zobacz film Burger z cieciorki z dipem ananasowym

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub blender
  • długie wykałaczki
  • burgery przed smażeniem muszą spędzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę

Krok 1: Miksujemy składniki burgerów

Kukurydzę razem z ciecierzycą (jeśli używamy ciecierzycy z puszki) osączamy na sicie. Szalotkę kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy (ilość wedle uznania). Do misy blendera wrzucamy kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, garść świeżej kolendry i blendujemy pulsacyjnie. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i układamy na talerzu. Kotleciki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Krok 2: Przygotowujemy sos słodko-kwaśny

Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol. Całość miksujemy na masę. Sos przelewamy do miski.

Krok 3: Smażymy burgery

Talerz posypujemy mąką kukurydzianą. Schłodzone burgery obtaczamy w mące. Burgery smażymy na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przekrawamy na pół. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Na jednej części bułki układamy sałatę. Burgery układamy na sałacie, możemy dodać także odrobinę sosu. Układamy pozostałe warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. W środek wbijamy długie wykałaczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2148 dni temu
    Serio, kiedy liście nie wychodzą z ananasa, to znaczy że jest niedojrzały, a nie "w sam raz"...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2750 dni temu
    Przeciez ten ananas jest zielony , niedojrzały..nie ma co tego biedaka ciągać za liście tylko dać mu posiedzieć na oknie i dojrzeć...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2757 dni temu
    Witam, wspaniała inicjatywa. Jednak polecam ciecierzycę ugotować samemu ,gdyż ta z puszki jest niezdrowa (z puszki przenikają szkodliwe metale) oraz nie kupowanie pieczywa w lidlu... ostatnimi czasy się nim zajadałam- nawet tymi Bio " bułkami " jednak po przeczytaniu składu - cukier cuuukieer cukieeeer cukier... Wszędzie... niestety. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Agnieszka ;) Agnieszka ;)
    2757 dni temu
    Burgery się chłodzą ,bardzo przyjemnie się je przygotowuje,o ile ma się dobry blender ;)Jakiej mocy jest blender???Dziękuję i pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2759 dni temu
    to gdzie to umami? może to ananas :/ chyba wam coś matemtyka nie idzie :/ gadanie od rzeczy dla samego gadania

    odpowiedz

  • Basix7 Basix7
    2759 dni temu
    Brawo dla ekipy LIDLA! Za wege i bio produkty. <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2760 dni temu
    Nareszcie polski Lidl zaczął sprzedawać wege produkty. Cieszę sie bardzo. Weganskich słodyczy by sie troche przydało. W ogóle "Vegan corner" czy cos.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2761 dni temu
    czym można zastąpić fetę i czy zamiast mąki kukurydzianej może być ryżowa albo jaglana?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!