
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender lub rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby zmiękły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
KROK 2: BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.
KROK 3: GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET
Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
KROK 4: CHŁODZIMY PASZTET
Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.
Komentarze (3)
5 dni temu
Przed dodaniem wody dobry później po zagotowaniu nie bardzo
odpowiedz
7 dni temu
Co można dodać zamiast Agaru, żelatynę może?
odpowiedz
5 dni temu
Niestety w tym przepisie nie można zamienić agaru na żelatynę. Masę na pasztet należy chwilę gotować, co jest świetnie dla właściwości agaru, jednak w przypadku użycia żelatyny sprawi, że danie będzie gumowane i niezbyt smaczne.
zobacz wszystkie