Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- maszynkę do mielenia mięsa
- keksówkę
Przygotuj wcześniej
- Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 1: PIECZEMY KARPIA
Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 3: WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET
Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Dodajemy drobno posiekane listki koperku (bez gałązek), posiekane żurawiny i morele oraz bułkę tartą. Mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY PASZTET
Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.
Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
Krok 5: PODAJEMY PASZTET
Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.
Konfiturę malinową mieszamy z chrzanem w proporcji 1:1. Pasztet kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowo-malinowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Mintaj z sosem bordelaise
- Pierogi z jagodami
- Keks królewski
- Kompot z suszonych owoców
- Tiramisu z jabłkami
- Pasztet z ciecierzycy
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Pieczona feta z warzywami
- Kotleciki z soczewicy
- Ciasto z marcepanem
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Kawa z imbirem
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Tiramisu ze śliwkami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Babka marmurkowa
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Ubijany ganasz
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Panini z grillowanymi warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)