Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę o długości 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Pieczemy pasztet

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.

Krok 2: Przygotowujemy chutney

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1727 dni temu
    Ile to jest 3 szt. bułki tartej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1726 dni temu
    oczywiście chodziło o łyżki :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!