Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: Dusimy mięso z królika

Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.

KROK 2: Przygotowujemy pasztet

Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.

KROK 3: Pieczemy pasztet

Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.

KROK 4: Przygotowujemy konfiturę z pomidorów i cebuli

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.

Pasztet podajemy z konfiturą z pomidorów i cebuli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Tomek Tomek
    912 dni temu
    Bardzo dobry przepis, bez żadnych kostek, itp. Chociaż osobiście wolę wersję bez kaszy i pomidorów, ale kto co lubi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    jest rewelacyjny:) robię go średnio raz w kwartale i znika migusiem:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1226 dni temu
    Cieszymy się, że przepis tak często się przydaje i gratulujemy umiejętności kulinarnych-w końcu receptura to jedynie połowa sukcesu! :)
  • Gość Gość
    2624 dni temu
    Super przepis dzieki I do tego pyszny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2624 dni temu
    Super przepis dzieki I do tego pyszny

    odpowiedz


Sprawdzony przepis na pasztet z królika od Kuchni Lidla

Pasztet z królika to idealny pomysł na uroczyste, świąteczne danie. Wspaniale wypada na wielkanocnym lub bożonarodzeniowym stole. Mimo to wiemy, że obecnie dania z królika nie cieszą się tak dużą popularnością, jak dawniej. Jednak zaufaj nam – warto dać im szansę! Być może przekona Cię odrobina historii. Otóż pierwsze przepisy na pasztet z królika pojawiły się w Polsce za czasów Jana III Sobieskiego, który uchodził za miłośnika i zapalonego popularyzatora kuchni francuskiej. A właśnie z Francji pochodzą współczesne przepisy na znane nam pasztety. Osoby zajmujące się wyrabianiem pasztetów zwane były pasztetnikami i od XVI wieku nie tylko cieszyły się uznaniem wśród lokalnych społeczności, ale i na królewskich dworach. Sława ich zawodu dotarła również na polskie dwory szlacheckie. Wszystko to pozwala stwierdzić, że pasztet to prawdziwe królewskie danie! Jeśli i to nie stanowi dla Ciebie wystarczającej zachęty, pozwól, że krótko opowiemy o smaku oraz rozmaitych walorach proponowanej potrawy.

Otóż domowy pasztet z królika urzeka jedwabistym smakiem i puszystą konsystencją. Nie sposób nie wspomnieć także o lekko przypieczonej skórce, która cieszy oko oraz podniebienie. Aby nie było zbyt nudno, Karol Okrasa radzi wzbogacić kompozycję o suszone pomidory o włoskim pochodzeniu. Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki dotyczące naszego sprawdzonego przepisu na pasztet z królika.

Jak zrobić pasztet z królika w domu? Praktyczne porady!

Żeby przygotowanie pasztetu z królika przebiegło możliwie bezproblemowo, mamy kilka wskazówek, które ułatwią Ci pracę. O czym musisz pamiętać?

  • Tradycyjny pasztet z królika uda się wyłącznie wtedy, gdy mięso będzie świeże i naprawdę wysokiej jakości. Upewnij się, że nie ma nieprzyjemnego zapachu, jest różowe, a nie brązowe czy szaro-niebieskie.
  • Starannie zmiel mięso, aby uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Możesz wykorzystać do tego robota MC Smart.
  • Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia przed podaniem. To sprawi, że stanie się zwarty i nie rozpadnie się podczas nakładania na talerz.
  • Karol Okrasa podaje w przepisie, jak długo piec pasztet z królika, lecz nie można zapominać, że piekarniki mogą nieco różnić się mocą grzania – najlepiej kontrolować stan dania podczas pieczenia.
  • Jeśli szukasz zamiennika dla kaszy jęczmiennej, bo np. za nią nie przepadasz, rozważ wykorzystanie kaszy gryczanej, ewentualnie kaszy jaglanej. Pamiętaj, że wybór zamiennika zależy od Twoich osobistych preferencji smakowych i ewentualnych restrykcji diety. Eksperymentuj z różnymi składnikami, aby znaleźć te, które w pełni odpowiadają Twoim oczekiwaniom smakowym.
  • Podczas przygotowania pasztetu z królika nie rezygnuj z dodatku wątróbki wieprzowej! Każdy rodzaj pasztetu przyrządza się z różnych gatunków mięsa, gdyż wpływa to pozytywnie na konsystencję (czyni ją jedwabistą) oraz urozmaica profil smakowy dania.

Wiedza dotycząca tego, jak zrobić pasztet z królika to jedno. Druga sprawa to sposób podania, który w pełni wydobędzie walory smakowe mięsnego specjału. Nasza propozycja to oczywiście wspomniana konfitura, która na pewno zachwyci każdego, kto jej skosztuje, np. przy świątecznym stole. Ale możesz również serwować go solo lub z pieczywem. W szczególności zachęcamy Cię do skosztowania pasztetu w towarzystwie świeżego, wiejskiego chleba. W takiej odsłonie zresztą fantastycznie sprawdzi się na co dzień. To po prostu smakowity element kanapek! Za to klasyczny sposób podania pasztetu z królika zakłada ułożenie jego kawałka na liściu sałaty. Możesz go też wykorzystać do przygotowania mini kanapek lub koreczków. Cóż opcji nie brakuje!

Wyżej wspomnieliśmy, że to potrawa, która nierzadko trafia na świąteczny stół. To oczywiście prawda, choć właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ten niemal babciny przepis na pasztet z królika na co dzień – zwłaszcza jeśli Ty lub członkowie Twojej rodziny za nim przepadają. Weź jednak pod uwagę, że przepis na pasztet z królika określamy mianem trudnego. Etykieta ta wynika z kilku czynników – jeden z nich to długa lista składników, które należy zgromadzić. Druga kwestia to czas przygotowania, który wynosi aż 3 godziny, z czego 1,5 godziny pasztet spędza w piekarniku. Nie bez znaczenia jest również sposób przyrządzenia mięsa oraz ostatni krok w postaci przygotowania konfitury z suszonych pomidorów oraz cebuli – prawdziwej kropki nad i w przypadku tego tradycyjnego specjału!

Trzymamy kciuki za Twoje powodzenie w wykonaniu naszego przepisu. Karol Okrasa szczegółowo objaśnia, jak zrobić pasztet z królika, aby ten zaspokoił gusta nawet wyjątkowo wymagających koneserów. Ponadto opisywany w tym miejscu przepis to tylko jedna z ciekawych propozycji Kuchni Lidla. Jeśli mięso z królika do Ciebie przemawia, wypróbuj również przepis na królika w sosie śmietanowym czy królika z musztardą pieczonego w rękawie. Oczywiście mamy także kilka pomysłów na inne rodzaje pasztetów! Zatem nie czekaj i sprawdź, co tym razem zagości na Twoim stole.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!