Kasza bulgur - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Ta ciągle mało znana odmiana kaszy w polskiej kuchni wywodzi się z rejonów Bliskiego Wschodu i jest naprawdę godna uwagi. Obecnie dostępnych jest wiele sprawdzonych przepisów, dzięki którym można efektywnie wykorzystać jej największe walory, zarówno smakowe, jak i odżywcze. Sprawdźcie, dlaczego kasza bulgur jest polecana w diecie i co pysznego można z niej przyrządzić.

Kasza bulgur – czy jest zdrowa?

Jeśli zastanawiacie się, czy kasza bulgur jest zdrowa, to najwyższy czas rozwiać te wątpliwości. Otóż kasza bulgur posiada takie właściwości, które bezsprzecznie wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka, a w tym, oczywiście, również na układ pokarmowy. Wynika to z zawartości w jej składzie m.in. sporych ilości błonnika, który reguluje proces trawienia. Ponadto kasza bulgur jest bogata w kwas foliowy, czyli składnik odżywczy niezbędny kobietom w ciąży. Jedynym ograniczeniem w jej spożywaniu może być fakt, że powstaje z ziaren pszenicy durum. Uprzedzając więc odpowiedź na pytanie wielu osób, czy kasza bulgur zawiera gluten, potwierdzamy, że i owszem, jednak w zdecydowanie mniejszej ilości niż zwykła pszenica.

Przepisy na kaszę bulgur – zobacz najlepsze

Choć przepisy z kaszą bulgur nie cieszą się jeszcze tak dużą popularnością w polskiej kuchni, jak np. z kaszą jaglaną czy z kuskusem, to niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można używać tych odmian kaszy wymiennie. Zamiast kaszy kuskus kaszę bulgur można przecież dodać do niejednej sałatki. Zresztą sałatka z kaszą bulgur to najczęstsza propozycja wykorzystania kaszy bulgur. Przepisu na sałatkę z kaszą bulgur i np. kurczakiem szukajcie, oczywiście, w niezawodnej Kuchni Lidla. Zdziwicie się, w jak prosty i szybki sposób można przyrządzić sałatki z kaszą bulgur!

Kasza bulgur – przepisy:

Nieważne, czy połączycie kaszę bulgur w sałatkach z cukinią, kurczakiem lub różnymi warzywami. Najważniejszy jest efekt końcowy!

Kasza bulgur na słodko? To możliwe!

Kaszę bulgur możecie nawet jadać na słodko, podobnie jak jaglaną. Wystarczy tylko ugotować kaszę z odrobiną słodziwa, polać ją jogurtem naturalnym albo sokiem i dodać ulubione owoce. Gotowe!

Jak przyrządzić kaszę bulgur?

Mała popularność kaszy bulgur powoduje, że nie każdy wie, jak ją właściwie gotować. Okazuje się, że kaszę bulgur przygotowuje się podobnie jak pozostałe rodzaje kasz, co oznacza, że jej gotowanie nie jest niczym skomplikowanym. To, ile należy gotować kaszę bulgur, zależy tylko od grubości jej ziaren. Im grubsze ziarna, tym więcej wody potrzebujemy, ale z kolei samo gotowanie zajmuje już mniej czasu. Jeśli obawiacie się, że kasza bulgur to dla was zbyt duże wyzwanie i nie do końca wiecie jednak, ile ją gotować, to udajcie się do Kuchni Lidla. Tutaj znajdziecie nie tylko wskazówki i porady, jak gotować, ale również jak przyprawić kaszę bulgur. Szkoda czasu – do dzieła!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!