Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: GOTUJEMY BULION Z KASZĄ
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).
Krok 2: FILETUJEMY MANDARYNKI
Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.
Krok 4: ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.
Krok 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!
Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Makaron chow mein z wołowiną
- Muffiny z owocami lasu
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Sałatka z topinamburem
- Sałatka nicejska
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Kaszotto z młodą kapustą
- Omlet sojowy z warzywami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
- Maślane rogaliki
- Sałatka z kaszą i kabanosami
- Gnocchi z burakiem
- Pasta jajeczna z awokado
- Ciasto z profiterolkami
- Palia w cytrynach
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
212 dni temu
Jaką kasza jest użyta w przepisie? Palona czy niepalona?
odpowiedz
212 dni temu
Gosiu, do tego przepisu wykorzystujemy kaszę gryczaną niepaloną.