Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • formę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: Dusimy mięso z królika

Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.

KROK 2: Przygotowujemy pasztet

Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.

KROK 3: Pieczemy pasztet

Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.

KROK 4: Przygotowujemy konfiturę z pomidorów i cebuli

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.

Pasztet podajemy z konfiturą z pomidorów i cebuli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Tomek Tomek
    639 dni temu
    Bardzo dobry przepis, bez żadnych kostek, itp. Chociaż osobiście wolę wersję bez kaszy i pomidorów, ale kto co lubi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    953 dni temu
    jest rewelacyjny:) robię go średnio raz w kwartale i znika migusiem:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    953 dni temu
    Cieszymy się, że przepis tak często się przydaje i gratulujemy umiejętności kulinarnych-w końcu receptura to jedynie połowa sukcesu! :)
  • Gość Gość
    2351 dni temu
    Super przepis dzieki I do tego pyszny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2351 dni temu
    Super przepis dzieki I do tego pyszny

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!