Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- maszynkę do mielenia mięsa
- keksówkę
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PIECZEMY KARPIA
Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 3: WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET
Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Dodajemy drobno posiekane listki koperku (bez gałązek), posiekane żurawiny i morele oraz bułkę tartą. Mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY PASZTET
Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.
Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 5: PODAJEMY PASZTET
Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.
Konfiturę malinową mieszamy z chrzanem w proporcji 1:1. Pasztet kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowo-malinowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)