Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę o długości 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy pasztet
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.
Krok 2: Przygotowujemy chutney
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2322 dni temu
Ile to jest 3 szt. bułki tartej?
Odpowiedz
2322 dni temu
oczywiście chodziło o łyżki :)