Sałatka wegetariańska
Wegetariańskie sałatki – nasze propozycje
Przyrządzanie sałatek dla wegetarian to czysta przyjemność. Pole do manewru jest tak duże, że w zasadzie nie są konieczne większe wyrzeczenia. Kuchnia Lidla udowodni Wam, że przepisów na sałatkę wegetariańską nie brakuje.
Zacznijcie od sałatki z ryżem albo z różnymi gatunkami kaszy. Pod uwagę można też wziąć makaronową sałatkę wegetariańską, np. z tortellini. To zdecydowanie najprostsze sposoby, aby wegetariański specjał nabrał objętości i komponował się z większością pozostałych składników. Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę wegetariańską z:
- ryżem:
- kaszą kuskus: kolorowa sałatka w słoiku
- kaszą bulgur: sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- kaszą jaglaną: sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- kaszą gryczaną: zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- makaronem: sałatka makaronowa z cukinią
W sałatce wegetariańskiej, nawet tej przygotowanej w wersji wytrawnej, dobrze jest zadbać o akcent owocowy. Jeśli wybieracie więc sałatkę z ryżem, to warto też pomyśleć np. o ananasie. Z pewnością dla niektórych sałatka wegetariańska wręcz nie może się obyć bez tego owocu. Też tak macie? To koniecznie spróbujcie sałatki z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem wg przepisu Kuchni Lidla. Jak widać, możliwości doboru składników sałatki wegetariańskiej są ogromne! Spróbujcie również z serem feta, przyrządzając choćby jedną z poniższych propozycji:
- śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- sałatka z fasolki szparagowej i fety
- sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Pamiętajcie również, że sałatka wegetariańska z serem feta doskonale komponuje się także z jajkiem. Taka przekąska nadawać się będzie nawet jako dodatek do śniadania.
Sałatka wegetariańska to jednak przede wszystkim danie z warzywami. Nawet popularną sałatkę gyros można przygotować w wersji wegetariańskiej, eliminując z jej składu kawałki kurczaka i zastępując je np. kotletami sojowymi lub wędzonym tofu. Smakoszom warzyw Kuchnia Lidla poleca zatem przepisy na sałatkę wegetariańską:
- z brokułami: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z kapusty pekińskiej: sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- z czerwoną fasolą: sałatka z fasoli i awokado
Sałatki wegetariańskie fit
Wymagania osób, które nie jedzą mięsa i są jednocześnie na diecie, mogą wydawać się nieco wygórowane. Bo przecież nie dość, że sałatka ma być wegetariańska, to jeszcze na dodatek lekka i niskokaloryczna. Czy to możliwe? Oczywiście! Wystarczy spróbować lekkiej sałatki wegetariańskiej przygotowanej wg przepisu Kuchni Lidla, aby przekonać się, że dietetyczne cuda naprawdę się zdarzają. Tylko spójrzcie na te propozycje:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!


Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.


Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na drugie śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację. Spróbuj koniecznie!

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Surówka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Sałatka z mango, awokado i tofu
Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!
