Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
- duży garnek
Krok 1: Smażymy królika na złoty kolor
Mięso oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w większe kawałki. Pieprz kruszymy w moździerzu i oprószamy nim mięso. Solimy. Na patelni z rozgrzaną oliwą przesmażamy mięso królicze na złoty kolor (jeśli mamy małą patelnię, mięso smażymy partiami). Liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek pokrojony w plastry dodajemy do smażącego się mięsa, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Gorącą patelnię, na której smażyliśmy królika, zalewamy odrobiną wody i jej zawartość przelewamy do garnka. Dodajemy masło. Gotujemy.
Krok 2: Doprawiamy sos
Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i marchew pokrojone w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy odrobinę masła, a kiedy się rozpuści, dolewamy do warzyw odrobinę wody. Blanszujemy. Jeśli cała woda wyparowała, a marchewka nadal jest twarda, dodajemy kolejną partię wody. Marchewka ma być al dente. Na patelnię przekładamy królika wraz z sosem. Chwilę przesmażamy razem i zalewamy śmietanką. Doprawiamy majerankiem. Dusimy około 15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekane listki świeżej szałwii.
Krok 3: Gotujemy makaron
Makaron penne gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Nie hartujemy zimną wodą. Odcedzony makaron skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i mieszamy z przygotowanym królikiem. Na sam koniec smażymy kurki. Umyte i osuszone grzyby (większe przekrawamy na pół) przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy kilka listków szałwii. Sos z królikiem mieszamy z makaronem przekładamy na talerz, kładziemy usmażone kurki, dekorujemy listkami szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2470 dni temu
Wyszło pyszne! Co prawda porcjowanie królika to nie taka prosta sprawa - zwłaszcza, jeśli robi się to pierwszy raz, ale warto. Bardzo dobre.
odpowiedz
2439 dni temu
Po namoczeniu królika na noc w mleku ładnie się porcjuje:)
3037 dni temu
Fajny przepis, polecam
odpowiedz
2879 dni temu
Nie próbowałam , ale zrobię jak lidl opuści ceny królika