Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Smażymy cukinię i czosnek

Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię podsmażamy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek przez ok. 3 minuty z każdej strony, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Pod koniec smażenia ostatniej porcji dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty.

Krok 2: Gotujemy kaszę bulgur

Kaszę bulgur zagotowujemy z 300 ml bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Studzimy.

Krok 3: Mieszamy sałatkę

Cukinię i czosnek dodajemy do kaszy bulgur i mieszamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. 4 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków.

Ser kozi odsączamy i kruszymy. Sałatkę ponownie doprawiamy, posypujemy pokruszonym serem i czarnuszką. Podajemy schłodzoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Brzezińscy

Sałatka z kozim serem

Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Sałatka z kozim serem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • malwi malwi
    1595 dni temu
    Nie polecam, osobno wszystkie składniki lubię, ale łącznie powstaje coś okropnego. Nikt nie był w stanie zjeść. Wszystko zgodnie z przepisem oprócz czarnuszki.

    odpowiedz

  • Anna maria Anna maria
    1573 dni temu
    Chciałam zrobić ale skoro nie polecasz, nie będę marnować czasu i pieniędzy, wobec tego dziękuję Ci za ten komentarz!
  • Gość Gość
    1358 dni temu
    U mnie synom bardzo smakuje :)
  • Monika Monika
    2838 dni temu
    "Sos z pieczenia" - jaki sos z pieczenia?!? W tym przepisie nic się nie piecze... hm...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2837 dni temu
    Moniko, rzeczywiście wkradł się błąd. Już wszystko powinno się zgadzać :) Dziękujemy!
  • kruka86 kruka86
    2975 dni temu
    Dzis zrobilam na obiad mimo iz zapatrywalam sie od jesieni na ten przepis. Wyszlo przepyszne! Nie spodziewalam sie, bo proste skladniki. Nie mialalm juz burgluru wiec uzylam pelnoziarnistego cous cous. Obeszlam caly LIDL ale sera koziego nie bylo poza kanapkowym :( ale to danie nawet sera nie potrzebuje. Dodalam troche bufalo mozzarelli i posypalam swiezym tymiankiem. PYCHA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3189 dni temu
    Szukałam wieczorem czegoś szybkiego na lanch do pracy i trafiłam na ten przepis. Zamiast sera koziego dodałam sałatkowy favita, bo taki akurat miałam w domu, a cukinię usmażyłam z czosnkiem i świeżym oregano. Sałatka okazała się być pyszniejsza niż przypuszczałam!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!