
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypujemy mąką. Przed duszeniem można królika obsmażyć na maśle.
Cebulę i pieczarki smażymy 5-7 minut. Przekładamy do brytfanny, na wierzch kładziemy kawałki królika. Dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.
Czekamy aż sos nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu). Ponownie wkładamy królika do brytfanny. Obficie posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Komentarze (38)
1784 dni temu
Przepis może być ale ile się go piecze w piekarniku nie podane, dla kogoś kto pierwszy raz robi to jest nie zrozumiały. Ja go w piekarniku przetrzymam te 70 minut w 180 C, potem dodam sos i jeszcze go w piekarniku przetrzymam tak by był miękki.
odpowiedz
1784 dni temu
Drogi gościu, informacje są podane w przepisie: Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.
1226 dni temu
Witam krolik bardzo dobry rozplywa sie w ustach. Zrobilam wg. przepisu. Wsadzajac brytwanke do piekarnika wstaeilam na 40 minut na 250 stopni nastepnie zmiejszylam na 180 stopni i pieklam ok 60 minut. Pyszny. Polecam
2028 dni temu
A jak należy pokroić tą cebulę? sądząc po zdjęciu, to w ćwiartki? Tylko jak mam te ćwiartki podsmażyć z pieczarkami?, czy może te ze zdjęcia, to jakieś dodatkowe cebule?
odpowiedz
2028 dni temu
Cebulę kroimy w cząstki - np. w ćwiartki. Cebulę przesmażamy z pieczarkami - chodzi o to, aby z każdej strony była zarumieniona ;)
2088 dni temu
My robiliśmy bez śmietany. Wyszło super!!
odpowiedz
2364 dni temu
Witam. jak Okrasa daje przepis to wszystko wiadomo :) a tu to połowy trzeba się domyślać ... no i czas pieczenia niestety się nie zgadza po nawet po 70 min. mój królik był twardy no i siedział w piekarniku 120 min czyli 2x dłużej niż zakładał czas pieczenia od zimnego naczynia :(
odpowiedz
2240 dni temu
dokładnie, zgadzam się z tym, ja piekłam ponad 2 godziny
2498 dni temu
Cebulę z pieczarkami smażymy na maśle czy oleju?
odpowiedz
2498 dni temu
Żaneto, wedle uznania :)
2487 dni temu
wiadomo że na maśle bo bedzie smaczniejsze :) tylko na małym ogniu i 5 min
2396 dni temu
lepiej na maśle
2557 dni temu
Pieczemy królika z termoobiegiem czy tylko góra-dół?
odpowiedz
2556 dni temu
Pieczemy w trybie góra-dół!
2585 dni temu
Właśnie mój królik się piecze pachnie pięknie!
odpowiedz
2916 dni temu
Drodzy użytkownicy, doprecyzowaliśmy przepis, mamy nadzieję, że teraz spełni Wasze oczekiwania. Stiopa, Okrasa w swoim przepisie na królika duszonego w marchewce i maśle również sugeruje czas pieczenia od 40 minut w górę: http://kuchnialidla.pl/product/Krolik-duszony-w-marchewce-i-masle/. Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Jednak jeśli chcesz podkreślić smak królika, dodaj też trochę masła na wierzch królika w brytfannie.
odpowiedz
2916 dni temu
szanowny LIDLU przepis do d..... poprawcie go sam Okrasa mówi żeby piec ok80 min krócej jeżeli jest termo obieg poza tym w składnikach podane jest masło czy dodać go do sosu czy do wody w której piecze się królika? a tak z innej beczki proszę w/g tego przepisu zrobić tego królika i go zjeść smacznego . produkt nie jadalny
odpowiedz
2953 dni temu
Tyle osób już zwróciło Wam uwagę, ze przepis jest mało precyzyjny, wygląda jakby wybrano kilka zdań z obszerniejszego tekstu. Poprawcie ten przepis bo z pewnością chluby Wam nie przynosi a Okrasa i Pascal z pewnością się do niego nie przyznają.
odpowiedz
2973 dni temu
Drogi Gościu, postępujemy dokładnie tak, jak wskazuje przepis - wlewamy śmietanę do brytfanki i czekamy aż sos zgęstnieje, mieszając na małym ogniu.
odpowiedz
2973 dni temu
Tak lakonicznie napisane .... smietankę wlewamy do brytfanki a ja dajemy na gaz i czekamy aż sos nam zgęstnieje, tak?
odpowiedz
2985 dni temu
zdecydowanie popieram przedmówcę, pieczemy w piekarniku :) a do tego polecam pieczone ziemniaczki
odpowiedz
2999 dni temu
Nie dusimy , tylko pieczemy w piekarniku. Nie 40 min , tylko 1h i 20 min. Wtedy bedzie jadalne a tak według tego co tu jest napisane tylko stracicie czas i pieniadze.
odpowiedz
1459 dni temu
Wyszło ekstra smaczne tusza 1250g wg przepisu dokładnie przyrządzona.
3005 dni temu
Zgadzam się z "przedmówcami", że przepis mało dokładny. Podsmażamy pieczarki i cebulę, a co z królikiem? Kiedy dodajemy? Dusimy, czy pieczemy w piekarniku, bo na zdjęciu ewidentnie jest pieczony... Mało konkretnie to opisane. Dla kogoś doświadczonego w kuchni przepis może być inspiracją do działania po swojemu. Jednak ktoś początkujący może mieć problem.
odpowiedz
3016 dni temu
Krolik był bardzo dobry. Lecz 40 minut to za mało
odpowiedz
3100 dni temu
najlepiej go zrobić dzień wcześniej,niech sobie dobrze przejdzie,zapachem pieczar i cebuli.na drugi dzień pół godz. w garnku podusić i palce lizać;-0
odpowiedz
3175 dni temu
Macieju, który fragment przepisu był dla Ciebie problematyczny?
odpowiedz
3175 dni temu
Potwierdzam poprzednią wypowiedź, że mało jest dokładny przepis. trzeba się domyślać niektórych rzeczy.
odpowiedz
3187 dni temu
40 min dla królika to zdecydowanie za mało. Królik musi się dusić przynajmniej 2,5 godziny, zeby był na prawdę miękki i żeby nie wstydzić się go podać. Ogólnie przepis bardzo dobry.
odpowiedz
3193 dni temu
Kasiu, nie ma takiej potrzeby.
odpowiedz
3195 dni temu
czy królika podsmażamyna patelni przed włożeniem do brytfanki?
odpowiedz
3211 dni temu
Dorotko, nie - królika łączymy z sosem, jednak nie ma potrzeby ponownego zapiekania.
odpowiedz
3211 dni temu
Czy sos ponownie pieczemy razem z królikiem po 40min ? dziekuje za prop
odpowiedz
3211 dni temu
Dorotko, polecamy tradycyjne połączenie z ziemniakami i ulubionym warzywnym dodatkiem np. tartymi buraczkami.
odpowiedz
3211 dni temu
A z czym najlepiej to konsumowC ?
odpowiedz
3213 dni temu
Przepis bardzo mało precyzyjny. Poza tym na zdjęciu królik jest przypieczony, a nie duszony...
odpowiedz
3230 dni temu
własnie wstawiłam do piekarnika .... ;-)
odpowiedz
3272 dni temu
właśnie go pekluje napisze w niedziele po obiedzie
odpowiedz
zobacz wszystkie