Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- patelnię grillową
- folię spożywczą
Przygotuj wcześniej
Papryki polej olejem rzepakowym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut. Następnie papryki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pistacje upraż na suchej patelni i rozgnieć na mniejsze kawałki.
Ciasto
Ciasto wyrabiamy według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem letniej wody, na gładką masę. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie lub desce do krojenia posypanej mąką pszenną. Następnie dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ciasto musi się zarumienić z obu stron).
Czosnek kroimy na plasterki. Na czystej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plastry czosnku, chwilę smażymy.
Hamburgery
Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, szklimy pokrojone w drobną kostkę cebule oraz 1 posiekany ząbek czosnku. W moździerzu ucieramy 3 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach oraz 2 łyżeczki cynamonu, następnie wszystkie przyprawy dodajemy na patelnię, zmniejszamy ogień i chwilę podduszamy (jeśli jest taka potrzeba, podlewamy całość niewielką ilością oleju rzepakowego). Następnie przekładamy do miseczki w celu wystudzenia.
Mięso mielone przekładamy do czystej miski, mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Do mięsa przekładamy przestudzoną cebulę przesmażoną wcześniej z czosnkiem i przyprawami, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, pokrojone w kostkę morele, sól, biały mielony pieprz, 1 pęczek kolendry, drobno posiekany oraz 2-3 łyżki masła orzechowego. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni na jednolitą i dość zbitą masę. Następnie mięso doprawiamy solą i ponownie chwilę wyrabiamy.
Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego i wykładamy na nią mięso. Mięso obtaczamy w oleju, by nie kleiło się do rąk. Mięso dzielimy na 5 kawałków, ręce smarujemy olejem rzepakowym. Kawałkom mięsa nadajemy kształt grubych (ok. 1,5 cm) hamburgerów (hamburgery na całej powierzchni powinny mieć równą grubość). Gotowe hamburgery układamy na blaszce lub talerzu wyłożonym papierem pergaminowym, całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do lodówki, by hamburgery stężały.
Następnie smażymy je na patelni grillowej.
Sos
Wcześniej upieczoną, pozbawioną gniazd nasiennych i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy ją do miski. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekany pęczek mięty, całość doprawiamy pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy jogurt grecki i orzechy pistacjowe. Całość polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Jak podawać
Usmażone kawałki chleba wkładamy na kilka minut do piekarnika w celu podgrzania. Na jeden kawałek chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.
Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
3299 dni temu
z tym waszym transferem to tragedia.
odpowiedz
3577 dni temu
Może to kwestia smaku, ale wolę bardziej tradycyjne przyprawy. Dla mnie połączenie: cynamon, kolendra, pieprz - zbyt intensywne i orientalne, trudno wyczuć smak mięsa i masła orzechowego. Co do reszty, to bez zarzutu - sos wyśmienity! Następnym razem zrobię hamburgery bez cynamonu i kolendry. Pozdrawiam.
odpowiedz
3905 dni temu
Ciezko znalezc taka gotowa mieszanke:/
odpowiedz
3909 dni temu
Danie bardzo nowoczesne i smaczne. 1 kg mięsa to chyba jednak przesada.
odpowiedz
3951 dni temu
Małgosiu, cieszymy się, ze kolejna potrawa okazała się trafiona :)
odpowiedz
3954 dni temu
przygotowania trwało znacznie dłużej niż 45 minut! Ale co tam :) opłacało się! Przepyszne danie. Szczególnie SOS przypadł mi do gustu.
odpowiedz
3965 dni temu
nicolas, dziękujemy za Twoją opinię :) Mamy nadzieję, że wypróbujesz inne nasze przepisy!
odpowiedz
3965 dni temu
przepis rewelacja - jedne z najlepszych hamburgerów jakie kiedykolwiek jadłem! Wydaje się tylko że 150 g pistacji na 250 g jogurtu to lekkie przegięcie ;) (ja dałem 75 g i było OK)
odpowiedz
3968 dni temu
Do Kaja: czy od razu musi być eksplozja smaków? To po prostu smaczne hamburgery, wilgotne i pachnące, inne niż wszystkie. U mnie chętnie jadły nawet dzieci, także sos :)
odpowiedz
3969 dni temu
kitsune, najlepiej nożem i widelcem :)
odpowiedz
3969 dni temu
Tylko jak to się je?? xP
odpowiedz
3969 dni temu
do Gość: Pieprz biały jest łagodniejszy w smaku, zawiera mniej piperyny (związku odpowiedzialnego za ostrość w pieprzu) od pieprzu czarnego. Poza tym biały pieprz nie "brudzi" białych dodatków typu sos beszamelowy itp. Pieprz biały to ten sam pieprz co czarny czy zielony, rożne odmiany wynikają ze zbierania go w różnych okresach dojrzałości. Pozdrawiam
odpowiedz
3969 dni temu
Mam pytanie: dlaczego do większości dań używacie białego pieprzu ? ma to jakąś zasadę że do jednego dania taki a do drugiego taki ? czy biały jest takim podstawowym ?
odpowiedz
3970 dni temu
Właśnie skonsumowaliśmy z mężem........niestety to nie nasze smaki. Zero eksplozji smaków...W dwóch słowach: bez szału.
odpowiedz
3972 dni temu
Oj Karolek powiem ci że jesteś wielki na pewno pychotka , koniecznie trzeba spróbować zrobić w domu takiego hamburgera
odpowiedz
zobacz wszystkie