zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • maszynkę do mielenia mięsa
  • keksówkę

Krok 1: PIECZEMY KARPIA

Oczyszczone filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy 1 szczyptą białego pieprzu i skrapiamy olejem.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

Krok 2: PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.

Krok 3: WYRABIAMY MASĘ NA PASZTET

Upieczone kawałki karpia mielemy w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulą. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, 3 szczyptami białego pieprzu, gałką muszkatołową i majerankiem. Mieszamy.

Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszamy i wyrabiamy, aż składniki się połączą.

Dodajemy drobno posiekane listki koperku (bez gałązek), posiekane żurawiny i morele oraz bułkę tartą. Mieszamy.

Krok 4: PIECZEMY PASZTET

Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę pasztetową przekładamy do formy, wyrównujemy, a z wierzchu oprószamy majerankiem.

Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

Krok 5: PODAJEMY PASZTET

Upieczony pasztet wyjmujemy z formy, studzimy.

Konfiturę malinową mieszamy z chrzanem w proporcji 1:1. Pasztet kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowo-malinowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram