Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy kalafiora
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.
Krok 2: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!
Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.
Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym kurczakiem
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Jajka po benedyktyńsku
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Tagliata z indyka z rukolą
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Pulpety w sosie koperkowym
- Czekoladowe nicecream
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Dżem z włoskich śliwek
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Pieczone żeberka
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Focaccia bezglutenowa
- Spaghetti puttanesca
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Suflet malinowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)