Megahamburgery wieprzowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 blachy
  • 3 kawałki pergaminu
  • patelnię grillową
  • rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Przygotuj suszoną cebulę: 1 świeżą cebulę drobno pokrój i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 30-40 minut.Ziemniaki w przyprawach

Dokładnie umyt i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem rzepakowym. Posypujemy suszonym tymiankiem, rozmarynem, papryką ostrą w proszku oraz kminkiem. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) na 20-25 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamy od czasu do czasu.

Pieczony boczek

Plastry boczku układamy na drugiej blaszce wyłożonej pergaminem. Boczek wkładamy do piekarnika, w którym pieką się ziemniaki. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący.

Kotlety do hamburgerów

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w talarki korniszony, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos barbecue. Całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy. Kawałek pergaminu układamy na desce do krojenia, papier polewamy olejem rzepakowym. Z mięsa formujemy 8 kuleczek, układamy na papierze, naciskamy, formując kotlety, których średnica nie powinna być większa niż średnica bułek do hamburgerów. Mięso wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).

Sos

Do miski przekładamy śmietanę, ketchup, dodajemy sok z cytryny, suszoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy.

Bułki do hamburgerów

Podgrzewamy patelnię grillową. Bułki przekrawamy na pół. Połówki bułek smarujemy masłem orzechowym. Bułki układamy na patelni posmarowaną częścią do dołu, chwilę prażymy – zarumienione zdejmujemy z patelni. Na dolne części bułek kładziemy plasterek sera, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 5 minut.

Na patelni grillowej smażymy krążki cebuli z niewielką ilością oleju rzepakowego. Delikatnie podsmażamy przez ok. 2 minuty.

Jak podawać

Na wypieczoną połówkę bułki z serem kładziemy pokrojoną wdrobne paski sałatę, 2 krążki pomidora oraz krążki podsmażonej cebulki. Na cebulę nakładamy mięso, które smarujemy sosem. Na kotlecie układamy kawałek boczku. Hamburgera przykrywamy górną połówką bułki. Podajemy na talerzu obok miseczki z pieczonymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Darek Darek
    3144 dni temu
    Mimo wszystkich hejtów ! Trzeba eksperymentować trzeba łączyć różne smaki po prostu TRZEBA wyrwać się z codziennej nudy ! LIDL 3 x TAK !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3144 dni temu
    Darku, zapraszamy zatem do wspólnego eksperymentowania! :)
  • Gość Gość
    3393 dni temu
    żenada

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3443 dni temu
    emGość, śmietana ma być taka, jaka jest wymieniona w składnikach, czyli 30% :)

    odpowiedz

  • emGość emGość
    3443 dni temu
    Czy ktoś robił ten sos? Dobrynek wy szedł? I jaka to ma być śmietanka 18 czy 30?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3580 dni temu
    Drogi Burgeromatorze, eksperymentowanie w kuchni i łączenie ze sobą nowych składników sprawia, że szuka kulinarna wciąż się rozwija i ewoluuje. Doceniamy Twoje zamiłowanie do oryginalnych hamburgerów wołowych, jednak gorąco polecamy nie zamykać się na nowe smaki! Jesteśmy pewni, że taka forma burgera również przypadłaby Ci do gustu :)

    odpowiedz

  • burgeromator burgeromator
    3581 dni temu
    Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Raz, że burger wieprzowy to profanacja, dwa że do mięsa oprócz soli i pieprzu nic nie dodajemy. Korniszony i cebulę dodajemy do sosu. Pascal do DOMU!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3586 dni temu
    iemniakii przygotowywane przez Pascala są zielone czyli trujące :(

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3586 dni temu
    Pyszny pomysł na domowy fast food, robiłam także hamburgery z grillowanym pomidorem i cebulą (wg, kuchni Lidla,), wyszły przepyszne.

    odpowiedz

  • dorota83 dorota83
    3587 dni temu
    przepis ciekawy, ale jeśli mają to być domowe burgery bułki upieczcie sami. to proste, a przede wszystkim zdrowsze rozwiązanie. skorzystajcie proszę z krążącego w sieci sprawdzonego przepisu Liski na bułeczki hamburgerowe. polecam, zwłaszcza że wszystkie produkty znajdziecie w Lidlu: mąka pszenna typ 650, świeże drożdże (8g) i mleko, którym śmiało zastąpić można wodę w przepisie, pomijając mleko w proszku.

    odpowiedz

  • Gość007 Gość007
    3587 dni temu
    Wszystko fajnie ale smietane dal 18 a nie jak zostalo napisane 30%

    odpowiedz

  • don pedro don pedro
    3587 dni temu
    Drogi lidlu, zawsze zastanawiało mnie kto po całym nagrywaniu raczy się tymi pysznościami, które przyrządzają ci dwaj panowie:)przepis wygląda nieźle.. zrobię jutro

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3588 dni temu
    Ależ pyszne, domowe hamburgery są rewelacyjne, świetny przepis Paskala.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!