 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy kalafiora
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.
Krok 2: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				.webp) 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)