Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- keksowkę o długości 30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE RYŻU I SIEMIENIA LNIANEGO
Do pojemnika miksującego wsypać ryż i siemię lniane, miksować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia i opłukać pojemnik miksujący.
KROK 2: GOTOWANIE SOCZEWICY
Oba rodzaje soczewicy wsypać do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Do pojemnika wlać przez soczewicę 1,5 litra zimnej wody, gotować (z zatkniętą miarką) 20 minut/prędkość 1/100°C. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziarna soczewicy są miękkie i w razie potrzeby gotować je nieco dłużej. Wyjąć wkład z soczewicą, opróżnić pojemnik miksujący.
KROK 3: ROZDRABNIANIE WARZYW
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Ząbek czosnku obrać, razem z cebulą włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Marchewki umyć, oczyścić, obrać i pokroić na 2-cm kawałki. Pieczarki oczyścić, przepołowić. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.
KROK 4: PODSMAŻANIE WARZYW
Zgarnąć składniki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej rzepakowy, dusić wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/4 minuty.
KROK 5: DOPRAWIANIE I PIECZENIE PASZTETU
Natłuścić wnętrze formy keksowej. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Umyć gałązki tymianku i otrząsnąć z wody. Oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego razem z soczewicą, mieszaniną ryżu i siemienia lnianego, 1 łyżeczką soli, ½ łyżeczki pieprzu, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Mieszać masę (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5, następnie napełnić nią przygotowaną formę. Wygładzić wierzch pasztetu. Piec 50 minut (na złotobrązowo).
RADA
Do pasztetu można podać piure ziemniaczane, szpinak, jarzynę w śmietanie i surówkę z kapusty. Oprócz tego do pasztetu można podać sos ze świeżych pomidorów.
Zobacz podobne
przepisy
Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.
Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Śledź świeży pieczony
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Dorsz czarny na szpinaku
- Twaróg z imbirem i owocami
- Truskawkowe eklerki
- Keks królewski
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Kawa z imbirem
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Faszerowana pizza z grilla
- Wegański pasztet z pieczarek
- Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
- Omlet z cukinią i bobem
- Meze – grecki talerz przystawek
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Burek ze szpinakiem
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Surówka z pora
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Ryba z warzywami w papilocie
- Dal z czerwonej soczewicy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
682 dni temu
XXXX
odpowiedz
683 dni temu
Dziękuję
odpowiedz