Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę o długości 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy pasztet
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.
Krok 2: Przygotowujemy chutney
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowa kula z brokułów
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Domowy sos barbecue
- Chlebek w stylu włoskim
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Twarożek tofu z warzywami
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Pizza bez drożdży
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1973 dni temu
Ile to jest 3 szt. bułki tartej?
odpowiedz
1973 dni temu
oczywiście chodziło o łyżki :)