Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
Królik
Z tuszki króliczej usuwamy cały tłuszcz – także ze środka. Jeśli w środku królika są jeszcze podroby – wątróbka, płucka i serce – także je usuwamy. Trybowanie królika zaczynamy od dolnej części tuszki – nożem do trybowania nacinamy mięso przy torebce stawowej biodra, rozdzielamy chrząstki torebki, następnie odcinamy całą nóżkę. Nóżki dzielimy tasakiem na 3 części. Tasakiem albo bardzo ostrym nożem usuwamy dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem.
Comber dzielimy na mniejsze kawałki (3-4). Następnie trybujemy górną część królika – nożem do trybowania nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki. Tasakiem dzielimy górną część tuszki na mniejsze kawałki. Jeśli żebra są zbyt długie, także usuwamy je tasakiem.
Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerz.
W dużym garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie dodajemy 20 g masła, części królika smażymy w garnku na złoty kolor z każdej strony. Szalotkę kroimy w półtalarki i dodajemy do królika. Mieszamy. Dodajemy 250 ml bulionu drobiowego (z jednej kostki rosołowej). Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu, gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu. Dodajemy 4-5 łyżek musztardy z gorczycą. Mieszamy całość i obtaczamy królika w musztardzie. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
Zapiekanka
W garnku zagotowujemy mleko.
W czystej miseczce roztrzepujemy 3 jajka za pomocą widelca.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem od wewnątrz. Ser ścieramy na tarce.
Do gotującego się mleka dodajemy 250 g grysiku, bardzo energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Oliwki kroimy w talarki i dodajemy razem z solą i pieprzem. Całość mieszamy bardzo energicznie, uważając, żeby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ok. 100 g wcześniej startego sera i roztrzepane jajka – cały czas mieszając. Dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Za pomocą szpatułki przekładamy grysik do naczynia żaroodpornego (grysik powinien być bardzo gęsty) i równomiernie rozprowadzamy w naczyniu. Całość posypujemy pozostałymi 50 g startego sera. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Jak podawać
Wyciągamy zapiekankę z pieca. Królika wkładamy do miseczki, posypujemy go z góry rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
2674 dni temu
Kłamczuchy, że filmiku nie było.Znikł, bo Pascal na nim był, bo to jego przepis.Kontrakt się skończył to usunęli.I po co kłamac?
odpowiedz
2992 dni temu
czemu filmik został usunięty , był przydatny do lekcji trybowania , czemu ??!!
odpowiedz
2992 dni temu
Drogi Gościu, nie każdy nasz przepis ma film. Staramy się, by nasze opisy wykonania były jasne i zrozumiałe. W razie pytań - służymy pomocą!
3560 dni temu
Mój mąż, wielki fan królika, odkąd spróbował tej wersji nie chce jeść niczego innego. Zamiast coniedzielnego tradycyjnego rosołu robię królika. Jedynym urozmaiceniem jaki wprowadziłam w ten przepis jest dodanie większej ilości śmietany, po to aby było więcej sosu. Przepis rewelacja:)
odpowiedz
3769 dni temu
Sunfruity wiele zależy od tego jaki gatunek musztardy dodałaś. Być może jeśli sama musztarda była słona, mogła ona wpłynąć na smak dania.
odpowiedz
3770 dni temu
Wczoraj robiłam i wyszedł cudownie mięciutki, wręcz rozpadający się. Ja jednak poddusiłam go troszkę dłużej bo bałam się żeby nie wyszedł gumowaty. Naprawdę polecam, tylko jak na koniec dodałam musztardę to sos nagle zrobił się bardzo słony, czy to wina musztardy? Tylko na początku posoliłam lekko królika a później już soli nie dodawałam. Mimo to królik GENIALNY.
odpowiedz
3821 dni temu
Wandzi, fantastycznie, że nasi kucharze wnoszą nową wiedzę do twojego życia :) Liczymy, ze wypróbujesz również inne przepisy!
odpowiedz
3821 dni temu
Królik pierwsza klasa. Nauczyłam się go pięknie trybować jak to Pascal powiedział :) Tak wszystkim smakowało, że na drugi dzień nie chcieli nic innego jeść i trzeba było jeszcze raz to samo zrobić :)
odpowiedz
3971 dni temu
królik w sosie musztardowym bardzo mi smakował. Nauczyłem się kroić królika tak jak w restauracji . Zapiekanka z oliwkami wyborna . polecam
odpowiedz
3975 dni temu
Pychota!!!
odpowiedz
4021 dni temu
nie wolno smażyć na oliwie!!!
odpowiedz
4021 dni temu
przepis rewelacja! Królik przepyszny, jednak ja trzymałam 15 min dłużej a i tak był lekko twardawy. Do zapiekanki nie miałam grysiku, dziś udało mi się kupić kaszkę kukurydzianą. Zapiekanka właśnie siedzi w piekarniku... ciekawa jestem jak smakuje..
odpowiedz
4025 dni temu
bardzo dobry kroliczek..moja rodzinka sie zajadała
odpowiedz
4087 dni temu
Czarna owco, z oliwek możesz całkowicie zrezygnować lub zastąpić je np. paseczkami suszonych pomidorów lub kaparami.
odpowiedz
4088 dni temu
czy mozna zastąpić oliwki innym produktem?
odpowiedz
4114 dni temu
Królik wyszedł fantastyczny, pycha na 5 gwiazdek. Dodałam trochę białego wina jako małą modyfikację. Sosik wyszedł wyśmienity. Podałam z kaszą jaglaną polaną tym sosikiem. Do picia na deser mus z mięty, natki pietruszki jabłka i cytryny z miodem.
odpowiedz
4115 dni temu
Ilość rozmarynu jest kwestią gustu. Proponujemy zacząć od 1 łyżeczki dodanej do sosu, a następnie doprawiać do smaku.
odpowiedz
4115 dni temu
jeśli nie mamy świeżego rozmarynu to ile należy dodac suszonego?
odpowiedz
4209 dni temu
Po prostu jest profesjonalnym kucharzem . Zrobiłam w wersji chudszej w tłuszcz , (śmietanę 18% i zamiast oleju użyłam oliwy)ze względu na cholesterol
odpowiedz
4227 dni temu
moim zdaniel pascal jesy odważny że tnie tasakiem mięso tak blisko ręki
odpowiedz
4298 dni temu
Krolik wysmienity.Czas gotowania był idealny,krolik wyszedł mieciutki.Sos jest wyborny
odpowiedz
4298 dni temu
wydaje mi się, że nie należy zbyt długo gotować tego królika bo właśnie przez to zgumowacieje... podczas przygotowywania posiłku dobrze jest co chwilę go przewracać aby równomiernie się ugotował
odpowiedz
4298 dni temu
właśnie skończyliśmy jeść - BOOOOSSSKI!!!! boski po prostu się rozpływał w ustach a sos niebo w gębie ;) nie miałam niestety całego królika, tylko nogi i dlatego teraz strasznie żałuję, że już nic nie zostało :( zamiast zapiekanki tłuczone ziemniaki z masełkiem i sałatka z pora od Pana Okrasy oraz tarta marchewka z jabłkiem, sokiem z cytryny i miodem. a do popitki czeski Kozel... KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA p.s.królik wcale nie był twardy a robiłam czasowo według przepisu. jedynie przedłużyłam czas o 10 minut aby bardziej zredukować sos. to wszystko
odpowiedz
4308 dni temu
Zastosowałem wszystkie części królika i po dwóch godzinach gotowania mięso było jeszcze twardawe. Na następny dzień podgrzewane w sosie było lepsze. Na trzeci dzień znowu podgrzane w sosie, tym razem już niewielkie części mięsa, było zjadliwe ale nie miękkie. Poza tym smaczne, ciekawy sos z cytryną i pietruszką. Wypróbowałem z koperkiem i ze szczypiorkiem; szczypiorek pasuje lepiej do cytryny niż koperek.
odpowiedz
4312 dni temu
Świetny przepis. Całej rodzinie smakowało. Bardzo zdziwiło mnie, że tyle czasu wystarczy do przygotowania królika. Był po prostu pyszny. Czekam na kolejne takie akcje :)
odpowiedz
4314 dni temu
Czy juz ktos robił tego królika?
odpowiedz
4315 dni temu
Mam pytanko, czy ten królik jest mięciutki gotując go tylko 30-40 minut?? Ja czesto robie królika ale w piekarniku ok. 2 godzin. Wydaje mi sie ze po tak krótkim czasie będzie on gumowaty i twardy. A chce go dzisiaj zrobić:)
odpowiedz
4316 dni temu
Pycha, ale ciężko dostać. Tak reklamujecie, że ludzie wszystko wykupują... :(
odpowiedz
4316 dni temu
Króliczek po prostu pyszny z tego przepisu
odpowiedz
4316 dni temu
To było pyszne, chyba się uzależnię od tego dania!!!!!
odpowiedz
4316 dni temu
Pychotka:) Mniam... mięsko kruche i soczyste :) Polecam
odpowiedz
4318 dni temu
Czy królika nie trzeba wcześniej marynować?
odpowiedz
4318 dni temu
Dziękuje za kolejny wspaniały przepis :) było Pycha :)
odpowiedz
4320 dni temu
Do duszenia królika najlepsze jest masło klarowane
odpowiedz
4321 dni temu
super królik ,palce lizać!!
odpowiedz
4321 dni temu
super krolik
odpowiedz
4321 dni temu
ale czy to byla smietana ukwaszona czy slodka bo podobno ukwaszona to smietana a slodka to smietanka a na filmie widac ze raczej to smietanka
odpowiedz
4321 dni temu
wygląda pysznie:). Zrobię królika na niedzielę. Proponuję smażyć na oleju rzepakowym. Pozdrawiam Pascala.
odpowiedz
4321 dni temu
bardzo dobry przepis,oglądajac od razu ma się ochotę zjeść danie..zresztą uwielbiam sosy na bazie musztardy..pychotka..pozdrawiam autora.. Dorota
odpowiedz
4321 dni temu
nie smaży się na oleju słonecznikowym !!!!!!!
odpowiedz
4321 dni temu
bardzo dobre znajomi się zachwycali :D
odpowiedz
zobacz wszystkie