Wegański pasztet z orzechami włoskimi

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender lub rozdrabniacz

Przygotuj wcześniej:

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby zmiękły.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.

KROK 2: BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET

Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.

KROK 3: GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET

Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.

KROK 4: CHŁODZIMY PASZTET

Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Patrycja Patrycja
    370 dni temu
    Po jakim czasie pasztet będzie zbity? U mnie niestety pomimo tego że leży już chwilę w lodówce dalej jest lejący.

    odpowiedz

  • Aaaa Aaaa
    382 dni temu
    Przed dodaniem wody dobry później po zagotowaniu nie bardzo

    odpowiedz

  • Wika Wika
    385 dni temu
    Co można dodać zamiast Agaru, żelatynę może?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    382 dni temu
    Niestety w tym przepisie nie można zamienić agaru na żelatynę. Masę na pasztet należy chwilę gotować, co jest świetnie dla właściwości agaru, jednak w przypadku użycia żelatyny sprawi, że danie będzie gumowane i niezbyt smaczne.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!