Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY WĄTRÓBKI
Oczyszczone wątróbki przesmażamy na patelni tak, by przypiekły się z zewnątrz na złoty kolor, a w środku pozostały miękkie. Odkładamy na talerz, by lekko przestygły.
Krok 2: MIELEMY WĄTRÓBKĘ
Przestudzoną wątróbkę mielemy w naczyniu blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach, mielony pieprz biały, czosnek i suszony tymianek roztarty w dłoniach.
Dodajemy schłodzone, twarde masło. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy solą. Dodajemy ocet balsamiczny i brandy. Ponownie miksujemy.
Krok 3: PODAJEMY PASZTET
Pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekane suszone śliwki. Mieszamy. Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.
Opcjonalnie: możemy połączyć pasztet z wątróbek drobiowych z wegańskim pasztetem Kingi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)