
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia mięsa
- formę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: Dusimy mięso z królika
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.
KROK 2: Przygotowujemy pasztet
Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.
KROK 3: Pieczemy pasztet
Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.
KROK 4: Przygotowujemy konfiturę z pomidorów i cebuli
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.
Pasztet podajemy z konfiturą z pomidorów i cebuli.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Komentarze (5)
639 dni temu
Bardzo dobry przepis, bez żadnych kostek, itp. Chociaż osobiście wolę wersję bez kaszy i pomidorów, ale kto co lubi :)
odpowiedz
953 dni temu
jest rewelacyjny:) robię go średnio raz w kwartale i znika migusiem:)
odpowiedz
953 dni temu
Cieszymy się, że przepis tak często się przydaje i gratulujemy umiejętności kulinarnych-w końcu receptura to jedynie połowa sukcesu! :)
2351 dni temu
Super przepis dzieki I do tego pyszny
odpowiedz
2351 dni temu
Super przepis dzieki I do tego pyszny
odpowiedz
zobacz wszystkie