
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- blender
- maszynkę do mielenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Podsmażamy mięso
Udziec jelenia doprawiamy solą i pieprzem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Udziec przesmażamy wraz z boczkiem na rozgrzanej patelni. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do miękkości.
Krok 2: Gotujemy kaszę
Kaszę jęczmienną gotujemy. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Nie wylewamy wody z gotowania grzybów. Wątróbki oczyszczamy i przesmażamy wraz z cebulą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Doprawiamy pasztet
Wszystkie przygotowane i ostudzone składniki mielemy w maszynce do mielenia 2-3 razy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy żurawiny i ugotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody z gotowania grzybów.
Krok 4: Pieczemy pasztet
Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.
Krok 5: Przygotowujemy mus jabłkowo-chrzanowy
Jabłka ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości. Miąższ jabłek przekładamy do miski i miksujemy dokładnie z chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini – kulki ryżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
647 dni temu
Czy kaszę jęczmienną też mielimy?
Odpowiedz
645 dni temu
Tak, mielimy z pozostałymi składnikami.
1641 dni temu
Pasztet z jelenia? Serio? Coś Wam się w głowach poprzestawiały klepki. No chyba, ze to taki człek - "jeleń" - nie mam nic przeciwko ludzinie. Choć bardziej polecam pasztet z soczewicy.
Odpowiedz
1748 dni temu
Czy wątróbki drobiowe oznaczają, że można użyć też kaczych? Czy to ma sens, chodzi mi o to, czy pasztet zyska wtedy smakowo?
Odpowiedz
1748 dni temu
Jak najbardziej można użyć kaczych wątróbek :) Wzbogacą one smak pasztetu.
1748 dni temu
dziękuję))
2344 dni temu
Pasztet rewalacyjny, robiłam go na święta Bożego Narodzenia powtórzę na Wielkanoc
Odpowiedz
2344 dni temu
Bardzo nam miło! Uwielbiamy, gdy wracacie do naszych przepisów. ❤️
2805 dni temu
Jak długiej keksówki najlepiej użyć?
Odpowiedz
2804 dni temu
Najlepiej się sprawdzi standardowa, o wymiarach: 25 cm x 12 cm.