Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy
- 3 kawałki pergaminu
- patelnię grillową
- rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Przygotuj suszoną cebulę: 1 świeżą cebulę drobno pokrój i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 30-40 minut.Ziemniaki w przyprawach
Dokładnie umyt i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem rzepakowym. Posypujemy suszonym tymiankiem, rozmarynem, papryką ostrą w proszku oraz kminkiem. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) na 20-25 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamy od czasu do czasu.
Pieczony boczek
Plastry boczku układamy na drugiej blaszce wyłożonej pergaminem. Boczek wkładamy do piekarnika, w którym pieką się ziemniaki. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący.
Kotlety do hamburgerów
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w talarki korniszony, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos barbecue. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy. Kawałek pergaminu układamy na desce do krojenia, papier polewamy olejem rzepakowym. Z mięsa formujemy 8 kuleczek, układamy na papierze, naciskamy, formując kotlety, których średnica nie powinna być większa niż średnica bułek do hamburgerów. Mięso wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).
Sos
Do miski przekładamy śmietanę, ketchup, dodajemy sok z cytryny, suszoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy.
Bułki do hamburgerów
Podgrzewamy patelnię grillową. Bułki przekrawamy na pół. Połówki bułek smarujemy masłem orzechowym. Bułki układamy na patelni posmarowaną częścią do dołu, chwilę prażymy – zarumienione zdejmujemy z patelni. Na dolne części bułek kładziemy plasterek sera, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 5 minut.
Na patelni grillowej smażymy krążki cebuli z niewielką ilością oleju rzepakowego. Delikatnie podsmażamy przez ok. 2 minuty.
Jak podawać
Na wypieczoną połówkę bułki z serem kładziemy pokrojoną wdrobne paski sałatę, 2 krążki pomidora oraz krążki podsmażonej cebulki. Na cebulę nakładamy mięso, które smarujemy sosem. Na kotlecie układamy kawałek boczku. Hamburgera przykrywamy górną połówką bułki. Podajemy na talerzu obok miseczki z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.
Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!
Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3375 dni temu
Mimo wszystkich hejtów ! Trzeba eksperymentować trzeba łączyć różne smaki po prostu TRZEBA wyrwać się z codziennej nudy ! LIDL 3 x TAK !
odpowiedz
3375 dni temu
Darku, zapraszamy zatem do wspólnego eksperymentowania! :)
3624 dni temu
żenada
odpowiedz
3674 dni temu
emGość, śmietana ma być taka, jaka jest wymieniona w składnikach, czyli 30% :)
odpowiedz
3674 dni temu
Czy ktoś robił ten sos? Dobrynek wy szedł? I jaka to ma być śmietanka 18 czy 30?
odpowiedz
3811 dni temu
Drogi Burgeromatorze, eksperymentowanie w kuchni i łączenie ze sobą nowych składników sprawia, że szuka kulinarna wciąż się rozwija i ewoluuje. Doceniamy Twoje zamiłowanie do oryginalnych hamburgerów wołowych, jednak gorąco polecamy nie zamykać się na nowe smaki! Jesteśmy pewni, że taka forma burgera również przypadłaby Ci do gustu :)
odpowiedz
3812 dni temu
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Raz, że burger wieprzowy to profanacja, dwa że do mięsa oprócz soli i pieprzu nic nie dodajemy. Korniszony i cebulę dodajemy do sosu. Pascal do DOMU!
odpowiedz
3817 dni temu
iemniakii przygotowywane przez Pascala są zielone czyli trujące :(
odpowiedz
3817 dni temu
Pyszny pomysł na domowy fast food, robiłam także hamburgery z grillowanym pomidorem i cebulą (wg, kuchni Lidla,), wyszły przepyszne.
odpowiedz
3818 dni temu
przepis ciekawy, ale jeśli mają to być domowe burgery bułki upieczcie sami. to proste, a przede wszystkim zdrowsze rozwiązanie. skorzystajcie proszę z krążącego w sieci sprawdzonego przepisu Liski na bułeczki hamburgerowe. polecam, zwłaszcza że wszystkie produkty znajdziecie w Lidlu: mąka pszenna typ 650, świeże drożdże (8g) i mleko, którym śmiało zastąpić można wodę w przepisie, pomijając mleko w proszku.
odpowiedz
3818 dni temu
Wszystko fajnie ale smietane dal 18 a nie jak zostalo napisane 30%
odpowiedz
3818 dni temu
Drogi lidlu, zawsze zastanawiało mnie kto po całym nagrywaniu raczy się tymi pysznościami, które przyrządzają ci dwaj panowie:)przepis wygląda nieźle.. zrobię jutro
odpowiedz
3819 dni temu
Ależ pyszne, domowe hamburgery są rewelacyjne, świetny przepis Paskala.
odpowiedz
zobacz wszystkie