Rozmaryn

Rozmaryn to zioło prawdopodobnie pochodzące z basenu Morza Śródziemnego, doceniane już w starożytności. Ma formę krzaka o ciemnozielonych liściach w kształcie igieł, które stosuje się w kuchni jako przyprawę.

Jak go używać?

W średniowieczu rozmarynem karmiono owce, gdyż dzięki temu ich mięso zyskiwało wyborny smak. To dlatego, że zarówno smak, jak i zapach rozmarynu jest bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat.

Jakie ma właściwości?

Rozmaryn jest jedną z przypraw o największych właściwościach przeciwutleniających, wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz konserwujące. Polifenole zawarte w rozmarynie wspomagają procesy detoksykacji organizmu. Napar z tego zioła działa moczopędnie, poprawia trawienie i ochrania wątrobę. Obniża stężenie cukru we krwi. Ma również silne właściwości przeciwzapalne porównywalne z syntetycznymi niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ).

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram