Królik w sosie pieczarkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypujemy mąką. Przed duszeniem można królika obsmażyć na maśle.

Cebulę i pieczarki smażymy 5-7 minut. Przekładamy do brytfanny, na wierzch kładziemy kawałki królika. Dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.

Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.

Czekamy aż sos nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu). Ponownie wkładamy królika do brytfanny. Obficie posypujemy pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Gość Gość
    38 dni temu
    Przepis może być ale ile się go piecze w piekarniku nie podane, dla kogoś kto pierwszy raz robi to jest nie zrozumiały. Ja go w piekarniku przetrzymam te 70 minut w 180 C, potem dodam sos i jeszcze go w piekarniku przetrzymam tak by był miękki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    38 dni temu
    Drogi gościu, informacje są podane w przepisie: Dusimy pod przykryciem w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp. 180 stopni C.
  • Gość Gość
    283 dni temu
    A jak należy pokroić tą cebulę? sądząc po zdjęciu, to w ćwiartki? Tylko jak mam te ćwiartki podsmażyć z pieczarkami?, czy może te ze zdjęcia, to jakieś dodatkowe cebule?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    283 dni temu
    Cebulę kroimy w cząstki - np. w ćwiartki. Cebulę przesmażamy z pieczarkami - chodzi o to, aby z każdej strony była zarumieniona ;)
  • Gość Gość
    343 dni temu
    My robiliśmy bez śmietany. Wyszło super!!

    odpowiedz

  • Michał Michał
    619 dni temu
    Witam. jak Okrasa daje przepis to wszystko wiadomo :) a tu to połowy trzeba się domyślać ... no i czas pieczenia niestety się nie zgadza po nawet po 70 min. mój królik był twardy no i siedział w piekarniku 120 min czyli 2x dłużej niż zakładał czas pieczenia od zimnego naczynia :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    495 dni temu
    dokładnie, zgadzam się z tym, ja piekłam ponad 2 godziny
  • Żaneta Żaneta
    753 dni temu
    Cebulę z pieczarkami smażymy na maśle czy oleju?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    753 dni temu
    Żaneto, wedle uznania :)
  • Krzychu Krzychu
    741 dni temu
    wiadomo że na maśle bo bedzie smaczniejsze :) tylko na małym ogniu i 5 min
  • Gość Gość
    650 dni temu
    lepiej na maśle
  • Gość Gość
    811 dni temu
    Pieczemy królika z termoobiegiem czy tylko góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    811 dni temu
    Pieczemy w trybie góra-dół!
  • Gość Gość
    839 dni temu
    Właśnie mój królik się piecze pachnie pięknie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1170 dni temu
    Drodzy użytkownicy, doprecyzowaliśmy przepis, mamy nadzieję, że teraz spełni Wasze oczekiwania. Stiopa, Okrasa w swoim przepisie na królika duszonego w marchewce i maśle również sugeruje czas pieczenia od 40 minut w górę: http://kuchnialidla.pl/product/Krolik-duszony-w-marchewce-i-masle/. Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Jednak jeśli chcesz podkreślić smak królika, dodaj też trochę masła na wierzch królika w brytfannie.

    odpowiedz

  • stiopa stiopa
    1171 dni temu
    szanowny LIDLU przepis do d..... poprawcie go sam Okrasa mówi żeby piec ok80 min krócej jeżeli jest termo obieg poza tym w składnikach podane jest masło czy dodać go do sosu czy do wody w której piecze się królika? a tak z innej beczki proszę w/g tego przepisu zrobić tego królika i go zjeść smacznego . produkt nie jadalny

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    1208 dni temu
    Tyle osób już zwróciło Wam uwagę, ze przepis jest mało precyzyjny, wygląda jakby wybrano kilka zdań z obszerniejszego tekstu. Poprawcie ten przepis bo z pewnością chluby Wam nie przynosi a Okrasa i Pascal z pewnością się do niego nie przyznają.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1227 dni temu
    Drogi Gościu, postępujemy dokładnie tak, jak wskazuje przepis - wlewamy śmietanę do brytfanki i czekamy aż sos zgęstnieje, mieszając na małym ogniu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1228 dni temu
    Tak lakonicznie napisane .... smietankę wlewamy do brytfanki a ja dajemy na gaz i czekamy aż sos nam zgęstnieje, tak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1239 dni temu
    zdecydowanie popieram przedmówcę, pieczemy w piekarniku :) a do tego polecam pieczone ziemniaczki

    odpowiedz

  • Gościu Gościu
    1254 dni temu
    Nie dusimy , tylko pieczemy w piekarniku. Nie 40 min , tylko 1h i 20 min. Wtedy bedzie jadalne a tak według tego co tu jest napisane tylko stracicie czas i pieniadze.

    odpowiedz

  • miszka 52 miszka 52
    1259 dni temu
    Zgadzam się z "przedmówcami", że przepis mało dokładny. Podsmażamy pieczarki i cebulę, a co z królikiem? Kiedy dodajemy? Dusimy, czy pieczemy w piekarniku, bo na zdjęciu ewidentnie jest pieczony... Mało konkretnie to opisane. Dla kogoś doświadczonego w kuchni przepis może być inspiracją do działania po swojemu. Jednak ktoś początkujący może mieć problem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1271 dni temu
    Krolik był bardzo dobry. Lecz 40 minut to za mało

    odpowiedz

  • gutek gutek
    1355 dni temu
    najlepiej go zrobić dzień wcześniej,niech sobie dobrze przejdzie,zapachem pieczar i cebuli.na drugi dzień pół godz. w garnku podusić i palce lizać;-0

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1430 dni temu
    Macieju, który fragment przepisu był dla Ciebie problematyczny?

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    1430 dni temu
    Potwierdzam poprzednią wypowiedź, że mało jest dokładny przepis. trzeba się domyślać niektórych rzeczy.

    odpowiedz

  • pinia pinia
    1441 dni temu
    40 min dla królika to zdecydowanie za mało. Królik musi się dusić przynajmniej 2,5 godziny, zeby był na prawdę miękki i żeby nie wstydzić się go podać. Ogólnie przepis bardzo dobry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1448 dni temu
    Kasiu, nie ma takiej potrzeby.

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1450 dni temu
    czy królika podsmażamyna patelni przed włożeniem do brytfanki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1466 dni temu
    Dorotko, nie - królika łączymy z sosem, jednak nie ma potrzeby ponownego zapiekania.

    odpowiedz

  • Dorotka Dorotka
    1466 dni temu
    Czy sos ponownie pieczemy razem z królikiem po 40min ? dziekuje za prop

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1466 dni temu
    Dorotko, polecamy tradycyjne połączenie z ziemniakami i ulubionym warzywnym dodatkiem np. tartymi buraczkami.

    odpowiedz

  • Dorotka Dorotka
    1466 dni temu
    A z czym najlepiej to konsumowC ?

    odpowiedz

  • ESZ ESZ
    1467 dni temu
    Przepis bardzo mało precyzyjny. Poza tym na zdjęciu królik jest przypieczony, a nie duszony...

    odpowiedz

  • klaudia klaudia
    1484 dni temu
    własnie wstawiłam do piekarnika .... ;-)

    odpowiedz

  • gutek gutek
    1527 dni temu
    właśnie go pekluje napisze w niedziele po obiedzie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram