zobacz film Kresowa zapiekanka ziemniaczana  z grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Naczynie żaroodporne.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy w drobne plastry. Na patelni rozgrzewamy około 30 ml oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając.
Cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki. 130 g przysmaków kresowych kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię. Podlewamy niewielką ilością oleju i krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Małą ilość grzybów, kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.

Do garnka dodajemy około 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Ziemniaki kroimy w plastry. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy je do garnka. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zawartość garnka powinna robić się coraz bardziej gęsta. Wyjmujemy z garnka rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni. Dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy do niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.

Dekorujemy odłożonymi plastrami chorizo. Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy do piekarnika na 30-45 minut.

Jak podawać

Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • d. d.
    1552 dni temu
    Uwielbiam ziemniaki, a teraz mam jeszcze jedno pyszne danie do kolekcji ziemniaczanej :) Mąż nie przepada za kombinacją zapiekanek ze śmietaną z reguły (dla niego są za mdłe), ale to danie bardzo mu smakowało :)

    odpowiedz

  • Gospośka Gospośka
    1660 dni temu
    Pycha. Polecam gorąco :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1673 dni temu
    Zrobiłam ale z gzrybami mrożonymi,wyszła przepyszna,przepis warty polecenia.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1716 dni temu
    bardzo fajny przepis

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1952 dni temu
    Świetny przepis. Z pewnością przypadnie wielu osobom do gustu!!

    odpowiedz

  • agata agata
    2083 dni temu
    Bardzo dobra zapiekanka jak prawie każdy przepis karola jak dla mnie karol okrasa prowadzi w każdym tygodniu:)

    odpowiedz

  • machalny machalny
    2111 dni temu
    Potrawa owszem bardzo dobra, ale jak na moj gust jest o wiele za tlusta

    odpowiedz

  • miXXed miXXed
    2113 dni temu
    Bardzo dobra potrawa, polecam wszystkim! ;)

    odpowiedz

  • uz uz
    2113 dni temu
    jakos nikt sie jeszcze nie wypowiedzial o samej potrawie - zrobilam bo mojemu męzowi zaswiecily sie oczy na samą mysl, bylo pyyyyyyszne!!!! chodz tyle smietany 30% mnie stresuje, to naprawde mniam!

    odpowiedz

  • BEA BEA
    2114 dni temu
    Zgadzam się z Michaliną -Pan Okrasa świetnie gotuje, a przy tym bardzo dobrze o wszystkim opowiada. Zapiekanki to pyszny pomysł!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2114 dni temu
    Erre, Dodatek tłuszczu pozwala ziemniakom łatwiej i ładniej się zrumienić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2114 dni temu
    Depeszu, Chorizo jest składnikiem Przysmaków kresowych, które składają się z trzech rodzajów wędliny: Kresowej, Kresowej z pieprzem oraz właśnie chorizo. Życzmy smacznego!

    odpowiedz

  • Cyprian Cyprian
    2115 dni temu
    depesz - chodzi o kiełbasę chorizo

    odpowiedz

  • erre erre
    2115 dni temu
    Ja mam pytanie: w jakim celu polewa się zapiekankę olejem przed włożeniem do pieca?

    odpowiedz

  • depesz depesz
    2115 dni temu
    Po stronie składników ani słowa o chorizo, a w przepisie wykonania za chwilę wyskakuje jak diabeł z pudełka ;-)

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    2116 dni temu
    K.Okrasa to jeden z najlepszych kucharzy-bardzo Go lubię-oglądam od lat,Mówi wyraznie,dokładnie i przejrzyście opisuje potrawy ,o wszystkim pamięta ,nic nie pomija.Ma podejście dydakyczne-wspaniałym byłby wykładowcą w szkołach gastronomicznych.Pozdrawiam Pana bardzo,bardzo serdecznie.To nie Gesslerowa mistrzem a Karol Okrasa-wielka kultura!!!!!!

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2116 dni temu
    Zapraszam do mojej kolejnej i jak zawsze niesponsorowanej recenzji :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-14.html

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram