Królik w sosie śmietanowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię
  • duży garnek

Krok 1: Smażymy królika na złoty kolor

Łączymy składniki marynaty

Mięso oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w większe kawałki. Pieprz kruszymy w moździerzu i oprószamy nim mięso. Solimy. Na patelni z rozgrzaną oliwą przesmażamy mięso królicze na złoty kolor (jeśli mamy małą patelnię, mięso smażymy partiami). Liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek pokrojony w plastry dodajemy do smażącego się mięsa, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Gorącą patelnię, na której smażyliśmy królika, zalewamy odrobiną wody i jej zawartość przelewamy do garnka. Dodajemy masło. Gotujemy.

 

Krok 2: Doprawiamy sos

 Farsz nakładamy na schab

Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i marchew pokrojone w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę masła, a kiedy się rozpuści, dolewamy do warzyw odrobinę wody. Blanszujemy. Jeśli cała woda wyparowała, a marchewka nadal jest twarda, dodajemy kolejną partię wody. Marchewka ma być al dente. Na patelnię przekładamy królika wraz z sosem. Chwilę przesmażamy razem i zalewamy śmietanką. Doprawiamy majerankiem. Dusimy około 15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekane listki świeżej szałwii. 

 

Krok 3: Gotujemy makaron

Łączymy składniki marynaty

Makaron penne gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Nie hartujemy zimną wodą. Odcedzony makaron skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i mieszamy z przygotowanym królikiem. Na sam koniec smażymy kurki. Umyte i osuszone grzyby (większe przekrawamy na pół) przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy kilka listków szałwii. Sos z królikiem mieszamy z makaronem przekładamy na talerz, kładziemy usmażone kurki, dekorujemy listkami szałwii. 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Królik w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Królik w sosie pieczarkowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Królik w sosie śliwkowym

Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Królik w sosie śliwkowym

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość 1 Gość 1
    2679 dni temu
    Wyszło pyszne! Co prawda porcjowanie królika to nie taka prosta sprawa - zwłaszcza, jeśli robi się to pierwszy raz, ale warto. Bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2647 dni temu
    Po namoczeniu królika na noc w mleku ładnie się porcjuje:)
  • Gość Gość
    3246 dni temu
    Fajny przepis, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3087 dni temu
    Nie próbowałam , ale zrobię jak lidl opuści ceny królika

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!