na osobnej patelni. Dodajemy do garnka i dusimy wszystko razem przez kolejne 20 minut.
Krok 3: Przygotowujemy masę na pasztet
Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.
Krok 4: Pieczemy pasztet
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.
Krok 5: Przygotowujemy sos
Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.
Pasztet podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1457 dni temu
Całe jajka należy zmiksować czy tylko białka?
odpowiedz
1457 dni temu
W tym przepisie ubijamy całe jajka.
2153 dni temu
kompletuję składniki i na dniach będę piec ten pasztet, przepis wygląda bardzo obiecująco!
odpowiedz
2152 dni temu
Koniecznie daj znać, jak poszło! :)