Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę
  • blender
  • maszynkę do mielenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Podsmażamy mięso

Udziec jelenia doprawiamy solą i pieprzem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Udziec przesmażamy wraz z boczkiem na rozgrzanej patelni. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do miękkości.

Krok 2: Gotujemy kaszę 

Kaszę jęczmienną gotujemy. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Nie wylewamy wody z gotowania grzybów. Wątróbki oczyszczamy i przesmażamy wraz z cebulą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Doprawiamy pasztet

Wszystkie przygotowane i ostudzone składniki mielemy w maszynce do mielenia 2-3 razy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy żurawiny i ugotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody z gotowania grzybów.

Krok 4: Pieczemy pasztet

Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.

Krok 5: Przygotowujemy mus jabłkowo-chrzanowy

Jabłka ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości. Miąższ jabłek przekładamy do miski i miksujemy dokładnie z chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Jacek Jacek
    217 dni temu
    Jak długiej keksówki najlepiej użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    217 dni temu
    Najlepiej się sprawdzi standardowa, o wymiarach: 25 cm x 12 cm.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram