Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypujemy mąką. Przed duszeniem można królika obsmażyć na maśle.
Cebulę i pieczarki smażymy 5-7 minut. Przekładamy do brytfanny, na wierzch kładziemy kawałki królika. Dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.
Czekamy aż sos nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu). Ponownie wkładamy królika do brytfanny. Obficie posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Gnocchi w sosie z gorgonzoli
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Dżem z włoskich śliwek
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Królik w sosie śmietanowym
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Spaghetti z królikiem
- Carpaccio z miodowego melona
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Domowy sos barbecue
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Pierogi z kaczką
- Słodki dżem z pomidorów
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Kotlety mielone z karpia
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
2443 dni temu
Przepis może być ale ile się go piecze w piekarniku nie podane, dla kogoś kto pierwszy raz robi to jest nie zrozumiały. Ja go w piekarniku przetrzymam te 70 minut w 180 C, potem dodam sos i jeszcze go w piekarniku przetrzymam tak by był miękki.
odpowiedz
2443 dni temu
Drogi gościu, informacje są podane w przepisie: Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.
1886 dni temu
Witam krolik bardzo dobry rozplywa sie w ustach. Zrobilam wg. przepisu. Wsadzajac brytwanke do piekarnika wstaeilam na 40 minut na 250 stopni nastepnie zmiejszylam na 180 stopni i pieklam ok 60 minut. Pyszny. Polecam
2688 dni temu
A jak należy pokroić tą cebulę? sądząc po zdjęciu, to w ćwiartki? Tylko jak mam te ćwiartki podsmażyć z pieczarkami?, czy może te ze zdjęcia, to jakieś dodatkowe cebule?
odpowiedz
2688 dni temu
Cebulę kroimy w cząstki - np. w ćwiartki. Cebulę przesmażamy z pieczarkami - chodzi o to, aby z każdej strony była zarumieniona ;)
2748 dni temu
My robiliśmy bez śmietany. Wyszło super!!
odpowiedz
3024 dni temu
Witam. jak Okrasa daje przepis to wszystko wiadomo :) a tu to połowy trzeba się domyślać ... no i czas pieczenia niestety się nie zgadza po nawet po 70 min. mój królik był twardy no i siedział w piekarniku 120 min czyli 2x dłużej niż zakładał czas pieczenia od zimnego naczynia :(
odpowiedz
2900 dni temu
dokładnie, zgadzam się z tym, ja piekłam ponad 2 godziny
3158 dni temu
Cebulę z pieczarkami smażymy na maśle czy oleju?
odpowiedz
3158 dni temu
Żaneto, wedle uznania :)
3146 dni temu
wiadomo że na maśle bo bedzie smaczniejsze :) tylko na małym ogniu i 5 min
3055 dni temu
lepiej na maśle
3217 dni temu
Pieczemy królika z termoobiegiem czy tylko góra-dół?
odpowiedz
3216 dni temu
Pieczemy w trybie góra-dół!
3244 dni temu
Właśnie mój królik się piecze pachnie pięknie!
odpowiedz
3575 dni temu
Drodzy użytkownicy, doprecyzowaliśmy przepis, mamy nadzieję, że teraz spełni Wasze oczekiwania. Stiopa, Okrasa w swoim przepisie na królika duszonego w marchewce i maśle również sugeruje czas pieczenia od 40 minut w górę: https://kuchnialidla.pl/Krolik-duszony-w-marchewce-i-masle/. Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Jednak jeśli chcesz podkreślić smak królika, dodaj też trochę masła na wierzch królika w brytfannie.
odpowiedz
3576 dni temu
szanowny LIDLU przepis do d..... poprawcie go sam Okrasa mówi żeby piec ok80 min krócej jeżeli jest termo obieg poza tym w składnikach podane jest masło czy dodać go do sosu czy do wody w której piecze się królika? a tak z innej beczki proszę w/g tego przepisu zrobić tego królika i go zjeść smacznego . produkt nie jadalny
odpowiedz
3613 dni temu
Tyle osób już zwróciło Wam uwagę, ze przepis jest mało precyzyjny, wygląda jakby wybrano kilka zdań z obszerniejszego tekstu. Poprawcie ten przepis bo z pewnością chluby Wam nie przynosi a Okrasa i Pascal z pewnością się do niego nie przyznają.
odpowiedz
3633 dni temu
Drogi Gościu, postępujemy dokładnie tak, jak wskazuje przepis - wlewamy śmietanę do brytfanki i czekamy aż sos zgęstnieje, mieszając na małym ogniu.
odpowiedz
3633 dni temu
Tak lakonicznie napisane .... smietankę wlewamy do brytfanki a ja dajemy na gaz i czekamy aż sos nam zgęstnieje, tak?
odpowiedz
3644 dni temu
zdecydowanie popieram przedmówcę, pieczemy w piekarniku :) a do tego polecam pieczone ziemniaczki
odpowiedz
3659 dni temu
Nie dusimy , tylko pieczemy w piekarniku. Nie 40 min , tylko 1h i 20 min. Wtedy bedzie jadalne a tak według tego co tu jest napisane tylko stracicie czas i pieniadze.
odpowiedz
2119 dni temu
Wyszło ekstra smaczne tusza 1250g wg przepisu dokładnie przyrządzona.
3665 dni temu
Zgadzam się z "przedmówcami", że przepis mało dokładny. Podsmażamy pieczarki i cebulę, a co z królikiem? Kiedy dodajemy? Dusimy, czy pieczemy w piekarniku, bo na zdjęciu ewidentnie jest pieczony... Mało konkretnie to opisane. Dla kogoś doświadczonego w kuchni przepis może być inspiracją do działania po swojemu. Jednak ktoś początkujący może mieć problem.
odpowiedz
3676 dni temu
Krolik był bardzo dobry. Lecz 40 minut to za mało
odpowiedz
3760 dni temu
najlepiej go zrobić dzień wcześniej,niech sobie dobrze przejdzie,zapachem pieczar i cebuli.na drugi dzień pół godz. w garnku podusić i palce lizać;-0
odpowiedz
3835 dni temu
Macieju, który fragment przepisu był dla Ciebie problematyczny?
odpowiedz
3835 dni temu
Potwierdzam poprzednią wypowiedź, że mało jest dokładny przepis. trzeba się domyślać niektórych rzeczy.
odpowiedz
3846 dni temu
40 min dla królika to zdecydowanie za mało. Królik musi się dusić przynajmniej 2,5 godziny, zeby był na prawdę miękki i żeby nie wstydzić się go podać. Ogólnie przepis bardzo dobry.
odpowiedz
3853 dni temu
Kasiu, nie ma takiej potrzeby.
odpowiedz
3855 dni temu
czy królika podsmażamyna patelni przed włożeniem do brytfanki?
odpowiedz
3871 dni temu
Dorotko, nie - królika łączymy z sosem, jednak nie ma potrzeby ponownego zapiekania.
odpowiedz
3871 dni temu
Czy sos ponownie pieczemy razem z królikiem po 40min ? dziekuje za prop
odpowiedz
3871 dni temu
Dorotko, polecamy tradycyjne połączenie z ziemniakami i ulubionym warzywnym dodatkiem np. tartymi buraczkami.
odpowiedz
3871 dni temu
A z czym najlepiej to konsumowC ?
odpowiedz
3872 dni temu
Przepis bardzo mało precyzyjny. Poza tym na zdjęciu królik jest przypieczony, a nie duszony...
odpowiedz
3889 dni temu
własnie wstawiłam do piekarnika .... ;-)
odpowiedz
3932 dni temu
właśnie go pekluje napisze w niedziele po obiedzie
odpowiedz
zobacz wszystkie