Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: GOTUJEMY BULION Z KASZĄ
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).
Krok 2: FILETUJEMY MANDARYNKI
Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.
Krok 4: ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.
Krok 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
595 dni temu
Jaką kasza jest użyta w przepisie? Palona czy niepalona?
Odpowiedz
595 dni temu
Gosiu, do tego przepisu wykorzystujemy kaszę gryczaną niepaloną.