Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser lub blender
Krok 1: Przygotowujemy burgery
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na 1 łyżce gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy kaszę bulgur i krótko razem podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut na małym ogniu, aż spęcznieje, a następnie studzimy. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Miętę myjemy, osuszamy, listki obrywamy. Miksujemy z kaszą bulgur i fasolą tak, aby masa nie była zbyt mocno rozdrobniona. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, formujemy 4 burgery. Burgery wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Jeden pomidor nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidor kroimy na pół, pozbawiamy pestek, miąższ kroimy w grubą kostkę. Mango obieramy, miksujemy z pomidorami i migdałami. Doprawiamy harissą, solą i odrobiną soku z cytryny. Drugi pomidor myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rukolę myjemy i osuszamy.
Krok 3: Smażymy burgery
Burgery smażymy na gorącej oliwie z każdej strony przez 2-3 minuty. Bułki na burgery podpiekamy w piekarniku, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy kremem z mango, obkładamy plastrami pomidorów, rukolą, układamy po jednym burgerze z fasoli, smarujemy pozostałym kremem z mango i przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Szybki wegeburger
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Granita truskawkowa
- Omlet z makaronem
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Pyzy ziemniaczane
- Burgery z tofu
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Amerykańskie BBQ
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Kiełbaski piwne z grilla
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Różowe cynamonki
- Kanapka rybaka
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Krem z gotowanym indykiem
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Pizza bez drożdży
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Guacamole z pomidorami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
720 dni temu
Kotleciki rozpadają się nie da się ich zjeść jak burgera, oszustwo!!!
odpowiedz