Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser lub blender
Krok 1: Przygotowujemy burgery
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na 1 łyżce gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy kaszę bulgur i krótko razem podsmażamy. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut na małym ogniu, aż spęcznieje, a następnie studzimy. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Miętę myjemy, osuszamy, listki obrywamy. Miksujemy z kaszą bulgur i fasolą tak, aby masa nie była zbyt mocno rozdrobniona. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, formujemy 4 burgery. Burgery wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Jeden pomidor nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidor kroimy na pół, pozbawiamy pestek, miąższ kroimy w grubą kostkę. Mango obieramy, miksujemy z pomidorami i migdałami. Doprawiamy harissą, solą i odrobiną soku z cytryny. Drugi pomidor myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rukolę myjemy i osuszamy.
Krok 3: Smażymy burgery
Burgery smażymy na gorącej oliwie z każdej strony przez 2-3 minuty. Bułki na burgery podpiekamy w piekarniku, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy kremem z mango, obkładamy plastrami pomidorów, rukolą, układamy po jednym burgerze z fasoli, smarujemy pozostałym kremem z mango i przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1086 dni temu
Kotleciki rozpadają się nie da się ich zjeść jak burgera, oszustwo!!!
Odpowiedz