Zimowa sałatka z kaszy gryczanej

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: GOTUJEMY BULION Z KASZĄ

Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).

Krok 2: FILETUJEMY MANDARYNKI

Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.

Krok 4: ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.

Krok 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Piotr Gąsowski

Sałatka z kaszą i kabanosami

Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Sałatka z kaszą i kabanosami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim

Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gosia Gosia
    477 dni temu
    Jaką kasza jest użyta w przepisie? Palona czy niepalona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    477 dni temu
    Gosiu, do tego przepisu wykorzystujemy kaszę gryczaną niepaloną.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!