Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Rozmaryn to zioło prawdopodobnie pochodzące z basenu Morza Śródziemnego, doceniane już w starożytności. Ma formę krzaka o ciemnozielonych liściach w kształcie igieł, które stosuje się w kuchni jako przyprawę.
Jak go używać?
W średniowieczu rozmarynem karmiono owce, gdyż dzięki temu ich mięso zyskiwało wyborny smak. To dlatego, że zarówno smak, jak i zapach rozmarynu jest bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat.
Jakie ma właściwości?
Rozmaryn jest jedną z przypraw o największych właściwościach przeciwutleniających, wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz konserwujące. Polifenole zawarte w rozmarynie wspomagają procesy detoksykacji organizmu. Napar z tego zioła działa moczopędnie, poprawia trawienie i ochrania wątrobę. Obniża stężenie cukru we krwi. Ma również silne właściwości przeciwzapalne porównywalne z syntetycznymi niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ).
Trwa ładowanie komentarzy