Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
- duży garnek
Krok 1: Smażymy królika na złoty kolor
Mięso oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w większe kawałki. Pieprz kruszymy w moździerzu i oprószamy nim mięso. Solimy. Na patelni z rozgrzaną oliwą przesmażamy mięso królicze na złoty kolor (jeśli mamy małą patelnię, mięso smażymy partiami). Liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek pokrojony w plastry dodajemy do smażącego się mięsa, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Gorącą patelnię, na której smażyliśmy królika, zalewamy odrobiną wody i jej zawartość przelewamy do garnka. Dodajemy masło. Gotujemy.
Krok 2: Doprawiamy sos
Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i marchew pokrojone w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę masła, a kiedy się rozpuści, dolewamy do warzyw odrobinę wody. Blanszujemy. Jeśli cała woda wyparowała, a marchewka nadal jest twarda, dodajemy kolejną partię wody. Marchewka ma być al dente. Na patelnię przekładamy królika wraz z sosem. Chwilę przesmażamy razem i zalewamy śmietanką. Doprawiamy majerankiem. Dusimy około 15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekane listki świeżej szałwii.
Krok 3: Gotujemy makaron
Makaron penne gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Nie hartujemy zimną wodą. Odcedzony makaron skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i mieszamy z przygotowanym królikiem. Na sam koniec smażymy kurki. Umyte i osuszone grzyby (większe przekrawamy na pół) przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy kilka listków szałwii. Sos z królikiem mieszamy z makaronem przekładamy na talerz, kładziemy usmażone kurki, dekorujemy listkami szałwii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (4)
2796 dni temu
Wyszło pyszne! Co prawda porcjowanie królika to nie taka prosta sprawa - zwłaszcza, jeśli robi się to pierwszy raz, ale warto. Bardzo dobre.
Odpowiedz
2764 dni temu
Po namoczeniu królika na noc w mleku ładnie się porcjuje:)
3363 dni temu
Fajny przepis, polecam
Odpowiedz
3204 dni temu
Nie próbowałam , ale zrobię jak lidl opuści ceny królika