Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub blender
- długie wykałaczki
- burgery przed smażeniem muszą spędzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę
Krok 1: Miksujemy składniki burgerów
Kukurydzę razem z ciecierzycą (jeśli używamy ciecierzycy z puszki) osączamy na sicie. Szalotkę kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy (ilość wedle uznania). Do misy blendera wrzucamy kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, garść świeżej kolendry i blendujemy pulsacyjnie. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i układamy na talerzu. Kotleciki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 2: Przygotowujemy sos słodko-kwaśny
Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol. Całość miksujemy na masę. Sos przelewamy do miski.
Krok 3: Smażymy burgery
Talerz posypujemy mąką kukurydzianą. Schłodzone burgery obtaczamy w mące. Burgery smażymy na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przekrawamy na pół. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Na jednej części bułki układamy sałatę. Burgery układamy na sałacie, możemy dodać także odrobinę sosu. Układamy pozostałe warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. W środek wbijamy długie wykałaczki.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!
Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2217 dni temu
Serio, kiedy liście nie wychodzą z ananasa, to znaczy że jest niedojrzały, a nie "w sam raz"...
odpowiedz
2819 dni temu
Przeciez ten ananas jest zielony , niedojrzały..nie ma co tego biedaka ciągać za liście tylko dać mu posiedzieć na oknie i dojrzeć...
odpowiedz
2825 dni temu
Witam, wspaniała inicjatywa. Jednak polecam ciecierzycę ugotować samemu ,gdyż ta z puszki jest niezdrowa (z puszki przenikają szkodliwe metale) oraz nie kupowanie pieczywa w lidlu... ostatnimi czasy się nim zajadałam- nawet tymi Bio " bułkami " jednak po przeczytaniu składu - cukier cuuukieer cukieeeer cukier... Wszędzie... niestety. Pozdrawiam
odpowiedz
2826 dni temu
Burgery się chłodzą ,bardzo przyjemnie się je przygotowuje,o ile ma się dobry blender ;)Jakiej mocy jest blender???Dziękuję i pozdrawiam :)
odpowiedz
2828 dni temu
to gdzie to umami? może to ananas :/ chyba wam coś matemtyka nie idzie :/ gadanie od rzeczy dla samego gadania
odpowiedz
2828 dni temu
Brawo dla ekipy LIDLA! Za wege i bio produkty. <3
odpowiedz
2828 dni temu
Nareszcie polski Lidl zaczął sprzedawać wege produkty. Cieszę sie bardzo. Weganskich słodyczy by sie troche przydało. W ogóle "Vegan corner" czy cos.
odpowiedz
2830 dni temu
czym można zastąpić fetę i czy zamiast mąki kukurydzianej może być ryżowa albo jaglana?
odpowiedz