Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender lub rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby zmiękły.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
KROK 2: BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.
KROK 3: GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET
Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
KROK 4: CHŁODZIMY PASZTET
Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!
Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owsianka na mleku
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Żeberka z tempehu
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Pasztet z soczewicy
- Syrniki
- Makaron z serem burrata
- Roślinny tort marchewkowy
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
- Ryba z warzywami w papilocie
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Ryż na mleku z jabłkiem
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Wrap z łososiem i warzywami
- Gulasz z kaczych żołądków
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Bruschetta z pomidorami
- Pasta z buraczka i rzodkiewek
- Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
592 dni temu
Po jakim czasie pasztet będzie zbity? U mnie niestety pomimo tego że leży już chwilę w lodówce dalej jest lejący.
odpowiedz
605 dni temu
Przed dodaniem wody dobry później po zagotowaniu nie bardzo
odpowiedz
607 dni temu
Co można dodać zamiast Agaru, żelatynę może?
odpowiedz
605 dni temu
Niestety w tym przepisie nie można zamienić agaru na żelatynę. Masę na pasztet należy chwilę gotować, co jest świetnie dla właściwości agaru, jednak w przypadku użycia żelatyny sprawi, że danie będzie gumowane i niezbyt smaczne.