
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- maszynkę do mielenia mięsa
- keksówkę
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PIECZEMY KARPIA
Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 3: WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET
Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Dodajemy drobno posiekane listki koperku (bez gałązek), posiekane żurawiny i morele oraz bułkę tartą. Mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY PASZTET
Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.
Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 5: PODAJEMY PASZTET
Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.
Konfiturę malinową mieszamy z chrzanem w proporcji 1:1. Pasztet kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowo-malinowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Zobacz przepisy
na lato
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Carpaccio z buraka
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kotlety siekane z kurczaka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Chlebek bananowy
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Rwany chlebek ziołowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)