Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: GOTUJEMY BULION Z KASZĄ

Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).

Krok 2: FILETUJEMY MANDARYNKI

Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.

Krok 4: ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.

Krok 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gosia Gosia
    65 dni temu
    Jaką kasza jest użyta w przepisie? Palona czy niepalona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Gosiu, do tego przepisu wykorzystujemy kaszę gryczaną niepaloną.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!